Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Бозуков
Христо Бозуков

Професор по тютюна, а не пуши. Има създадени 2 сорта. Книгоман - чете от ужаси до класика

“Досега моята партия е била “Тютюн”. Вече става “Земеделие”. Това декларира пред “24 часа” проф. д-р Христо Бозуков при първото си назначение за служебен министър през 2017 г. Сега той за втори път поема едно от най-тежките министерства - на земеделието. И въпреки че е един от най-добрите специалисти по тютюна у нас, се оказва, че не пуши. Поне от 2013 г. насам. А и преди е палел не повече от 5-6 цигари дневно, и то заради “дегустация”.

Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 12 май 2021 г. служебно правителство на Република България. 

Всъщност целият живот на професора е свързан с тютюна. Низал го е още като малък, майка му е от Свиленградско, където навремето всяко семейство е отглеждало тази земеделска култура.

Проф. Бозуков е завършил Аграрния университет в Пловдив. Там той среща и съпругата си, с която са състуденти. Дипломира се като инженер-агроном по защита на растенията и почвата със специализация “Растителнозащитни технологии при полските култури”.

На практика от студентската скамейка започва работа през 1985 г. като стажант-агроном в Института по тютюна и тютюневите изделия в пловдивското село Марково. Постепенно през годините минава през всички етапи - от научен сътрудник трета степен до първа през 1993 г. 6 години по-късно става доктор по фитопатология, а от 2003 г. Висшата атестационна комисия му присъжда званието “старши научен сътрудник втора степен” или доцент по специалност “Растителна защита”. От 19 ноември 2014 г. е на академичната длъжност “професор”.

Във “визитката” си има създадени 2 нови сорта ориенталски тютюни, признати с авторски свидетелства от патентното ведомство. 7 пък са авторските му свидетелства в областта на тютюнопроизводството, растителната защита и хранителната промишленост.

От 2002 г. насам е бил ръководител-отдел, главен секретар, председател на научния съвет и директор в Института по тютюна и тютюневите изделия. През 2013 г. по предложение на тогавашния агроминистър проф. Димитър Греков става председател на Селскостопанската академия. Напуска през 2015 г.

Не е случайно, че за втори път поканата за служебен министър идва директно от президента Радев. Христо Бозуков е бил част от инициативния комитет за издигането на кандидатурата му. На последните избори за шеф на градската организация на БСП в Пловдив през юни 2020 г. Бозуков остана трети след Георги Гергов и Иван Петков.

Определя себе си като книгоман. Чете всичко - като се започне от книги на ужасите през фантастика до класика. И, разбира се, научна литература, която приема като част от работата си. Има дъщеря.
При първия си престой в земеделското министерство Бозуков уволни още през първата седмица тогавашния шеф на фонд "Земеделие" Румен Порожанов. По ирония на съдбата именно на него 3 месеца по-късно предаде щафетата като министър.