Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След инфарктен гол в последната минута той изимитира орела на Албания и предизвика огромен скандал

Упорито крие любовните си авантюри и въпреки че е мюсюлманин, празнува Коледа

Cъставът на Швейцария сътвори истинска сензация на Евро 2020, като елиминира световния шампион Франция след дузпи, а преди това "кръстоносците" наваксаха изоставане от 3:1, за да се доберат до продълженията и 11-метровите удари.

Така момчетата на треньора Владимир Петкович срещнаха на четвъртфинала най-успешния национален отбор в света през XXI век - Испания. Там те доказаха, че триумфът срещу "петлите" далеч не е просто късмет, и изиграха нови силни 120 минути, като през над 40 от тях дори с човек по-малко не отстъпиха нито за момент на "Ла Фурия". Този път изпълнението на наказателни удари се оказа фатално за Швейцария, но за да се стигне до тях,

заслугата бе на звездата Джердан Шакири,

който се възползва от грешка в испанската защита, за да изравни резултата на 1:1. Едва ли имаше изненадани, че именно футболистът на "Ливърпул" запази шансовете на "часовникарите" живи. Шакири се превърна в един от ключовите играчи за тима през последните години. За да стигне до позицията на водещ играч за Швейцария, Джердан извървява дълъг път, чието начало започва в Гиляни. Именно в този град от бивша Югославия, който е в днешно Косово, мощният физически състезател се появява на бял свят през 1991 г. Само година по-късно родителите му емигрират в Швейцария заедно с малкия Джердан, както и тримата му братя и сестри. Те се установяват в Аугст, малък град в кантона Базел, близо до френската и германската граница. Майка му и баща му не знаели швейцарски немски и затова той

започва работа като мияч на чинии в ресторант,

а тя - като чистачка в офис сграда. Двамата родители не смогвали да осигурят добър доход за децата си и не след дълго започнали втора работа. Таткото започнал в алпийска ферма, докато съпругата му продавала дрехи в магазин.

Някъде по това време бащата започнал да насърчава синовете си да се занимават с футбол, за да се измъкнат от бедността. Така през 1999 г. той записва и тримата си синове в школата на местния "СВ Аугст". Малкият Джердан бързо се захласва по играта и години по-късно признава, че негов идол в детските години бил бразилският нападател Роналдо. Шакири определя играта на Феномена чисто и просто като магическа. Самият Джердан изумява всички, като почти след всяка среща е избиран за играч на мача. Младокът е едва 9-годишен, когато постоянните му топизяви мотивират

скаутите на швейцарския гранд "Базел" да го привлекат в редиците си.

След като преминава през всички детски и юношески формации на отбора, усъвършенстван като офанзивен полузащитник или дясно крило, Шакири дебютира за мъжете през 2009 г.

Още в първия си сезон в професионалния футбол играчът грабва титлата на Швейцария, като в добавка "Базел" "размазва" исторически "ФК Лозана-Спорт" на финала в турнира за купата на страната с 6:0, а тийнейджърът Джердан Шакири забива второто попадение. Освен таланта той впечатлява и с мощната си физика. Треньорите му споделят, че не се сещат за случай някога Джердан да е изпускал тренировка. През същата 2010 г., когато е едва 18-годишен, нисичкият футболист получава и покана за националния отбор на Швейцария. През следващите два сезона

Шакири се превръща в звездата на "Базел",

а тимът печели още две титли поред. Благодарение на това все по-големите европейски отбори започват да проявяват интерес към него и през 2012 г. немският колос "Байерн" (Мюнхен) брои за трансфера му 11,6 милиона евро.

Там Шакири среща жестока конкуренция за титулярната позиция, като в битка за неговия пост на терена са играчи като Франк Рибери, Ариен Робен, Тони Кроос и Томас Мюлер. Макар и рядко попадащ в стартовия състав на баварците, когато е на терена, Джердан демонстрира обичайното за него високо ниво. За трите години в баварската столица натурализираният швейцарец печели общо девет трофея, включително три поредни титли в Първа бундеслига и Шампионската лига.

