Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КАМЕЛИЯ НЕЙКОВА
КАМЕЛИЯ НЕЙКОВА

Камелия Нейкова ще е председател на Централната избирателна комисия. Това бе договорено на извънредните консултации, които се проведоха при президента Румен Радев тази сутрин.

Нейкова първоначално бе предложена за зам.-председател на ЦИК от "Има такъв народ". До издигането й за шеф се стигна, след като ГЕРБ-СДС оттеглиха единствената номинация, направена за поста в сряда - тази на Красимир Ципов. На консултациите, проведени на 5 май, срещу неговата кандидатура се обявиха от БСП, „Демократична България" и „Изправи се! Мутри вън!". Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов видя в ситуацията политически капан и оттегли кандидатурата на Ципов по негово настояване.

Консултациите тази сутрин започнаха с критика от страна на президента Румен Радев, че ГЕРБ са абдикирали от отговорността и се водят от лични сметки. Той поздрави Десислава Атанасова, че като председател на парламентарната група на ГЕРБ се е борила за интересите на своята партия, предлагайки Ципов за шеф на ЦИК. Но вашите усилия и избирателите ви бяха предадени от лидера ви Борисов, който абдикира и се огъна, обяви президентът.

Имаше обструкции и лични нападки към кандидатурата на Ципов. Некоректно е да ползвате мен като председател на парламентарна група, по отношение на отговорността. На тази маса стоят партийни лидери на партии и представители на такава, които отказаха мандат за съставяне на правителство дори без да представят състав на правителство. Единствено ГЕРБ го направи, както представи и председател на ЦИК с ясното съзнание, че този човек трябва да работи при условия, при които не може да взема еднолични решения, а те се вземат с мнозинство от 2/3 и ще трябва да носи отговорност за един Изборен кодекс, който според нас е с противоконституционни текстове, обяви Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

Поставяте ни в лек абсурд по отношение на процедурите. Благодарете на г-н Борисов от името на "Има такъв народ", че доказа, че за него демокрацията не струва и 5 пари, защото той заяви, че логиката й изисква председателят на ЦИК да е от най-голямата група, отвърна Тошко Йорданов и напомни на Атанасова, че само преди ден тя е обяснявала, че Ципов е с голям атестат за шеф на ЦИК.

Освен това изисквате от нас да се откажем от протокола, който подписахме в сряда, затова излъчете някой от другите си кандидати, призова Йорданов.

Иван Иванов от БСП отново обяви, че е неприемливо шефът на ЦИК да е от ГЕРБ, но след като такъв е бил излъчен, видяха в оттеглянето на кандидатурата на Ципов опит за саботиране на изборния процес. Може би трябва да понесат отговорността и да излъчат още веднъж техен кандидат, след като на предишното заседание г-жа Атанасова заяви, че кандидатът трябва да е техен, допълни червеният депутат.

Ситуацията е доста странна, защото и на предишната среща, и по медиите, имаше заявка на ГЕРБ да заеме председателското място, но са притеснителни мотивите, с които се оттегля кандидатурата, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той обясни, че ЦИК е колективен орган, който трябва да изпълнява закона и да следи за изпълнението му такъв, какъвто е, независимо дали е съгласен или не с него. Ние, партиите, може да не сме съгласни със закона, в случая Изборния кодекс, в който ниеу през годините сме посочвали противоконституционни текстове, но това не означава, че сме излъчвали представители в ЦИК, които да не изпълняват закона, допълни Карадайъ. И напомни, че правомощията на председателя са разписани в закона. Според него ЦИК може да функционира и без председател, докато се назначи такъв.

Всяка такава процедура трябва да се използва като възможност за осъзнаване и съзряване на нашата демокрация. Миналия път г-жа Атанасова започна с въпроса дали се приема принципът, че най-голямата партия има право да излъчи председател. Демокрацията е въпрос на количество, но и качествата също имат значение, коментира Христо Иванов от "Демократична България". Той обясни, че не е имало лични нападки, но качествата на кандидата имат значение. Това, че една партия е получила най-много гласове, не означава, че с нея трябва да има диалог на всяка цена. И обвини ГЕРБ, че се държат като фактор, който създава хаос и се опитва да бламира всички аргументи. ГЕРБ заемат позиции, които не са техни, само, за да създават хаос, допълни той.

