Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Чеченският лидер Рамзан Кадиров
Чеченският лидер Рамзан Кадиров

Милиардерите със съмнителен и дори престъпен бизнес съвсем не са единствените, които биват "ограничени" заради Магнитски. Сред тях има и множество политици, които по време на мандатите си са извършили престъпления. Според американския доклад такъв е и случаят на чеченския лидер Рамзан Кадиров, обвиняван в убийства и други злоупотреби. Само за последните години няколко негови критици бяха екзекутирани в различни точки на Европа. Юли 2020 г. руски гражданин, обявил се против режима му и търсещ убежище в Австрия, бе

пронизан

от куршум

През февруари същата година чеченският блогър Имран Алиев, също известен с критичното си отношение, беше намушкан смъртоносно във Франция. През август 2019 г. бившият боец от групата на чеченските сепаратисти Зелимхан Хангошвили беше застрелян в Берлин. Според различни НПО-та освен за насилие и заплахи към политически опоненти, лидерът на Чечения е поръчвал също отвличания и мъчения.

Въпреки това и санкциите от Америка, днес Кадиров все още е начело на републиката. Множество пъти към руския президент Владимир Путин са отправяни критики, но специалисти твърдят, че Кадиров няма да бъде сменен, защото чрез него Путин контролирал размирния регион.

В черния списък на „Магнитски“ е и Абдулхамит Гюл от Турция, който е бивш министър на правосъдието в родината си и член на Великото национално събрание. Преди да бъде назначен на тези постове, той е генерален секретар на Партията на справедливостта и развитието. Санкциите обаче по никакъв начин не са повлияли на кариерата му до момента.

Абдулхамит Гюл от Турция, който е бивш министър на правосъдието в родината си
Абдулхамит Гюл от Турция, който е бивш министър на правосъдието в родината си

Същата съдба има и Кари Лам, която от 2017 г. насам е главен изпълнителен директор на административен район Хонконг. От миналата година тя е назначена и за председател на Комитета за защита на националната сигурност.

Санкциите от Америка при нея са наложени в отговор на нов закон за сигурността в Китай, който ограничава правото на протест и критики към правителството. Според него всеки, който бъде хванат в "сецесия, подривна дейност, тероризъм и тайно споразумение с чужди сили" ще влезе в затвор.

Кари Лам е главен изпълнителен директор на административен район Хонконг.
Кари Лам е главен изпълнителен директор на административен район Хонконг.

Съвсем наскоро самата Лам призна, че заради „Магнитски“ вече трябва да държи заплатата си в брой в дома си, защото няма банкова сметка. Към днешна дата се твърди, че тя е сред

най-добре платените

лидери в света

Редом до нея през август 2020 г. бяха санкционирани още няколко нейни служители.

Оказва се, че сред "ограничените" от САЩ политици не липсват и президенти. Пример за това е Яхия Джамех, който е лидер на Гамбия от 1996 до 2017 г. Той попада в американския доклад заради корумпирани схеми, чрез които е ограбвана държавната каса, а също и заради използването на "отряд за терор и убийства". По време на управлението му антиправителствени журналисти, ЛГБТ активисти и опозиционни партии са потискани многократно от властта.

Въпреки чуждестранните критици, които не могат да приемат тона на омраза, той съвсем открито заявява, че всички с различни сексуална ориентация ще бъдат с отрязано гърло. По-късно към обвиненията в корупция и нарушения на правата на човека Джамех получава и нови - за изнасилване на млади момичета.

Яхия Джамех е лидер на Гамбия от 1996 до 2017 г.
Яхия Джамех е лидер на Гамбия от 1996 до 2017 г.

Бившият президент бяга от страната си на 21 януари 2017 г., след като става ясно, че ще бъде разследван. Смята се, че е пренасочил към сметка 11,4 милиона щатски долара от държавната хазна през последната си седмица на власт, с които е уредил живота си на друго място.

Изглежда от САЩ не са пропуснали и корупцията в Никарагуа. Санкциониран там е Роберто Хосе Ривас Рейес - председател на Върховния избирателен съвет на страната. Той е обвинен в

изборна измама

и фалшификация

След попадането му в списъка президентът Даниел Ортега го отзовава от поста.