Така той се превръща в най-награждавания швейцарски футболист в историята.

След като премина през грандовете "Байерн" и "Интер", Шакири игра няколко сезона за английският "Сотук Сити".
След като премина през грандовете "Байерн" и "Интер", Шакири игра няколко сезона за английският "Сотук Сити".
Някъде по това време младежът споделя интересен факт пред медиите, че макар и да са мюсюлмани, той и семейството му празнуват редовно Коледа. Заради редките възможности да е в стартовия състав на "Байерн" Шакири приема ново предизвикателство, преминавайки в друг европейски гранд - италианския "Интер". За "нерадзурите" обаче игрите му не са на очакваното от него ниво и след кратък престой на "Джузепе Меаца" той се отправя към английската Висша лига, където облича екипа на далеч по-скромния отбор на "Стоук Сити".

До този момент не се знае почти нищо за личния живот на футболиста, но именно в Англия папараците улавят романтичното му увлечение по красивата девойка на име Анжелика.

Магическото джудже, както е наричан Шакири,

се среща с хубавицата в ресторант в Стоук он Трент,

където двамата видимо флиртуват. Швейцарско-косовският играч коментира появилите се фотоси с нея в медийното пространство така: "Не забелязах да ме снимат папараци. Мои приятели доведоха Анжелика в ресторанта. Тя не ми е жена, това е всичко, което мога да кажа към момента".

След този случай Джердан Шакири продължава ревностно да пази личния си живот в тайна и да се концентрира единствено върху изявите си на терена.

Едва ли някой футболен фен ще забрави някога

онова гениално изпълнение на играча със задна ножица на Евро 2016.

С това изкусно попадение той изравни резултата срещу Полша, но макар и да надиграха "дружина Полска", "кръстоносците" отпаднаха след изпълнение на дузпи.

На следващия голям форум - световното първенство в Русия, освен с добрата си игра Шакири впечатли и с участието си в сериозен сканадал. В решаващ мач от груповата фаза на турнира Швейцария срещна Сърбия. "Часовникарите" надиграха съперника тотално и въпреки че изоставаха в резултата, стигнаха до пълен обрат. Не победата обаче прикова медийното внимание. Двата гола за Швейцария бяха отбелязани именно от Шакири и неговия съотборник Гранит Джака, който също е с албанско-косовски корени.

Неговата бурна радост на мондиал 2018 срещу Сърбия бе на път да породи политически скандал.
Неговата бурна радост на мондиал 2018 срещу Сърбия бе на път да породи политически скандал.
При радостта си от попаденията двамата швейцарски национали демонстрираха радост, като символизираха с ръцете си изображение на албанския орел, който е на знамето на страната. Тези техни действия

предизвикаха разследване от ФИФА, но до сериозно наказание така и не се стигна. Впоследствие Швейцария бе елиминирана от Швеция, а дни след приключването на мондиала Шакири подписа договор с "Ливърпул". За да го привлече на "Анфийлд", клубът брои 13,5 милиона евро.

Още през първия си сезон в състава, воден от Юрген Клоп, Джердан печели за втори път през кариерата си най-престижния клубен футболен турнир - Шампионската лига. По това време той вече е най-търсеният в гугъл швейцарски гражданин, а през последвалата кампания 2019/2020 е част от състава, триумфирал с титлата на Англия, която е първа за "Ливърпул" от 1990 г.

Футболиста се забърка в любовна афера с косоварската певица Дурата Ахметай.
Футболиста се забърка в любовна афера с косоварската певица Дурата Ахметай.
Тогава папараците отново усещат любовна афера около звездата. Този път и самият Джердан

не скри връзката си с косовската певица Дурата Ахметай. Изпълнителката често пътувала до Острова, за да се среща с футболиста въпреки всички строги мерки около пандемията през миналата година. В типично негов стил Джердан Шакири не разкри подробности около връзката им, но със сигурност е приготвил нови подвизи на зеления килим както с Швейцария, така и с екипа на "Ливърпул".