Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Експериментът с подводния дом „Черномор” е първият по-сериозен опит на българите да опознаят морското дъно

20 дни живот на 20 метра под водата. Днес това е съвсем нормална част от работата на изследователите на морските дълбини, но преди 53 г. е изглеждало почти невъзможна задача.

През 60-те и 70-те години на миналия век хората със страст се впускат в овладяването на непознатото и в изучаването на световния океан. Той бил толкова чудат, че тогава го наричали хидрокосмос. По онова време в най-напредналите морски държави започва все повече да се говори за подводните градове и за работа по дъното. В речника заедно с новата професия астронавт навлиза и думата акванавт – човек със специална екипировка или подводен апарат, който се спуска в морето на дълбочини, недостъпни за водолазите.

Може и да не ви се вярва, но едни от първите от тях са българи, а страната ни успешно стартира серия от сложни експедиции под водата. За да се случат обаче тези 20 дни живот на 20 метра дълбочина, се провеждат множество опити и експерименти.

Първият подводен проект в България се осъществява от 16 до 23 юли 1967 г. във Варненското езеро. На около 10 метра спускат подводен дом „Хеброс‘67“, конструиран от д-р Гарабед Томасян. Той заедно с Иван Петров прекарват няколко дни на борда му.

Този опит дава тласък на вече професионалните акванавти и инженери от Института по океанография и рибно стопанство още на следващата година да конструират и създадат подводен дом „Шелф 1”.

Как се създава "Шелф 1", какви експерименти се провеждат и как след това се осъществяват експедициите с "Черномор", четете в новия "Космос".