Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Поморие е любима
дестинация на руснаците.

СНИМКИ: ЕЛЕНА ФОТЕВА
и АРХИВ
Поморие е любима дестинация на руснаците. СНИМКИ: ЕЛЕНА ФОТЕВА и АРХИВ

Заради пандемията братушките изоставиха “Малката Москва”

Близо 50 000 имота в община Несебър и около 5000 в Поморие са собственост на руски граждани, установи проверка на "168 часа".

Става дума предимно за ваканционни апартаменти в хотелски комплекси, които обичайно се ползват по време на активния летен сезон.

От началото на пандемията през 2020 г. обаче имотите стоят заключени и с неплатени данъци, не могат да се правят и належащи ремонти, казват представители на фирми, които обгрижват имотите на чужденците.

Отливът се усеща най-осезаемо в Поморие,

където цял квартал бе населен преди години с руснаци.

Местни дори започнаха да го наричат Малката Москва. Днес обаче руска реч там почти не се чува, а много от апартаментите в луксозните комплекси са обявени за продажба.

Според брокери на недвижими имоти

оттеглянето

на руснаците

от пазара

не е само заради коронавируса и забраните за пътувания, но и заради поевтиняването на руската рубла. Някои са теглили кредити в евро в родината си, за да купят имот в Българи, но това вече не им е изгодно, обясняват брокери.

Нова тенденция, според тях, е все повече българи да купуват ваканционните жилища на руснаци в Поморие, тъй като освен море и плажове, градчето предлага уникални спа процедури на открито – лечебна кал и луга край Поморийското езеро. Впрочем тази екстра е любима на руските обитатели в Поморие.

"Постоянно живеещите при нас руснаци останаха малко. Преди жените си имаха собствен клуб, събираха се, но отливът започна да се усеща от по-миналата година. Въпреки трудностите се надяваме на добър сезон, готвим се и освен чужди, очакваме и родни туристи", казва кметът на Поморие Иван Алексиев.

Около

3000 са

руснаците,

които живеят целогодишно в Община Несебър. Имат си своя общност, организират различни събития, казва кметът Николай Димитров. Покрай пандемията обаче от миналата година голяма част от ваканционните имоти на граждани от Руската федерация са необитаеми.

"Надяваме се да се облекчи визовият режим и руските туристи да почиват по нашето Черноморие - смята кметът на Несебър. - Обратното ще окаже сериозно влияние на туризма. Трябва да сме гъвкави. В нашата община

очакваме и

туристи от бившия соцлагер,

които през последните години се завръщат, надяваме се и на български туристи.

Поддържаме няколко интернет платформи за записвания, по време на т.нар. дълги уикенди предлагаме безплатно паркиране, непрекъснато облагородяваме инфраструктурата.

Правим каквото можем, за да помогнем на туристическия бранш. Трябва да си сътрудничим и да сме оптимисти.”