Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Десетки са причините за разпада на Римската империя, процъфтявала 500 г. от Атлантическия океан до р. Ефрат. Но според изследователите е все по-спорно дали най-очевидните и популярни измежду тях като вътрешната икономическа криза и външните варварски нашествия са най-драматичните в действителност.

Колкото и да звучи невероятно, промените в климата в онези години били не по-малка заплаха от днес. Продължително застудяване тогава унищожава реколтите и носи глад. С наближаването на IV век дори прочутите римски легиони, които след успешните императори Траян и Марк Аврелий не завземали нови територии, а воювали за границите си, вече били сянка на славното си минало. Военната машина била предимно от варвари и наемници, тъй като все по-малко римляни постъпвали там. Така вместо „войник“ започнала да се използва думата „barbarus“.

Но все по-трудното отблъскване на чужди военни нашествия, включително и в самия Рим, не билo причината за окончателния срив на империята. Защото тя се самоизяждала отвътре. Финансовата система колабирала – много патриции се скрили в независими феодални владения в провинцията, за да не плащат данъци като богаташите в офшорните зони в наши дни. Хазната изтичала в безсмислени военни кампании и в задоволяване на перверзните прищевки на императорите.

Моралният разпад бил тотален и превърнал в смъртоносна професията „император“. 20 от тях се сменили само за 75 г. през III век. Повечето убити от преторианската гвардия, която трябвало да ги охранява. Елитните телохранители служели на този, който плащал повече – най-често следващият господар. Хаосът се засилвал от непрекъснати граждански войни. И колкото по-празна била хазната, толкова по-високи ставали данъците и инфлацията. Но целият този центробежен крах бил предшестван от зашеметяваща сегрегация между бедни и богати. Патрициите пиели вино, а плебсът бира. Алкохолът, разбира се, не бил същественият обществен разделител. В чините на богатите имало щраусово месо и езици от розово фламинго, а бедните се радвали на пшенична каша. Социалният статус на древните римляни днес се идентифицира лесно по останките им – тежкият живот на плебеите оставял непоправими следи дори по костната им система.

Шанс да видим днес какво е било всекидневието на римляните ни дава вулканът Везувий. Той изригва през 79-а година от новата ера и покрива с дълбока лава района около гр. Помпей, където римските патриции строили вилите си. В този „Космос“ ще надникнем в последните архео¬логически проучвания там, за да видим какво първо са правили богатите римляни след сън, защо гуляите им приличали много на партитата на днешните богаташи и как в същото време оцелявали бедните, а проститутки се продавали „за една медна монета“, както гласи надпис в самия Помпей.

Ще прелетим през цялата история на човечеството от Хомо сапиенс до съвремието в проучване за канибализма – има ли действително подобен култ, или зловещите исторически примери са само резултат на изключителни екстремни обстоятелства, в които са поставяни хората при бедствия и катаклизми. Ще изследваме още един уникален култ – към 19-годишно момиче, което повежда френската армия във важни битки по време на стогодишната война с англичаните, за да разберем страдала ли е от шизофрения изгорената на клада и канонизирана през XX век Жана д’Арк. Ще разкажем историята на мафиот, застрелял много повече хора от най-зловещите масови убийци, но помогнал да бъдат разкрити скандалните покушения на магистрати в Италия, поръчани от Коза Ностра.

В по-близкото минало ще Ви направим свидетели на уникални подводни експерименти, които превръщат българите в пионери в проучването на моретата и океаните. Ще Ви запознаем с изключителни наши и чужди учени, които са пред създаването на мини сърца от стволови клетки и квантов чип, който ускорява суперкомпютрите. Революционни открития, които движат напред човечеството и дават надежда на милиона хора на планетата.