Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Майор Валентин Терзиев
Майор Валентин Терзиев

Дъщеря му Никол Примова: Той бе най-щастливият от тази новина

Колегите му: Кой допусна да обстрелва мишена с ракета, непригодна за бойно използване?

Съпругата на загиналия пилот: Няма да допусна да си измият ръцете с уменията му

И нека се събудя от този кошмар и ти да си у дома! Благодаря ти, че отвори сърцето си за мен и бе дори повече от баща! Отиде си без време, на път да станеш дядо и беше най-щастливият от тази новина. Единствено ме крепи това, че остана завинаги на любимото си място - завинаги във ВВС и в МиГ! Почивай в мир! Обичам те и ще те нося завинаги в сърцето си!”

Този трогателен пост написа Никол Примова, дъщерята на майор Валентин Терзиев, след като разбра, че баща й е загинал.

МиГ-29, управляван от майор Терзиев, изчезна в нощта на 8 срещу 9 юни над Черно море.

Изтребителят, изпълнявал мисия за нощни стрелби

над водата, е изгубен внезапно от радарите, след като е поразил целта си. Летателният апарат най-вероятно се е взривил, преди да падне в морето. Това е версията, по която работи разследването, след като останки от самолета бяха открити да се носят на 11 км югоизточно от Шабла. По тях бе открит и биологичен материал, изследван чрез ДНК експертиза. Тя доказа, че майор Терзиев не е оцелял.

“Извървя целия път - от мечтата да станеш пилот през реалността - да бъдеш такъв, до края да останеш завинаги в небето - написа съпругата му Димитрина Попова във фейсбук, след като разбра за инцидента. -

Светъл път към небесните висини

Ще се видим отново - там горе. Обичам те! Ще ми липсваш, но някой все пак трябва да гледа децата ни!”

Новината за смъртта на пилота шокира приятелите и роднините на майор Терзиев, а хиляди хора не спряха да изпращат съболезновния на семейството му.

“Не мога да опиша с думи колко съм горда, че точно тези двама човеци са мои родители - допълни Никол Примова. - Но още по-малко мога да проумея откъде, скъпа майко, вадиш тези сили не само да продължиш напред и да не показваш слабостта си, за да даваш кураж на мен и брат ми, но и да отстояваш както своята позиция, така и на всички военни и техните семейства!

Като дете на тези двама герои аз нямам правото да бъда по-малко силна и борбена от тях, а и не съм научена на това. Бих искала да благодаря от мое име и от името на семейството си на всички приятели, познати и дори непознати, които ни подкрепят в този тежък момент. Бъдете живи, здрави и благословени!”

Приятелите и роднините на майор Терзиев обаче са бесни на държавата, която е оставила военните ни пилоти с нищожен брой стари изтребители и съвсем малко часове за летене.

“Не исках точно аз да политизирам случилото се, но това е абсолютната истина - допълва Димитрина Попова. -

Този човек, точно този, заслужаваше друг край

Кураж и на всички колеги на Терзо - не спирайте да летите, макар и на осигурените ви счупени самолети и осигуреното ви безумно малко и недостатъчно летателно време, защото това сте вие - безстрашните мъже на честта. До идването на новите "самолети на хартия" има още много дълго време. Как да ни служат всички във ВВС и с цената на какво? Да се замислят много хора в управлението, да се замислят и тези, които са се запътили натам - какви знания, умения и възможности имат, какво могат да дадат на обществото, а не да вземат от него и там ли им е мястото? Този мъж беше герой и преди смъртта си. Герои са и всички служещи на мен и вас във ВВС (ще добавя и наземния състав, особено техническия). А сигурно има и много герои в други сфери, които са изправени пред подобни проблеми и нямат шанса да влязат в историята като Терзиев. Има доста какво да се желае от управлението на страната ни, а това е една наистина богата страна. Призивът ми към всички българи е: бъдете разумни и не спирайте да изисквате - първо от себе си, после от останалите и най-вече от управляващите,

всички ние в

земния ни път служим един на друг

Този човек беше перфектен във всичко. Дори случилото се да е пилотска грешка (познавайки го, ми е трудно да го приема въпреки малкото натрупани за стажа му летателни часове), тя е съпроводена или по-скоро предшествана от други предпоставки. Загубата не е само моя, тя е и ваша, само болката при мен е повече и завинаги. Загубихме един от най-достойните българи, нека се замислим и променим всичко към по-добро, поне това му дължим.”

