Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ангел Папалезов
Ангел Папалезов

l Обискиран бе кабинетът на висш полицай за

връзки с Васил Божков и трафик на антики

l Оставка подаде началничката на кабинета

на Бойко Рашков, която е учредителка на

партията на бизнесмена. Час по-късно САЩ

обявиха, че той и фирмите му са

с наложени санкции по закона “Магнитски”

Кой е добрият, кой е лошият в МВР, публиката в България съвсем се обърка.

Акцията на прокуратурата в Националната полиция от вторник вечерта възроди сюжета с Васил Божков, активизира протестите и създаде напрежение между служебното правителство и съдебната власт. Всичко това само за 24 часа.

Започна се с претърсване на дома и кабинета на главен инспектор Ангел Папалезов, който е началник на сектор “Престъпления с културно-исторически ценности”. Определяният за образцов служител е обвинен за участие в престъпна група за трафик на културно-исторически ценности, съобщиха от прокуратурата в сряда. И отново се появи името на Васил Божков.

Всъщност това е престъпление, срещу което трябва да се бори самият Папалезов. В кабинета му са намерени антични монети, както и визитки на свързаната с бизнесмена фондация “Тракия”.

Както е известно, един от близките приятели на Папалезов в МВР - покойният от няколко месеца Кирил Христосков, след напускането си се труди точно в тази фондация.

Още докато прокурори и следователи правиха претърсване в кабинета на Папалезов късно във вторник вечерта, вътрешният министър Бойко Рашков коментира пред сайта bird.bg, (това е ново разклонение на сайта “Биволъ”), че

Папалезов е бил

назначен от

вътрешния

министър в

комисията,

проверяваща

подслушванията

на политици преди изборите на 4 април.

С тези думи Бойко Рашков индиректно обвини хората на Иван Гешев, че атакувайки Папалезов за връзки с Васил Божков, взривяват и спъват проверката с подслушванията.

В сряда привечер, в 17,43 часа, още един човек, който свързваше през последните дни имената на Васил Божков и Бойко Рашков - Елена Фичерова, напусна поста си в МВР. Юристката вече не е началник на кабинета на министъра. 

Елена Фичерова
Елена Фичерова

Новината бе официално подадена на медиите час преди БТА да разпространи съобщението, че трима българи, сред които и Васил Божков, са с наложени санкции от страна на САЩ по закона “Магнитски”.

Елена Фичерова, която е сред основателите на партията на бизнесмена “Българско лято” и кандидат за негов депутат, лаконично мотивира своя акт за напускане на МВР с желание да не причинява негативи на политическия кабинет на Бойко Рашков. Министърът веднага е удовлетворил молбата ѝ. А часове преди това светкавично разчистване в своя кабинет - по време на нощното интервю за новия сайт на “Биволъ”, той обявява: Прокуратурата атакува МВР по всички фронтове. В министерството текат обиски и претърсвания, високопоставени служители се призовават на разпити в следствието. Иска се информация за новия шеф на ДАНС.

Прави се опит

да се осуети

проверката за

злоупотреби

със СРС,

заподозря Рашков. Той казва още, че освен Пламен Тончев на разпит в следствието е извикан и новоназначеният директор на ГДБОП Калин Стоянов.

Истината се оказа по-различна - оказа се, че Иван Гешев е поканил на официална среща тези двама шефове на спецслужби. В сряда през медиите бе пусната и официалната покана към Бойко Рашков за аналогична среща с главния прокурор в името на “традиционно добрата съвместна дейност между прокуратурата и МВР”.

В сряда Калин Стоянов и Пламен Тончев отидоха в Съдебната палата и обсъдиха с Иван Гешев “съвместната си работа по борбата с престъпността, корупцията и защитата на националната сигурност”.

Акцията на Специализираната прокуратура в полицията от вторник вечерта е една от малкото в последните години, в които не са участвали служители на вътрешното министерство, а само следователи, които са част от държавното обвинение.

