Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бил Браудър е изгоненият от Русия клиент на адвоката Магнитски.
Бил Браудър е изгоненият от Русия клиент на адвоката Магнитски.

Бил Браудър: Той беше най-големият комунист в САЩ, аз станах топкапиталистът в Москва

Бил Браудър - клиентът на Магнитски, който поде кампанията и доведе докрай приемането на закона в САЩ след смъртта на адвоката, е свързан със Съветска Русия. През 1927 г. дядо му Ърл Браудър, който

симпатизирал на болшевиките,

се озовал в страната на Съветите.

Прекарал там 4 години, за които успял да се ожени за рус-кинята Раиса Беркман - бабата на изгонения от Москва предприемач.

Когато се завърнал в САЩ, Ърл

Ърл Браудър живял в Съветска Русия, оженил се за рускиня и оглавявал Американската комунистическа партия от 1930 до 1945 г.
Ърл Браудър живял в Съветска Русия, оженил се за рускиня и оглавявал Американската комунистическа партия от 1930 до 1945 г.
оглавил Американската комунистическа партия. Стоял начело на крайнолявата формация до края на Втората световна война през 1945 г. Като неин лидер два пъти се опитва да се издигне до управлението на страната, като се явява на изборите за президент през 1936 и 1940 г. Само че не успява. След победата над нацистите Браудър се разочарова от СССР и съпартийците му го изключват от партията.

"Дядо ми беше най-големият комунист в Америка, а аз станах най-големият капиталист в Русия", казва в свое интервю пред “Нешънъл интерес” Бил Браудър. В книгата си, посветена на изгонването му от Москва и историята с адвоката Магнитски, се определя като най-големия враг на Владимир Путин. Бащата на бизнесмена - Феликс Браудър, е

един от най-известните математици в САЩ,

но преди това той среща трудности по пътя си заради комунистическото минало на Ърл Браудър.

Въпреки че на няколко места не го приемат на работа, в крайна сметка успява да влезе

в полезрението на Елинор Рузвелт,

която след края на мандата на съпруга си става шеф на борда на университета "Брандейс", и по нейно настояване го вземат в учебното заведение. По-късно бащата на клиента на Магнитски става шеф на Американската математическа асоциация. За сина му вече няма пречки и затова Бил се заема с бизнес. Той е основател и изпълнителен директор на „Ермитаж Кепитъл Мениджмънт” и консултира най-големите чужди инвестиционни фондове в Русия от 1996 до 2005 г., когато не му позволяват да прекрачи границите, защото е “заплаха за националната сигурност”. Оттам нататък и след смъртта на адвоката му се посвещава на закона "Магнитски".