Съпругата на майор Терзиев се ядоса и на новината, че отпускат финансова помощ за семейството й. Тя обясни, че те нямат нужда от това. “Можеше първо да поискат среща и да попитат с какво могат да помогнат.

Без политически пиар на гърба ни

Има толкова други наистина нуждаещи се. Защо всички свеждат всичко до пари?”, попита Попова.

Тя реагира остро на всички опити инцидентът да се обясни като резултат от пилотска грешка заради малкия нальот на съпруга й - само 12 часа тази година.

“Само не изтъквайте пред обществото (защото то не разбира, ако не му се обясни цялата ситуация), че загубата на този прекрасен човек, а и на един скъп самолет е вследствие само на пилотска грешка - пише тя. - Един полет не се извършва само от пилота - повечето хора така си мислят. Той е свързан с още много летателни позиции по време на полета като на каква височина е пусната мишената (в случая много ниско), факта от прекалената и необичайно бърза скорост, воденето на пилота към целта, което се извършва от друг пост, защото той нищо не вижда в такава обстановка (през нощта и при новолуние), не вижда уредите и разчита на подадената информация отвън. При всички тези факти да го снижиш толкова ниско, след като гони целта, с тази скорост, в тъмното без уреди, където небе и море са едно, и да изтъкнеш, че това е вследствие на 12 часа нальот само на пилота, е прекалено. Няма да допусна да си "измият ръцете" с уменията на Терзиев, защото този човек дори и с 12 часа за 6 месеца си е свършил работата перфектно, но е воден през цялото време с редица грешки, което е вследствие на липсата на опит на всички тези постове. С две думи - натресъл си го буквално в морето и после разчиташ на неговите умения да коригира нещо невъзможно, и да казваш, че нещо внезапно се е случило след това. И да, ген. Русев, аз Ви казах "Благодаря!" без укор, защото осъзнавам риска, но това не значи, че вече 5 дни в ума и сърцето ми не бушува буря. Защо допуснахте това да се случи? Не всичко понякога трябва да бъде на всяка цена, за да се покажеш пред някого. В случая визирам генерал да се покаже пред министър и министър да се покаже пред НАТО, а в същото време да нямаш нищо.”

Семейството на загиналия пилот не е единственото, което смята, че

грешката не е негова,

а на хората, които са му давали нарежданията.

“Един български орел отлетя във висините и не се върна поради едно престъпно безумие - пише колега на майор Терзиев. - Да летиш в СМУ с нальот много под допустимия минимум, да обстрелваш мишена с ракета, нямаща технико-тактическа харатеристика за такова бойно използване, да извършваш пуск по неизправна мишена, летяща нощем не по задание, да летиш на самолет не в първа младост при такива условия с предпоставка за отказ на важен навигационен уред.

Защо спасителната жилетка изплува без пилота? Това учение с бойни стрелби беше ли осигурено с необходимата за целта спасително-аварийна техника?

Кой допусна това престъпно безумие

и защо? В името на каква кауза? Кой допусна всички тези предпоставки, довели до гибелта на 46-годишния първокласен пилот майор Терзиев? Въпроси без отговор до следващото престъпно безумие. Поклон пред гибелта на българския орел. Жалко.”

Друг негов колега обясни пред "168 часа": “Загубихме златно момче! Изключително скромен, интелигентен, възпитан и добър човек. Разкошен професионалист, готов винаги да помогне на колегите за всичко. Отдаден на семейството, авиацията и България”.

В нова публикация във фейсбук дъщеря му Никол попита: “Спите ли спокойно вече? - И допълни: - Този въпрос задавам към всички онези, знаещи причината за смъртта на Валентин Терзиев, и най-вече на онези, които допуснаха това да се случи.

Спите ли спокойно вечер? Защото всяко чудо е за три дни и хората ще забравят и това скоро. Обаче има едни хора, които никога няма да спят спокойно. Една майка, гледала детето си 47 години.

Една съпруга, останала сама с двете си деца

Сума ти мъже на честта, чудещи се дали утре няма те да са на мястото на Терзо и да бъде допусната същата "пилотска грешка.

Спите ли спокойно вечер? Защото ние - не, и то заради вас. И точно заради липсата на сън и това, че искаме да запазим името и честта на този герой, няма да спрем да задаваме въпроси, които не са ви удобни.

Е, спите ли спокойно вечер? Ами не спете! Защото точно това чудо няма да е за три дни.”

Майор Терзиев заедно със семейството си.
Майор Терзиев заедно със семейството си.