Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Али Агджа се съгласи да говори пред българска медия, след като последните години е отказал хиляди покани за интервю.
Али Агджа се съгласи да говори пред българска медия, след като последните години е отказал хиляди покани за интервю.

Преди 40 години - на 13 май 1981 година, в сърцето на Ватикана се чуват изстрели. Папа Йоан Павел II пада в ръцете на хората, които го придружават, на косъм от смъртта. Днес човекът, отговорен за атентата, е на свобода и отговаря на най-важния въпрос - кой поръча терористичния акт, пред българската журналистка Даниела Тренчева.

Мехмед Али Агджа отказва хиляди покани за интервюта на медии от цял свят. Но това не спира Тренчева да продължи да търси начин да говори с него.

Ето какво разказва журналистката след интервюто с него:

- Как стигнахте до Мехмед Али Агджа, след като в последните 40 години той отказва хиляди покани за интервюта на медии от цял свят, г-жо Тренчева?

- Честно казано доста трудно. От няколко години се опитвах да разбера къде е след излизането му от затвора, дали е под домашен арест, дали все още се осмелява да пътува свободно, въпреки забраните да посещава редица страни след доживотната му присъда. Знаете, че преди повече от 20 години той беше предаден на турските власти и така от италиански затвор беше преместен в турски, за да доизтърпи наказанието си за убийството на журналиста Ипекчи. От публикации на турски колеги разбрах, че вече е свободен гражданин и започнах да го търся с молба да разкаже за атентата. Обясних настоятелно, че за България този въпрос е много важен, че е важно да чуем от самия него защо замеси имената на Сергей Антонов и останалите българи в атентата, без нито един от тях да е свързан с този опит за покушение. Предполагах, че е възможно да има предварителни условия от негова страна да не разговаряме по някои теми, заради негови юридически или лични съображения, но подобни условия нямаше. Отговори на всички въпроси.

- Къде и кога беше срещата ви, колко време продължи?

- Срещата беше в Истанбул. Продължи около 2 часа.

ДАНИЕЛА ТРЕНЧЕВА
СНИМКА: НОВА ТВ
ДАНИЕЛА ТРЕНЧЕВА СНИМКА: НОВА ТВ

- Обясни ли ви Мехмед Али Агджа защо избира да говори с вас на италиански?

- Той изрично настояваше интервюто да бъде на италиански. Разбира се, попитах го защо. Той заяви, че познава италианския по-добре от всеки друг език, дори по-добре от турския. Бил прочел над хиляда книги на италиански език, изградил културата си на италиански докато е бил в затвора и цитирам- „двайсет години в затвора за мен бяха като един голям университет“. Всъщност от участници в процеса срещу него знаем, че само по-малко от година след задържането си Агджа вече е говорел италиански. Една от версиите е, че заради разпитите е бил мотивиран да го научи, друга, че при него са влизали представители на италианските тайни служби и той е можел да слуша и да учи както от тях, така и от монах, който му е носил дрехи и книги. Говори книжовен италиански.

- Отрича ли българската следа в атентата срещу папа Йоан Павел II?

- Да. Мехмед Али Агджа категорично отрече българска следа в атентата срещу папата. Потвърди, че е бил в България преди атентата, че е влязъл и излязъл с фалшив паспорт, че е общувал с контрабандисти у нас, че нашите служби са знаели за престоя му. Но няколко пъти подчерта, че страната ни няма нищо общо с опита за покушение на папа Йоан Павел II.

- Материалът ви в "Ничия земя" е сериозно разследване, което ще бъде излъчено в три поредни издания на предаването. Какво ново самата вие научихте, докато работихте по него и какво още ще видят и чуят зрителите?

- Освен версията на Агджа за участието на чужди служби в атентата, научих и тези на адвоката на Сергей Антонов - Джузепе Консоло, както и на наши разузнавачи, и дипломати в онези години в Рим. Оказва се, че по време на „процеса на века“ от страна на българските служби са положени огромни усилия за събирането на доказателства, които да опровергаят твърденията на Агджа. Част от тях са свързани с показанията му, че познава служителя на БГА „Балкан“ и съпругата му Росица, че е имало български тир, който да изведе него и съучастниците му извън Италия след атентата, че изобщо е имало заговор между него и българите в кафене в Рим и т.н. Дипломатите ни и психиатъра на Сергей Антонов много старателно търсят свидетели, преглеждат документи и съдействат на защитата в това разследване. Научих много за усилията на тези хора, които до момента не са споделяли нито какво точно са направили за отпадането на версията за българската следа, нито за разговорите си с папата след опита за покушение, нито за трудностите си с „информационната война“, която се води по време на делото и то в последните години на Студената война. Открихме и документи за работата на службите ни по същото време, свързани както с контактите на Агджа у нас, така и с финансирането му от други страни, т.е. данни за работата му като наемник от турската крайно националистическа групировка „Сивите вълци“.

Но безспорно най-тежката част от тази история е свързана със свидетелските показания за състоянието на невинния Сергей Антонов. Ще разкажем за това какво е споделял с хората до него в Италия, за опитите му да докаже своята невинност пред съда и тежките му години в затвора. Разговаряме с човека, който го е качил на самолета, за да го прибере в България. Питаме и дали се потвърждават съмненията, че са го измъчвали с хипноза и медикаменти в затвора.

Някои определят войната през 80- те като политическа, други като икономическа, трети като религиозна, четвърти обясняват атентата само като крайна проява на фанатизъм. Категорично обаче каквато и да твърдят, че е войната – пожертваха Сергей Антонов.

Срещата на Даниела Тренчева с Али Агджа е в основата на документална поредица от три епизода, която Нова тв ще излъчи в три поредни съботи - на 15, 22 и 29 май от 18 ч в предаването “Ничия земя”.