Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прогресивна дегенерация на моторните неврони - клетките в гръбначния и главния мозък, която води до атрофия на мускулите, парализа и загуба на разума. Така се характеризира най-общо неврологичното заболяване, познато като амиотрофична латерална склероза (АЛС). Това е болестта, от която страдаше гениалният астрофизик Стивън Хокинг, но която все пак не му попречи да изследва Вселената с ума си и да има три деца, отивайки си на 76-годишна възраст.

С АЛС е диагностициран и бащата на певицата Виктория Георгиева, която представи България на "Евровизия 2021" и финишира на 11-о място. В Ротердам по време на изпълненията си Виктория пее със снимка на баща си Петър до себе си. 23-годишната певица от Варна признава, че семейната битка и лошата новина за диагнозата дошла като гръм от ясно небе.

“Не го очаквахме. Аз много обичам семейството си и винаги искам да им помагам с каквото мога, но е тежко, когато виждаш най-близките ти да се влошават с всеки изминал ден и няма как да им помогнеш, защото просто няма лечение”, изповядва се Георгиева в предаването “Търси се...” по bTV.

АЛС е заболяване, което напълно променя живота на пациентите, както и на техните близки.

Тъй като болестта се развива изключително бързо и прогресира до пълна парализа, продължителността на живота на хората с такава диагноза е средно около три години и над 10 години едва при 10% от пациентите. За повече от две десетилетия не е открито лечение за АЛС, но съществуват различни препоръки, които могат значително да подобрят качеството на живот на пациентите и шансовете за оцеляване. В Европа страдащите от това заболяване са повече от 40 000, а всяка година се диагностицират около 900 нови случая.

“Бих искала да кажа на майка ми и баща ми, че много ги обичам. Те са всичко за мен и са най-прекрасното семейство, за което дори не съм си и мечтала. Хора, обичайте семействата си и ги ценете, защото това е всичко, което има смисъл”.

Това каза на финала на “Евровизия” Виктория пред NOVA. Тя обясни също така, че цялото преживяване около музикалното съревнование е било школа за нея, която я е направила по-силна като артист и като човек.

Певицата трябваше да се качи на голямата сцена още миналата година, но конкурсът беше отменен за първи път в 65-годишната си историята заради пандемията.

През 2020 г. Георгиева по план щеше да се състезава с песента Tears getting sober, но впоследствие парчето е сменено с Growing Up is Getting Old (от дебютния албум на Виктория A little dramatic).

Много от почитателите и критиците й са на мнение, че нейната визия, музикален стил и сценично поведение са много сходни с тези на световната сензация Били Айлиш. Както и че е твърде вероятно именно 19-годишната американска певица да е вдъхновение за варненката.

Георгиева дебютира в музикалния бранш, след като се нареди сред финалистите в четвърти сезон на X Factor Bulgaria. Опитва да пробие и в първите три сезона, но все още е на твърде крехка възраст, за да има право да участва.

Виктория пее от 11-годишна, работи върху гласовия си талант във вокално студио “Ангелски гласове” под напътствията на своята учителка там Атанаска Липчева.

След като впечатлява с гласа си в музикалното риалити, младото момиче подписва договор с лейбъла на Графа Monte Music и участва в успешния летен проект “Нищо случайно” заедно с Ники Бакалов и Venzy. Няколко месеца по-късно излиза и нейният първи самостоятелен сингъл “Незавършен роман”.

През 2017 година Виктория напуска Monte Music, като попада в особено труден период, борейки се с депресия, безпокойство и наднормено тегло. Година по-късно в Лос Анджелис певицата пише и заснема първата си песен на английски - I Wanna Know, която е издадена през юни 2019 година. През същата 2019-а Георгиева пише текста на парчето, което сега я класира 11-а в “Евровизия”. Growing Up is Getting Old е песен, с която българката всъщност споделя със света своята лична история.

Не го разбирайте.

Има океан от емоции,

които нося вътре.

Аз съм предпазлива,

защото никога не съм разбирала

колко много може да се побере в мен.

Израстването е да остаряваш.

Ставането е да остаряваш.

Ако вашият свят се счупи

и израстването остарява,

знайте, че си струва да спестявате.

И ставането е всичко, което имате.