Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Роджър Федерер
Роджър Федерер

Японката ще извлече финансова изгода от сензационното си решение да напусне турнира

Маестрото прецени, че на тези години може да си позволи да направи нещо, което в разцвета на силите си не би си и помислил

Какво му трябва на един спортен шеф, тръгнал да организира елитното тенис събитие? Необходими са няколко изключително луксозни корта, мощни спонсори, платежоспособни фенове и топиграчи, разбира се.

Босовете на "Ролан Гарос" осигуриха всички тези условия и съвсем оправдано се приготвиха да оберат плодовете на своите усилия.

Коронавирусът сякаш изгуби войната,

феновете се връщат по трибуните, спортистите също забравиха страховете си и започнаха да влизат във форма. Едва ли има по-добър момент да се покажеш пред света и да докажеш, че си свършил много добра работа

Два инцидента на кортовете в Париж обаче помрачиха надеждите на домакините, че ще пожънат слава и признание. Първо японката

Наоми Осака се разбунтува

и абсолютно сензационно напусна състезанието, без да е била победена на корта. А след това Роджър Федерер развали настроението на франсетата с решението си да се оттегли и то пак без да е претърпял поражение. Мотивите на двамата тенисисти са коренно различни, но ефектът от техните действия е един и същ. "Ролан Гарос" получи звучен шамар, а елитът в спорта се разедини по въпроса правилно ли постъпиха Осака и Федерер.

Да започнем с японката не само защото е дама, а и защото нейният случай е доста по-интересен.

Наоми Осака
Наоми Осака
Повечето фенове на тениса сигурно са наясно с нейния случай. 23-годишната звезда на световния тенис отказа да се явява на задължителните пресконференции след мачовете си в Париж с мотива, че само така ще съхрани психическото си здраве.

Домакините

на турнира от

Големия шлем

очевидно не се трогнаха от притесненията си и първо я глобиха с някакви си 15 000 долара, а след това я заплашиха да я отстранят от следващите турнири от Шлема.

Парите са смешни

за японката,

която през миналата година изработи над 37 млн. долара, но втората заплаха звучи зловещо и изглежда имаше за цел да дисциплинира черната овца, връщайки я в стадото.

Ефектът беше съвсем различен. Осака обяви, че се оттегля от "Ролан Гарос" и пожелава успех на другите участници. Уж лаконично изявление, а какъв само ефект имаше. Почти всичките й големи съпернички на корта я подкрепиха, признавайки на свой ред, че твърде дълго са били принудени да носят непосилно бреме на плещите си.

Световната номер 2 нямаше как да не предизвика съчувствието на спортисти и фенове с признанието си, че през последните години се бори с тежка депресия. И лечението според самата нея е да прави само това, което смята, че е полезно за нея. Дори и това да й коства заслуженото място в най-бляскавите тенис състезания. Дори и да имаше критики към нея, то те бяха изключително

старателно завоалирани

Новак Джокович например я подкрепи, но и припомни, че медиите са жизненоважни за просперитета на тениса. Всяко хлапе на корта иска да побеждава, да получава медали и после да го покажат по телевизията.

Интересното е, че бунтът на Осака няма да се отрази пагубно върху нейната популярност. Поне засега не се е чуло някоя авторитетна медия да й се е разсърдила за нежеланието да сътрудничи, а спонсорите буквално я боготворят.

Японката вече веднъж се опълчи на системата, след като напусна елитен турнир в знак на съпричастност с чернокожия американец Джейкъб Блейк, който беше прострелян от полицай на улицата. Още тогава спонсорите подсказаха, че подобни прояви на гражданска съвест не само не ги отблъскват, а напротив.

Очаква се тази година приходите на Наоми от рекламни договори да се увеличат с още 10, а защо не и с още 15 млн. долара.

Най-щедрите й партньори

и този път се заклеха, че ще я подкрепят и ще продължат да си плащат всичко по договор, дори и тя да не участва в следващите турнири от Големия шлем. Явно големите акули в бизнеса са се усетили, че посланията на Осака са също толкова полезни за тях, колкото и победите й на корта.

От липса на рекламодатели не може да се оплаче и

голямата звезда в тениса Роджър Федерер

Всички погледи бяха обърнати към неговото представяне на "Ролан Гарос" и той започна обещаващо, издържайки на напрежението в три поредни изключително трудни мача срещу мотивирани съперници. И когато изглеждаше, че той е готов да се върне на трона, швейцарецът попари огромните очаквания към него. Отказа се без бой и с мисъл за собственото си здраве.

Пак получи огромна подкрепа от тези, които са наясно какво точно коства да оцелееш в един петсетов мач. Или колко е трудно да се върнеш, когато очакваш 40-ия си рожден ден, а само преди няколко месеца си претърпял 2 операции на коляното. Е, имаше и такива, които го жегнаха, че

присъствието му на "Ролан Гарос" не е като посещение в сладкарница,

където може да си избере дали да си похапне или да не си похапне еклер с вкусен пълнеж. Според същите критици Федерер е трябвало добре да прецени силите си преди турнира във Франция и въобще да не се хваща на хорото, ако е убеден, че няма да издържи до края.

Подобни нападки бяха капка в морето от съпричастност към Маестрото, който допринесе толкова много за популяризацията на тениса по целия свят. И той като Осака ще продължи да трупа милиони дори и да се откаже от турнирите до края на годината. Поинтересувайте се каква сензация предизвика рекламният клип за Швейцария с неговото участие и с това на Робърт де Ниро. Двамата великани, които са стигнали до ниво, където никой не те пита в колко точно мача или филма си участвал тази година, преди да ти предложи цялото богатство на света.

"Ролан Гарос" наистина загуби от липсата на Осака и Федерер, но

шумът около тяхната липса може и да компенсира

част от имиджовите щети върху турнира. И двамата отцепници заявиха готовност да участват на олимпийските игри в Токио. За които, колкото и да е странно, все още не се знае с абсолютна сигурност дали ще се състоят.

Японката и колегата й от Швейцария удариха едно рамо на организаторите на игрите, които се борят със зъби и нокти срещу общественото мнение в Страната на изгряващото слънце. На всеки му се иска да види двама от най-известните спортисти в света на олимпийския корт. А и Осака има всички шансове да се пребори с депресията на място, където и стените ще помагат, всички я обожават, а правилата не я задължават да общува с нахалните за сензации журналисти.