Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Симеон Сакскобургготски
Симеон Сакскобургготски

Запаленият монархист Манол Журналов всяка вечер след заседанието на парламента разказвал подробно какво са приели депутатите от Великото народно събрание, как върви приемането на новата конституция. Народният представител се обаждал по телефона в Мадрид и подробно описвал всички спорове и текстове. Той е безпартиен, но е избран като мажоритарен кандидат от СДС в един от едномандатните райони на Пловдив.

Като всички останали от провинцията е настанен в хотел "Радисън" (тогава "София" – точно срещу Народното събрание). Сградата е в автентичния си вид, мебелировката и обзавеждането – също. Стаите са залепени две по две, като гардеробите на съседите са от шперплат и се чува всичко, ако колегата говори на висок глас.

Така Кръстьо Трендафилов от Враца (БСП), който обитавал съседната стая на Манол Журналов, станал свидетел как всяка вечер избраният от СДС депутат говори със Симеон Сакскобургготски. "Говореше високо след 22 ч. и се чуваше как казва: "Ваше Величество, днес приехме това и това", разказа Трендафилов пред "168 часа".

Кръстьо Трендафилов от БСП (на снимката) е съсед на Манол Журналов в хотел "Радисън" (тогава "София").
Кръстьо Трендафилов от БСП (на снимката) е съсед на Манол Журналов в хотел "Радисън" (тогава "София").

В един момент Журналов отишъл при съседа си социалист с идеята да се подпише в петиция за отмяна на референдума от 1947 г., според който България е провъзгласена за република. Монархистът обаче не успял да събере достатъчно подкрепа, за да стигне предложението до гласуване в парламента. "Той много добре знаеше с какви убеждения съм и въпреки това ме агитираше да се подпиша", допълни Трендафилов.

Освен за петицията и телефонните разговори в хотела той си спомня и друга случка с Манол Журналов, който е лежал заедно с Петър Дертлиев в лагера "Белене" през 50-те години. Тримата се оказват на събитие в Пловдив, след което са поканени на вечеря от областния управител.

"Аз се озовах между двамата седесари, но те непрекъснато се караха, защото единият беше яростен републиканец, а другият – върл монархист. Спореха и се налагаше аз да ги помирявам", спомни си Кръстьо Трендафилов.