Ангел Папалезов е дългогодишен служител и началник на сектора за борба с иманярите в Главна дирекция “Национална полиция” (виж 3 стр.). 

Новият шеф на ДАНС Пламен Тончев (вляво) се срещна с главния прокурор Иван Гешев в кабинета му в Съдебната палата.

СНИМКА: ПРБ
Новият шеф на ДАНС Пламен Тончев (вляво) се срещна с главния прокурор Иван Гешев в кабинета му в Съдебната палата. СНИМКА: ПРБ

Разследването срещу него е започнало в началото на годината. По информация на “24 часа”

Папалезов е

засечен да

контактува с

Божков,

който от година и 4 месеца е в Дубай, а у нас се разследва по 18 обвинения, включително и за незаконно съхранение на антики. Част от тях са били професионално увити и пакетирани с разпечатки от търгове на голям аукцион в Германия. Само една от монетите е струвала 3400 евро. Монетите от Древен Рим и Древна Елада не са били описани като част от разследвания, които са се водили в МВР. Иззети са мобилните телефони на полицая, флашки, тефтери със записки за разследвани трафиканти на антики. Намерени са и визитки, сред които и на представители на фондация “Тракия”.

Екипът от наблюдаващи прокурори е сезирал за случая дирекция “Инспекторат” при МВР, която е на пряко подчинение на министъра на вътрешните работи. До сряда вечерта Папалезов не беше задържан под стража и не му беше определена мярка за неотклонение.

Опоненти на Бойко Рашков заподозряха, че енергичният вътрешен министър е знаел, че Папалезов е проверяван за Божков, и умишлено го е внедрил в групата за политически подслушвания, за да използва евентуалния арест като повод за нова серия протести срещу Иван Гешев, но по темата “Подслушвания”. Те не закъсняха и двадесетина души се явиха пред кабинета на главния прокурор с искане за оставка. Сред тях бе и адвокатът на Папалезов Минчо Спасов. (Виж на 3-а стр.).

Бившият депутат от НДСВ, политически партньор на Татяна Дончева, който стана известен с опита си при летните протести да спре метрото в София, също потвърждава пред “Свободна Европа”, че проверката срещу неговия клиент е от началото на годината. И това в МВР не е било тайна.

Досъдебното производство, по което е обвинен Ангел Папалезов, е започнало в началото на тази година. Обвинението е за търговия с културни ценности, а в разрешението за претърсване от Специализирания наказателен съд от вторник пише “логистика”. Доста са били затруднени, описа ситуацията пред “24 часа” адвокат Минчо Спасов. Тоест може да се предполага, че Рашков е знаел, че Папалезов е разследван, и е малко странно да му се възлагат допълнителни задачи по проверка на законността на използването на СРС.

Във вторник вечерта Минчо Спасов беше пред Националната полиция, докато претърсваха кабинета на Папалезов.

“Вероятно ще го

отстранят от

работа, докато

тече

разследването Няма да е и член на комисията”, допуска Спасов. Твърди, че от над 1000 визитки в кабинета му само 3 са били на хора от фондация “Тракия”.

“Папалезов работи с частни музеи и колекционери”, казва адвокатът по повод информацията, че свързват клиента му с Божков.

Според Спасов целта на акцията на прокуратурата от снощи е да респектира полицаите, които са назначени в комисията за проверка на прилагането на СРС-та в МВР след скандала с подслушванията. Той започна с изявление на Атанас Атанасов от “Демократична България”.

Войната между институциите получи и официален отговор от служебното правителство.

След президентството прокуратурата нахлу със сила и в МВР. В действията на прокуратурата се крие опасност от война между институциите, и то в момент, в който няма законодателна власт. Позицията на премиера Стефан Янев бе огласена от говорителя му. Антон Кутев определи действията на държавното обвинение като опит за сплашване на високопоставени служители на службите за сигурност и призова институциите да проявят разум.