Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Hа 89-годишна възраст си отиде съпругата на Шпионина на ХХ век Ким Филби – Руфина Пухова. Приятелите й с мъка казват, че за нея това е облекчение, тъй като последните две години били трудни заради раковото заболяване, от което страдаше. Въпреки това тя достойно премина през жестокото изпитание и смело се бори с болестта. Смяташе, че по същия начин би постъпил и непрежалимият съпруг, който тя не може да забрави вече 33 години.

Самата Руфина не обичаше да дава интервюта. Истински журналистически шанс бе, че откликна на молбата на автора на тези редове и се съгласи на един дълъг разговор, в който нямаше

забранени въпроси

или теми табу. Тя бе изключително сърдечен човек, с блестящо чувство за хумор, който не робуваше на клишета, не обичаше идеологемите и също като съпруга си се съмняваше във всичко. Интервюто бе проведено благодарение на ген. Тодор Бояджиев, който бе дългогодишен приятел с Филби и съпругата му, а разговорът с Руфина Пухова стана част от книгата на изд. “Труд”

“Истината за

Ким Филби: Конспирацията “Ротшилд”

С легендарния шпионин, който участва в ювелирните операции, довели до по-бързия край на Втората световна война, тя се среща, когато той вече е в Москва. Преди това той е бил по върховете на британското разузнаване. В един момент дори се обсъжда назначаването му за директор на MI-6. Години наред той сътрудничи на американското и съветското разузнаване с една-единствена цел – да не се допусне никога кръвопролитна световна война на фона на ескалиращата ядрена надпревара.

През 1963 г. е принуден да избяга в Москва, за да избегне повторно разследване

във Великобритания.

Работохолик по природа, свикнал постоянно да планира сложни операции, да измъква невъзможни за други информации, Филби е съсипан от безсмисленото ежедневие в съветската столица. Той е далеч от умните си и находчиви приятели и вече не е част от Великата игра, както сам признава, в която борбата му е за един по-справедлив и мирен свят.

Как любимата му Руфа го спасява в най-трудния момент, защо КГБ е категорично против брака им и защо ги подслушва в дома им, четете тук

Още по темата четете тук, тук, тук, тук,. тук, тук.