Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Наложени са санкции срещу руснаците, свързани със смъртта на адвоката

Законът преследва контрабандисти на оръжия и бъбреци; бизнесмени, поръчвали журналисти и съдени за убийства генерали

Политици, държавни служители и помощниците им. Това са хората, които днес могат да бъдат санкционирани от САЩ по закона "Магнитски", ако според Вашингтон са нарушили човешки права или са замесени в корупция по целия свят.

Преди дни стана ясно, че до имената на заклеймените от Америка ще се наредят и трима българи.

Това са Васил Божков, който е определен от американците като известен български бизнесмен и олигарх, Делян Пеевски като бивш член на парламента и Илко Желязков, като настоящ зам.-шеф на бюрото за

контрол

над СРС-тата

Заедно с тях бяха оповестени и бившите длъжностни лица Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов. Според Държавния департамент на САЩ последните трима са “участвали в корупционни дейности, които са подкопавали върховенството на закона и доверието на българското общество в техните демократични държавни институции и обществени процеси, включително използвайки политическото си влияние и длъжностни правомощия за лична изгода".

Какви ще са последствията за санкционираните?

Наредбата, в която са включени, налага на същите лица и техните близки да бъдат конфискувани или замразени банковите им сметки и транзакции в САЩ. Това обаче съвсем не се отнася само до авоарите им на територията на Америка, а и по целия свят, ако те са в долари или съответната банка работи с американска финансова институция. Засегнати ще бъдат и всички, гравитиращи около тях фирми и организации.

От прессъобщението на финансовото министерство на САЩ от 2 юни 2021 г. става ясно, че на Пеевски и Желязков са наложени санкции и по раздел 7031(c) oт разпоредбата за противодействие на клептокрацията. Той не е с тежестта на „Магнитски“, тъй като

забранява единствено

влизането им в САЩ

По същия закон през февруари 2020 г. беше санкциониран съдия Андон Миталов, който пусна в Москва обвиняемия за шпионаж председател на движение "Русофили" Николай Малинов, за да получи орден от руския президент Владимир Путин.

Според специалисти, веднъж попаднали в списъка Магнитски, засегнатите вече не са в позиция да развиват бизнес не само в Америка, но и в други точки по света. Юристи пък побързаха да определят "наказанието" като равносилно на икономическо убийство.

Как ограниченията се прилагат върху определени хора?

Официално е посочено, че те са вследствие на базата информация, предоставена от институциите на други държави и неправителствени организации, които следят нарушаването на човешките права. „Магнитски“ обаче е първият закон, при който се забранява достъп до банкови сметки на юридически и физически лица, без изобщо да се води дело в съдебна зала. Именно затова никой не се наема да прогнозира какви ще са последиците от решението на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски да предприеме "всички законови действия срещу този акт".

Засегнатите от закона могат да са от всички националности, след като през 2016 г. Американският конгрес прие глобална версия на закона „Магнитски“. Тя упълномощава президента да налага санкции на всеки,

“виновен за

извънсъдебни убийства,

изтезания или други груби нарушения на международно признати права на човека".

Справка на "168 часа" показа, че миналото на част от попадналите под ударите на "Магнитски" е особено любопитно. Повечето от тях днес се радват на спокоен живот в родината си, а някои дори продължават да са милиардери. Такъв е и Дан Гертлер, който развива бизнес в областта на природните ресурси. Известен е с добива на диаманти и мед в Демократична република Конго, както и с инвестициите си в желязна руда, злато, кобалт, петрол, селско стопанство и в различни банки. Според статия в The Economist от февруари 2018 г. в декларацията за санкции е записано, че Гертлер е "натрупал богатството си с непрозрачни и корумпирани сделки за добив на нефт на стойност стотици милиони долари". Към днешна дата израелецът продължава да поддържа

близки отношения

с политици по

високите етажи,

а през 2020 г. богатството му е оценено на над 1,22 милиарда щатски долара. Твърди се, че е използвал приятелството си с президента на Конго Джоузеф Кабила, благодарение на което е действал като посредник при продажбата на активи в републиката. Резултатът от всичко това според САЩ довел до загуба на над 1,36 млрд. долара приходи за страната в периода 2010 - 2012 г. Причината била по-ниските цени на минните активи, продадени на офшорни компании, пряко свързани с Гертлер.

Друг бизнесмен, който е белязан от САЩ, е словакът Мариан Кочнер, чието име бе свързано с убийството на разследващия журналист Ян Куциак и неговата годеница Мартина Куснирова пред дома им в Братислава през 2018 г. Кочнер е първият гражданин на страна от ЕС, попаднал под ударите на закона „Магнитски“.

През октомври 2019 г. той е обвинен в "участие в сериозното погазване на човешките права", свързано със случая на Куциак, чиято смърт предизвика политическа криза в страната. Според американския доклад Кочнер е заплашвал репортера и е наел бивши агенти на тайните служби, за да го следят навсякъде преди екзекуцията му. По същото това време Куциак разследва участието на бизнесмена в корупционни схеми и пране на пари. Въпреки това Кочнер беше оправдан на първа инстанция по делото за поръчителство.

На 10 декември 2019 г. обаче официално бе включен в глобалния списък на санкциите от Америка. Година по-късно бе осъден на 19 години затвор по друго дело за парични измами в размер на десетки милиони долари.

Освен в „Магнитски“, той фигурира и в друг списък от далечната 2005 г. Тогава името му се появи в изтекли полицейски документи, известни като "списъците на мафията". В тях са отбелязани хора, близки до

организираната престъпност в Словакия

Сред бизнесмените, които попадат под ударите на американския закон, но не заради нарушаване на човешки права, а заради корупция, е и латвийският олигарх Айварс Лембергс. Според САЩ доказателствата срещу него сочат, че е отговорен за злоупотреби и присвояването на различни държавни и частни активи, както и измами, свързани с държавни поръчки. Уличен е и в даване на подкупи. Смята се, че Лембергс е един от най-богатите хора в Латвия. Дълго време е бил и кмет на град Вентспилс. Имено поради силното си влияние там американското правителство смята, че е назначавал свои хора на ключови държавни позиции. Все пак бизнесменът не се спаси от присъда. Февруари тази година той получи 5 години затвор за корупция.

Белязан от „Магнитски“ редом до богаташите стои и сърбинът Слободан Тешич, сочен от властите в Америка за един от най-големите дилъри на оръжие и боеприпаси на Балканите. Освен в този закон, близо десетилетие той фигурира и в списъка на ООН, след като е хванат да продава оръжия на бившия либерийски президент и осъден военнопрестъпник Чарлз Тейлър. Твърди се, че сръбски политици по високите етажи са му помогнали да излезе от списъка през 2013 г. Четири години по-късно САЩ го санкционира, заявявайки, че Тешич е подкупвал длъжностни лица, за да осигури договори за

оръжейни сделки

Също и че е контролирал кипърска черупкова компания, използвана като канал за плащания на политици. Твърди се, че дори след попадането му в „Магнитски“ той е продължил с контрабандата. Сърбинът категорично отрича обвиненията, определяйки ги като неистинни.

Дан Гертлер
Дан Гертлер
Словакът Мариан Кочнер
Словакът Мариан Кочнер
Латвийският олигарх Айварс Лембергс
Латвийският олигарх Айварс Лембергс
Сърбинът Слободан Тешич
Сърбинът Слободан Тешич