Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Обирите на инкасото са сред най-дръзките напоследък.

СНИМКИ: “24 ЧАСА”
Обирите на инкасото са сред най-дръзките напоследък. СНИМКИ: “24 ЧАСА”

Серия от грабежи бяха извършени през последните месеци на автомобили инкасо и на магазини и офиси, включително на банки. Каква е причината?

Очевидно имаме зачестяване на случаите и се очертава цяла тенденция в последната година, година и половина, казва пред Би Ти Ви криминалният експерт Иван Савов. Според него със сигурност има връзка между кризата с пандемията и увеличената безработица и обедняване на населението. Дръзките престъпления са свързани с общото състояние на хората – на разочарование и страх.

Мерките са няколко вида. Трябва да се увеличи сигурността на определени публични институции. Да се систематизира подходът при извършване на инкасова дейност, защото там има пропуски, обясни експертът.

От друга страна трябва да се активират службите за сигурност. Да се извършат охранителни изследвания по-редовно. Охранителното обследване е дейност, която се предприема, за да се извърши охранителна карта на даден обект. Тези действия години наред се извършваха про форма, разкри той.

Според Савов двата инкасо обира са били извършени от едни и същи хора, които са били добре информирани и добре подготвени. Такива обири са кампанийни и стават обикновено, когато оборотите са големи – в празнични дни, посочи още той. Става дума за професионалисти.

Основната поука от това е да се вземат мерки и да се повиши качеството на охранителната дейност, която е много неглижирана в България, каза Савов.