Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-голямата глупост на сезона: продажбата на “стария” и “изхабен” нападател за 7 млн. евро

Нападателят обмисля да прати снимка с трофея на бившия си шеф в “Барселона”

 В невероятна драма се превърнаха финалните няколко кръга в испанската Ла Лига, където до последните секунди титлата си оспорваха двата мадридски гранда "Реал" и "Атлетико". Момчетата на Диего Симеоне, които бяха лидери почти през целия сезон, допуснаха доста грешки през пролетния дял от шампионата. Така разликата, която в даден момент бе цели 12 точки в полза на "рохибланкос", бе стопена само на две от "кралския клуб". Все пак "Атлетико" (Мадрид) контролираше ситуацията, като в последните три срещи

отборът се нуждаеше от задължителни победи, за да си гарантира първата титла на Испания

от 2014 г.

Главният преследвач и шампион от миналия сезон "Реал" (Мадрид) чакаше една-единствена грешка на градския съперник, за да триумфира отново, а отборът на "Барселона" също бе в играта, дебнейки за трофея от трета позиция. Лидерът спечели трудно срещу "Реал" (Сосиедад), а грешната стъпка на "Барса" срещу "Леванте" ден по-рано означаваше, че каталунците на практика са аут от борбата. Последва рядко виждана драма в срещите на "Реал" и "Атлетико" в последните два двубоя. В 37-ия кръг "кралският клуб" поведе като гост на "Атлетик" (Билбао), а в същия момент отборът на Симеоне губеше домакинството си от "Осасуна" десетина минути пред края. Това на практика означаваше, че ако "Атлетико" не съумее да отбележи поне две попадения, то големият съперник ще излезе начело кръг преди края. Тогава първият шампионски обрат бе даден от Ренан Лоди, който възстанови равенството. Голямата слава обаче бе за уругвайския нападател

Луис Суарес, който намери целта две минути преди края и върна “Атлетико” на първо място

Канибала полудя от радост след попадението, като свали своята фланелка, а само след секунди съотборниците му бяха върху него, предусещайки титлата.

За самия Суарес, който безспорно бе най-важният играч на "Атлетико" (Мадрид) през сезона, това бе 20-ото попадение през кампанията в шампионата.

Уругваецът обаче все още не бе казал последната си дума и 22 май 2021 г. - финалният ден от сезона в Ла Лига, остана паметен за феновете на отбора. Победата щеше да направи тима шампион на страната за 11-път, а задачата изглеждаше сравнително лесна - да бъде победен запътилият се към изпадане клуб на "Валядолид".

Ситуацията обаче не се развива според плановете и "Атлетико" се оказва в позицията на догонващ, след като допусна ранен гол. В началото на второто полувреме Анхел Корея изравнява, а в 67-ата минута носителят на "Златната обувка" за 2014 и 2016 г. Суарес хвърли в екстаз "червено-белите" фенове. Това попадение под номер 21 за нападателя осигури на тима шампионската титла. По същото време непримиримият "Реал" (Мадрид) на Зидан направи почти невъзможен обрат срещу "Виляреал" в последните минути, което означаваше, че без гола на Луис Суарес ценният трофей щеше отново да е за бялата част на Мадрид. След последния съдийски сигнал празненствата започнаха, а големият герой потъна в сълзи от щастие. Седнал на тревата, Суарес се свърза по видеовръзка със семейството си и се разплака.

Така голмайсторът, който през лятото бе определен за "стар и изчерпан" и бе пренебрегнат от ръководството на "Барселона", на практика спечели титлата за "Атлетико". Уругваецът бе продаден от каталунците на новия шампион за скромните 7 милиона евро.

"В "Барселона" не ме оцениха, а "Атлетико" отвори за мен вратите си - каза през сълзи Суарес. - Винаги ще бъда благодарен на този отбор, че ми се довериха. Имахме страхотна година. Въпреки трудностите ние бяхме най-постоянният тим и сме шампионите. В първата половина от сезона показахме ефективност, каквато рядко се среща."

Даже и шампионската титла не бе достатъчна за Луис Суарес да преглътне

разочарованието от начина, по който “Барселона” се раздели с него миналото лято

Той не спести нищо на бившите си работодатели, фокусирайки се най-вече върху оттеглилия се президент Йосеп Бартомеу и наставника Роналд Куман.

"Сълзите бяха от щастие - казва шампионът. - Никога няма да се изправя срещу "Барселона". Винаги ще съм благодарен на клуба. Те ми дадоха всичко и ми позволиха да стигна до върха, но очевидно президентът бе казал как стоят нещата на пресата, вместо да ми се обади и на мен да ми съобщи какво се случва.

В момента, в който се бореха да задържат Лео Меси, ме извикаха, за да го убедя да остане. Използваха ме и за разговори с Антоан Гризман. Така че

защо не ми се обадиха да ми кажат, че искат

да си тръгна?

Защо треньорът не дойде и не ми каза, че не разчита на мен, защото иска друг тип нападател? Куман ми заяви, че не влизам в плановете му, след което каза: "Ако не разрешим този въпрос до утре, отново ще си в моите планове и ще разчитам на теб срещу "Виляреал". Тогава видях, че човекът няма характер. Той не беше достатъчно силен, за да ми каже, че не съм му нужен. Решението да се разделят с мен дойде от борда."

Запитан дали е получил поздравителни съобщения от Бартомеу или някой от предишните шефове на "Барса", той каза: "Никой не ме поздрави, но мислех да им изпратя снимка с титлата!"

Суарес потвърди

намерението си да остане в Мадрид

и през следващата кампания: "Щастлив съм тук и е невъзможно да кажа, че напускам".

Наставникът на шампионите Диего Симеоне пък изведе тима до втора титла след триумфа през 2014 г. Аржентинецът, който вече има на сметката си като треньор осем трофея с "Атлетико", също не пропусна да се пошегува с "Барса". Чоло иронично благодари на "блаугранас" за подаръка "Суарес", който направиха на неговия тим, допускайки играчът да премине на "Уанда Метрополитано".

"Заслужаваше да си тръгнеш като човека, който е един от най-важните играчи в историята на клуба - коментира и Лео Меси. - А не да те отритнат, както направиха."

Странният ход на "блаугранас" учуди дори играчите на "Атлетико", които не успяха да повярват как един от топстрелците в Европа идва в техния отбор за смешната сума от 7 млн. евро.

"Не мога да разбера как от "Барселона" му позволиха да си тръгне", каза и нападателят Диего Коща.

"Барса" направи грешка, дори да не разбираш нищо от футбол, можеш да видиш, че Суарес все още е на високо ниво", заяви бившият футболист на "дюшекчиите" Диего Форлан.

"Суарес е невероятен нападател - коментира и вратарят Анхел Кореа. - Дай му само половин шанс и си приключил. Не знам как изпуснаха такава деветка като него."

"Бях изненадан, че дойде точно при нас", заяви и вратарят Ян Облак, докато феновете го носеха на ръце.

Така футболният свят единодушно определи продажбата на Суарес като най-голямата глупост на сезона.

Легендарният голмайстор безспорно бе един от най-важните играчи в историята на “Барса”

След като премина на "Ноу Камп" през 2014 г., той бе с огромна заслуга за спечеления исторически требъл на тима още през първия си сезон. Освен със забележителните 13 трофея с екипа на "Барса" уругвайският хищник ще бъде запомнен и с редовните си попадения във вратата на вечния враг "Реал" (Мадрид).

Канибала има цели 11 гола срещу "кралския клуб" с екипа на "Барселона", а не пропусна да огорчи 13-кратния европейски шампион и с екипа на "Атлетико" през март.