Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Емпиричните доказателства променят съвременната концепция за потресаващото социално явление

Малко са темите, които предизвикват по-голямо отвращение от човешкия канибализъм. Консумацията на плът от друго разумно същество не само e гнусна, но за цивилизования свят е и дълбоко неприемлива в морално отношение.

Вероятно с подобни съображения науката избягва неудобните въпроси, свързани с людоедството. Така в продължение на десетилетия се смяташе за установено, че при хората подобно явление е регистрирано само в условията на крайна необходимост, зловещи криминални отклонения и ритуални церемонии у примитивни племена.

Преди четиридесетина години, вероятно за първи път и у нас на страниците на сп. „Космос“ излиза статия, посветена на тази тема. На базата на публикации в чуждестранния печат тя подробно запознава читателите с този проблем в човешката история. В съгласие с тогавашното ниво на научните изследвания в тази област в нея се стига до извода, че канибализъм в „чиста форма“ никога не е имало, а регистрираните случаи касаят по-скоро някои церемониални практики или екстремни инциденти.

Новите открития обаче разкриват една много по-различна картина, според която в праисторията на човечеството канибализмът е бил много по-широко разпространен, отколкото се смяташе в миналото. И това не би трябвало да е толкова голяма изненада – в животинското царство например за повече от 1500 вида е установено използване на себеподобните за храна, като в това число са дори и шимпанзетата и маймуните бонобо.

От друга страна, като се започ¬не още от гръцката митология, където Кронос изяжда децата си, и се стигне до приказките на братя Грим, сякаш навсякъде срещаме най-страшното табу да манифестира уверено в преданията на всички народи. В същото време и историята изобилства от доказани примери за антропофагия, както още наричат човекоядството. Разполагаме също така и с многобройни описания на пътешественици от последните 500 години, в които са засвидетелствани подобни варварски обичаи при изостанали племена в различни краища на света.

Целия материал четете в новия брой на "Космос".