Словашкият бизнесмен Мариан Кочнер пък не е първият санкциониран заради нападение на журналисти. В доклада на Америка по обвинение в поръчка на убийства на репортери попада и гватемалският конгресмен Хулио Антонио Хуарес Рамирес.

Според спонсорирана от ООН комисия, разследваща корупцията в Гватемала, той е наел нападатели, за да убият кореспондента на Prensa Libre Данило Лопес, чиито доклади са навредили на плана на Хуарес да се кандидатира за нов мандат. При нападението през март 2015 г. е убит и журналистът Федерико Салазар от Радио Нуево Мундо, а трети репортер е ранен.

Справка на списъка със санкционираните от САЩ показва, че от ограничения не са успели да се спасят и военни. Сред "дамгосаните" се нареждат дори и генерали като Кале Кайхура, който е заемал най-високия ранг във вътрешното министерство на Уганда. На 13 септември 2019 г. той е санкциониран от Америка за грубо нарушаване на правата на човека. Ограниченията за него са наложени заради отряд, който под командването му е измъчвал угандийци.

В доклада е отбелязано, че от групата са използвали пръчки и приклади на пушки, за да малтретират задържаните. Година по-рано той е уволнен и изправен пред военен съд по обвинения в невъзможност за защита на военни материали, невъзможност за надзор на полицейските служители и подбуждане към отвличане. Само преди пет месеца обаче стана ясно, че президентът Йовери Мусевени ще разговаря лично с военните прокурори, за да бъдат прекратени делата срещу бившия генерал.

Сред санкционираните командири е и украинецът Сергей Кусюк - бивш лидер на украинското полицейско подразделение "Беркут".

Сергей Кусюк е бивш лидер на украинското полицейско подразделение "Беркут".
Сергей Кусюк е бивш лидер на украинското полицейско подразделение "Беркут".

Разследващи в страната установяват, че Кусюк е бил начело на

нападението срещу

мирни протестиращи

на 30 ноември 2013 г. Тогава той командва 290 служители. По-голямата част от тях участват в побоя над активисти. Малко по-късно прокуратурата го сочи като човека, участвал в убийствата на протестиращи на площада на Независимостта на Киев през февруари 2014 г. Накрая става ясно, че Сергей е избягал от Украйна и се укрива в Москва. Според американски документи той е влязал в руското подразделение на полицията.

Особено интересен е случаят на пакистанския хирург Мухтар Шах. Според властите там като собственик на Бъбречния център в Равалпинди лекарят е участвал в незаконно задържане на пакистански работници и трафик на бъбреци. Разследващи установяват, че Шах и хората му са измамили бедни и неграмотни пакистанци от малки провинции, обещавайки им доходоносна работа. Когато пристигнат на адреса, те са заключвани в различни помещения в продължение на няколко седмици. През това време лекарите ги оперирали, за да вземат органите им, които по-късно продавали за много пари. Октомври 2016 г. хирургът и хората му са арестувани, а службите намират 24 души държани насила.

На първо място "дамгосани" в списъка, разбира се, са всички свързани със смъртта на адвоката Сергей Магнитски. Един от тях е генерал-майор Олег Логунов - най-високопоставеният чиновник, заместник-началник на разследващата комисия на МВР. Според документи той стои зад решението за назначаване на група следователи по случая с юриста, които са били в дълбок конфликт на интереси. Смята се, че Логунов е участвал в разрешаването на

продължителното задържане на Магнитски

и отказа той да получи медицинска помощ. Санкционирана от Америка е и полковник Наталия Виноградова, която е отговаряла за надзора на делото срещу юриста, както и полковниците Олег Силченко, прикривал следите от престъплението, и Дмитрий Комнов - началникът на Центъра за задържане на „Бутирка“, обвинен за ужасяващите условия в затвора. В списъка по случая влиза още Олга Степанова, шеф на московската данъчна служба.

Освен всички тези хора, САЩ са наложили забрани и на Андрей Печегин, отговарящ за надзора на разследванията на МВР, следователят Павел Карпов, военния Алексей Дроганов, както и на съдиите, натоварени с решение по делото Магнитски.

Сходен е случаят и с отравянето на Навални. В списъка заради него попада Алексей Криворучко - заместник-министър на отбраната на Руската федерация, който днес отговаря за въоръжението, надзора върху запасите от оръжия и военното оборудване на министерството.