Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Акрам ал Кааби
Акрам ал Кааби

Не изключват групата на един от тях да е участвала в убийствата на българите Георги Лазов и Ивайло Кепов през 2004 г.

Сред “дамгосаните” са и близки на Мохамед бин Салман, сочен за поръчител на екзекуцията на Джамал Хашоги

По закона "Магнитски" САЩ санкционират не само олигарси с космически финансови активи, а и съдени за тероризъм. Един от тях е Акрам ал Кааби - основател и генерален секретар на „Харакат Хизбула ал Нуджаба“ в Ирак - шиитска паравоенна група, която е активна в Сирия и е отговорна за множество убийства. Преди години самият Кааби заяви, че ще свали иракското правителство или

ще се бие заедно

с йеменските хуси,

ако това му бъде наредено лично от лидера Хаменей. През февруари 2019 г. американският държавен секретар Майк Помпейо определи групата на Акрам като глобални терористи. Само месец по-късно Държавният департамент на САЩ официално го включи в "Магнитски", обвинявайки го в нарушаване на човешките права.

Последното изявление на Ал Кааби всъщност е от 21 май тази година в туитър. То е по повод прекратяването на огъня след

11-дневната битка

в ивицата Газа. В него лидерът на Нуджаба поздравява палестинската ислямска съпротива за нейната победа във войната с ционисткия режим.

"Иракският народ винаги е стоял до угнетения народ на Палестина и е подкрепял усилията му за освобождение от дивия и окупиращ ционистки режим - обясни наскоро Кааби. - Аз лично искам да се бия с враговете в свещената земя на Палестина. Въоръжената съпротива е единственият начин за освобождаване на свещения град Ал Кудс (арабското име на Ерусалим – б.р.). Изтеглянето на американските окупатори от Ирак ще окаже първото си въздействие върху палестинското управление."

Друг арабин, който попада в списъка „Магнитски“, е Каис Хади Сайед Хасан ал-Хазали. На 31 декември 2019 г. Майк Помпейо посочи Хазали като един от отговорните за нападение срещу посолството на САЩ в Багдад.

Каис Хади Сайед Хасан ал-Хазали
Каис Хади Сайед Хасан ал-Хазали

До март 2007 г. той е ръководител на специалните групи в Ирак, известни като „Хазали“, които извършват контрабанда на оръжия. Определяни са и като „отряди за смърт“, участващи в сектантско насилие, отвличания и екзекуции.

Преди да застане начело на групата, той е

изключен от

армията на Махди

през 2004 г. Причината - давал е неразрешени от по-висша инстанция заповеди. Малко след това основава собственото движение, което се свързва с крайни действия. На 20 март 2007 г. сили от британската армия нахлуват в дома му и го арестуват заедно с брат му и неговия ливански съветник.

Три години по-късно Хазали е освободен. Това се случва, след като терористите влизат в договорка с властите. Те пускат чужденеца Питър Мур - IT консултант, който е

отвлечен на

29 май 2007 г.

заедно с четиримата му охранители. Тогава похитителите искат изтеглянето на британските войски от Ирак и освобождаването на всички иракски затворници. През 2009 г. става ясно, че четиримата гардове са били разстреляни. Мур все пак оцелява и е освободен на 30 декември 2009 г. в замяна на Хазали.

Чужденецът и охранителите му обаче не са единствените отвлечени от терористичната група. Множество хора с най-различни професии стават жертви. Пикът на престъпленията е през 2004 г., когато терористите заснемат на видео как обезглавяват пленници.

В списъка на похитените тогава влизат и двамата български шофьори Ивайло Кепов и Георги Лазов. На 18 юни 2004 г. те тръгват с автовози, за да транспортират до Ирак купени от Германия автомобили. На 8 юли от спедиторската фирма, за която работят, е подаден сигнал, че с тях няма връзка. Още същата вечер „Ал Джазира“ пуска запис, с който обявява, че нашенците са взети за заложници и иска американската армия да пусне

всички иракски затворници

в срок от 24 часа. Заради отказа двамата са убити.

Има ли задържани терористи, след като попаднат в списъка "Магнитски"?

За съжаление, не. Към днешна дата, ако са сред живите, те все още

продължават

да бъдат част

от крайни групи,

които водят кръвопролитни войни.

Сред санкционираните по „Магнитски“ за нарушаване на човешките права има още много, съдени за убийства. Няколко души например са отбелязани в доклада заради смъртта на саудитския журналист и колумнист на The Washington Post, а също и главен редактор на Al-Arab News Channel - Джамал Хашоги. Той беше екзекутиран в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври 2018 г. от агенти на правителството.

Сред ударените от американския закон по този случай са генералният консул на Саудитска Арабия в Турция Мохамед ал-Отайби, членът на

Саудитската

кралска гвардия

Мохамед ал Захрани, ръководителят на Съвета по криминалистика на Саудитска Арабия Салах Мохамед ал-Тубайги, сътрудниците на престолонаследника Мохамед бин Салман - Найф Алрифи и Сайф ал Кахтани, неговият съветник Сауд ал Кахтани, бодигардът му Таар ал-Харби и още няколко души.