Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вероятно се образуват антитела срещу защитен протеин в кръвта, като му пречат да разгради съсиреците

Какво е предизвикало изключително редките случаи на тромбози след поставяне на ваксините на „Астра Зенека“ и „Джонсън и Джонсън“ срещу COVID-19? Това е въпросът, който учени от цял свят си задават, след като заради съсиреци съответно при един на 100 000 и един на милион ваксинирани САЩ спряха производството на “Янсен”, а много държави от ЕС преустановиха ваксинацията и с двата препарата.

Най-вероятна според специалистите е хипотезата, че от ключово значение е производството на блокиращи елементи срещу защитен протеин в кръвта, наречен тромбоцитен фактор 4 (PH4). Неговата функция е да помага при ликвидиране на възпаленията и заздравяване на раните и когато по някакъв начин му се попречи, може да се стигне и до фатален изход.

„Някои организми образуват антитела срещу определени части на PH4 и е доказано, че

това води до патология

– коментира пред сп. „Космос“ имунологът доц. д-р Велизар Шиваров. – Нашите данни сочат, че тези имуноглуболини циркулират свободно, но дали само това е причината за тромбозите, или има и други фактори, които допринасят, е въпрос на допълнителни изследвания. По принцип такива антитела съществуват и при здрави хора.“ Това обаче не означава, че всички ще получат тромби – те се случват много рядко.

Предварителните изследвания дали човек има тези блокиращи елементи в кръвта си са скъпи и безсмислени. Тъй като наличието им невинаги може да доведе до съсиреци, резултатите ще бъдат неточни. „Може би 5% от хората, при които въпросните антитела съществуват, развиват тромби. Така че никой не може да каже от 100 пациенти кои са в риск и кои – не“, допълни д-р Шиваров.

Проблемът може да е във вектора на вложения в препарата аденовирус или в съставките му.

Един от първите специалисти, които забелязват тромбите след ваксинация, е хематологът от Медицинския университет във Виена Сабине Айхингер. Струпванията на тромбоцити (кръвни компоненти, отговорни за нормалното съсирване на кръвта – б.р.) могат да доведат и до

фатален изход, ако блокират движението на кръвта

към главата или белите дробове. Особеното на наблюдаваните след поставяне на препарат срещу COVID-19 тромби е, че се получават на необичайни места като мозъка или корема, вместо на краката, където обикновено се формират дълбоко във вените, пише сп. „Нейчър“.

Какво грабва вниманието й, както и какви наблюдения има в Европа за съсиреците, четете в брой 5/2021 на сп. "Космос".