Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Имало е вариант в България да се разиграе Босненския сценарий, но с такт и дипломация е избегнат

Организаторите на протестите от Белене са изпратени в Скандинавските страни

В рубриката "Тайните на прехода - скритата история" публикуваме различни гледни точки към събитията от най-новата ни история. Този път на фокус е Възродителният процес. Тодор Живков обявява Голямата екскурзия на 29 май - тогава всички, които искат да заминат за Турция могат да го направят. Дни по-късно южната ни съседка затваря границата, неспособна да провери самоличността на стотиците хиляди и да им осигури елементарни санитарни и хигиенни условия. Мненията на участниците в тези събития често провокират и изненадват, но истината обикновено се открива чрез многообразието на гледните точки.

Докато в ЦК текат спорове как да бъде овладяно напрежението по места, ситуацията в страната е взривоопасна.

"През декември 1984 г. бях в Бенковски, Кърджалийско, в Златоград, където бе първата жертва - малко момиченце Тюркян на 17 месеца от с. Могиляне – спомня си Кольо Парамов. - Оформихме

рапорт,

тъй като по време на размириците заедно с детето бяха убити още двама души и ранени 18 души – всичките бяха в тежко състояние."

На 10 април 1985 г. вечерта е първото бягство на наши изселници.

"12 души - три семейства с по две деца – казва Парамов. - На 15-а застава над Ерма река, когато влязоха в Гърция, валеше проливен дъжд. Само за 24 часа гърците качиха тези хора на самолет за Швейцария и оттам на турски държавен самолет бяха транспортирани до Анкара, където ги посрещнаха като герои 5 хил. души. Представете си за каква организация става дума, за каква

озлобеност

и как всичко това бе преекспонирано."

4 години по-късно в Белене вече са задържани над 700 души, заподозрени, че могат да организират размирици.

25 години след събитията Кольо Парамов и Месут Йълмаз обсъждат какво се е случило зад кулисите на инфарктните събития.
25 години след събитията Кольо Парамов и Месут Йълмаз обсъждат какво се е случило зад кулисите на инфарктните събития.

"Живков бе принуден да признае, че настъпва тежка рецесия в отношенията с Турция, а Месут Йълмаз като външен министър направи всичко възможно, за да успокои реакционните сили в Анкара – казва той. – Турското разузнаване МИТ и някои от "ястребите" там се бяха настроили за директен сблъсък. Впоследствие в Босна те доказаха, че ние просто се разминахме на косъм от този "филм", който МИТ проектираше за България. В Босна той се разви в най-нежелания вариант."

Пенчо Кубадински смята, че въпросът с турското самосъзнание трябва да бъде решен веднъж завинаги.
Пенчо Кубадински смята, че въпросът с турското самосъзнание трябва да бъде решен веднъж завинаги.

Според Парамов в ЦК са били наясно с този сценарий и че е било важно Живков да бъде убеден да следва

по-мека стратегия,

за да не се допусне военен сблъсък с много жертви.

Именно заради това едно от предложенията на хората около Луканов, сред които и Парамов, е спешно да се изведат най-тежко пострадалите от Белене, вкарани там заради размириците около смяната на имената. "Те бяха наблюдавани като организатори на евентуална гражданска война, макар че някои нямаха понятие за това. – спомня си той. - През април 1989 г. подготвих докладна от 18 страници до заместник-командващия на Гранични войски и Военния отдел на ЦК. Тогава идеята ми бе окачествена като абсурд.

Луканов принуждава Живков да приеме решение по дипломатически път, за да се избегне военния конфликт. Благодарение на това се стига до тъжната Голяма екскурзия.
Луканов принуждава Живков да приеме решение по дипломатически път, за да се избегне военния конфликт. Благодарение на това се стига до тъжната Голяма екскурзия.
Отговорът бе, че всички те трябва да останат в затвора. Изведнъж на 20 май, след около 40 дни, висшето ръководство осъзна, че това е логична мярка. На 23 май вечерта излетяха три самолета за Швеция, Финландия и Норвегия с най-агресивните и най-податливите към манипулации затворници. Ако бяха останали тук, имаше риск да организират

бунтовни звена

и напрежението да ескалира. Затова бе решено да ги изведем от страната и по този начин цялата организация се "обезкости"." Идеята на ЦК е хората, които са затворени, да не бъдат използвани като клечката с кибрит, която ще запали напрежението, и да няма организирани бунтове по места.

Петър Младенов се среща с Месут Йълмаз в Кувейт, за да договорят дипломатически изход от кризата и да успокоят военните и турското разузнаване.
Петър Младенов се среща с Месут Йълмаз в Кувейт, за да договорят дипломатически изход от кризата и да успокоят военните и турското разузнаване.

25 години след тези събития, на 14 април 2014 г., Парамов се среща с Месут Йълмаз в София.

"Доста говорихме за тогава – разказва той. - Казах му, че добросъседството ни е факт, но нашите интереси не допускат МИТ да ни диктува вътрешните правила. Ние имаме своята ерудиция и можем сами да решаваме. На това той отговори: "Парамоглу, ние високо ценим човешката линия, която застъпихте и проведохте (с отварянето на границата – бел. ред.), желаем това партньорство тепърва да се развива, знаем, че е много тежко заради

500-те години

турско робство, но нямаме друг изход, това е единственият."

Аз го попитах: "Имаше ли възможност босненският вариант да се превърне в реалност за България?" и той каза: "Виж, имаше няколко турски политици, които наистина го желаеха, но това нямаше да получи положителна оценка. Ние нямаше как да обясним пред света защо влизаме с армия в Хасково. Каква работа имаме там? Не беше въпросът само да нарушим принципите. Вие бяхте блокирали вътрешното съпротивление, ние нямахме основание за инвазия. При сърбите бе различно, в Босна те започнаха целево да избиват мюсюлмани. Нямаше начин да не се намесим - с пари, с оръжие, да забавим екзекуциите."

Макар първоначално да е против Възродителния процес, в крайна сметка Живков е убеден от кликата на Кубадински, че въпросът трябва да бъде решен веднъж завинаги.
Макар първоначално да е против Възродителния процес, в крайна сметка Живков е убеден от кликата на Кубадински, че въпросът трябва да бъде решен веднъж завинаги.

Според финансиста в този разговор Йълмаз изразява своето уважение към българското разузнаване, което прогнозира всички минуси от този ход на Политбюро и създава информационна база, за да не допусне

"босненският вариант"

да се реализира у нас.

Думите на Йълмаз са: "Благодарим за вашето разбиране, че съхранихте човеколюбието – казва Парамов. - Това бе най-силният момент на вашата политика. Аз много добре знам какво значи борба с "ястребите" (привържениците на идеята за военни конфликти – бел. ред.), знам как се спори с разбиранията на част от военните, знам какво е да се изправиш срещу негодуванието им, но направихме всичко възможно да издържим на човещината."