Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс
Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

Редакция във вече цитирано от телевизия Ен Би Си интервю на руския президент Владимир Путин преди срещата му с Джо Байдън направи Кремъл.

Руското президентство публикува собствена версия на интервюто, като във въпросите за свободата на медиите и най-известния критик на Кремъл Алексей Навални има промяна и във въпроси на журналиста, и в отговори на Путин, цитира "Дневник".

Журналистът първоначално посочва поименно опозиционера във въпроса си има ли гаранции дали той ще напусне жив затвора. Не получава пряк отговор от Путин, който по принцип никога не назовава името на Навални, и обръща внимание, че "хората ще отбележат, че не сте били готови да кажете, че той ще излезе жив от затвора".

Тук в оригинала водещият Кийр Симънс е прекъснат в от Путин, който заявява: "О, не ме е грижа." След това продължава: "Слушайте ме внимателно. Каквото и да е името му. Той е един от хората, които са в затвора." Подмятането, че Путин не се интересува от съдбата на Навални или от това какво ще "кажат хората", не присъства в разпечатката на Кремъл.

Освен това в нея е поправен въпросът: "Буквално всеки деец на несистемната опозиция е изправен пред криминални обвинения. В журналистиката "Медуза" и VTimes са ударени с етикета "чуждестранен агент" и са пред унищожение. Г-н президент, сякаш несъгласието просто вече не се толерира в Русия?"

В разпространената от руското президентство версия той вече звучи така: "И цялата несистемна опозиция сега се сблъсква с наказателни обвинения, също така журналисти, на мнозина се дава статус на чуждестранни агенти и това създава сериозен срив в работата им."

В Русия има и оплаквания към Ен Би Си към превода на изрази буквално и без контекст. Например "Можете да се оплачете на Международната лига за сексуалните малцинства" - фраза на Остап Бендер от романа "Златният телец", с която Путин искал да сложи край на разговора за обвиненията в кибератаки към Русия. Такава организация в действителност не съществува.

От три части ще е срещата Путин - Байдън в Женева утре. Първо е предвиден разговор в тесен кръг само между двамата президенти и външните министри Сергей Лавров и Антъни Блинкен, след това във формата се включват двете делегации, следва почивка и продължаване на преговорите след нея. В руската делегация освен Лавров влизат заместникът му Сергей Рябков, прессекретарят на Путин Дмитрий Песков, посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов, началникът на генералния щаб Валерий Герасимов. Ще се включи и специалният представител за сирийския конфликт Александър Лаврентиев.