Мая Манолова пък видя и добра страна в ситуацията, защото надделяли аргументите колко неподходяща е кандидатурата на Ципов за шеф на ЦИК. Абсурдно е обаче партията, която пледира за демократичност и спазване на правилата и процедурите, да ги нарушава, предлагайки зам.-председател на ЦИК, обясни тя. И обвини ГЕРБ, че ще направят всичко възможно да саботират изборите. Не можем да накараме Ципов насила да остане председател на ЦИК, но предложенията за ръководство трябваше да бъдат направен в определения срок, вие предлагате такъв извън него и трябва да си понесете последствията, след като абсолютно целенасочено бламирате процеса. Наглостта и неуважението към останалите и нарушаването на процедурите и правилата трябва да бъдат санкционирани, не може на някой да му хрумне да си промени мнението, след като е подписан протокол, може за вас да е цар и Бог, но за останалите е просто партиен лидер, категорична бе Манолова.

Радев призова за добър тон и подобни дебати да се водят в парламента.

Не желая да коментирам аргументите на колегите, защото част от тях да ми говорят за мълчание, при положение, че лидерът им не се появи в парламента до последния му ден, отговори Атанасова, визирайки Слави Трифонов. Тя обясни, че смята за право най-голямата група да има председател, но така е трябвало да се случи и с председателския пост в Народното събрание, а това не станало.

Вашата политическа импотентност нито успя да роди действащ парламент повече от седмица, нито успя да състави правителство, обърна се Атанасова към останалите партии.

Приемете, че ГЕРБ е предложил четирима членове на ЦИК и не държи да има представител в ръководството, допълни шефката на парламентарната група.

Очевидно имаме сериозен проблем след решението на ГЕРБ. Най-важното в работата на ЦИК е доверието. Доверие не само на избирателите, но и доверие на партията и групата към своите кандидати. Вие трябва да внушавате това доверие - ако доверието в партиите го няма, за какво доверие на гражданите да говорим, попита Радев. Той настоя обаче ГЕРБ все пак да има зам.-председател, защото не може най-голямата партия да абдикира от отговорностите, които избирателите й са вменили.

И попита има ли партия, която да прояви смелост и отговорност и да не абдикира и да предаде избирателите си, попита Радев.

Тошко Йорданов попита ГЕРБ дали искат някоя от останалите партии да се откаже от зам.-председателското място и да наруши протокола. Не караме никого нищо против волята му, ако решите, че ГЕРБ не трябва да има зам.-председател, ние ще се съобразим, отговори Атанасова.

В отговор Йорданов я обвини, че са нарушили процедурата и напомни, че всичко, казано по телевизията, остава в архивите.

Дебатите по процедурите останаха назад във времето, опита се да ги прекъсне Радев. Тук сме се събрали да изберем председател на ЦИК. Премиерът в оставка непрекъснато призовава да има служебно правителство. Не може да има служебно правителство, докато не изберем председател на ЦИК. Няма да хвърляме страната в хаос - да започнем избори без ЦИК. Не можем да правим избори така, затова моля за отговорно поведение и конструктивен диалог, призова Радев.

Може ли ЦИК да работи без председател, защото е имало такива случаи, попита Йорданов. Следваме закона и там е записано, че има председател. Не може тя да започне работа без председател, това означава, че трябва да се конституира отнякъде, но кодексът не предвижда такава възможност. Предвижда се, че длъжността на конкретния кандидат трябва да е посочено в предложението. Така че назначаването на ЦИК без председател не е възможно, допълни тя. Но обясни, че е възможна друга хипотеза - когато ЦИК се конституира, действащият председател може да делегира права на зам.-председател.

Който е да е новият председател на ЦИК, той е издигнат от ГЕРБ, защото те абдикираха, обяви Йорданов.

ГЕРБ ясно заявява своето становище. Това, че в Изборния кодекс няма разписана възможност как да се реши проблемът, отговорността не само за изборните правила, но и за ЦИК, трябва да е споделена от тези, които ги изработиха, отговори Атанасова.

Отговорността трябва да е споделена от всички партии, които са били в залата по време на гласуването на закона, не може да го неглижирате, заяви Радев.

Не го неглижираме, спазваме го, тук сме, имаме доброто желание ЦИК да заработи. Ние сме си осъзнали отговорността, предложихме председател на ЦИК, видяхте какви са обструкциите, отговори Атанасова.

Но проблемът и на другите партии идва от вашите изявления, че очаквате те да излъчат председател, за да го атакувате, отговори Радев. И обясни, че всички партии трябва да имат много по-рационално поведение, когато излъчват такива важни органи.

Тук инициативата взе Мая Манолова и обяви, че сред предложенията на "Има такъв народ" има човек с опит, авторитет, експертиза и добро име и посочи Камелия Нейкова.

Преди да даде отговор Йорданов попита за мнението и на останалите партии за Нейкова. И получи подкрепа и от БСП, и от "Демократична България".

Ние няма да правим предложение за председател, но този дебат, който водим днес тук, ако с такива послания и за такава дейност изпращаме нашите представители в ЦИК, аз съм притеснени за работата й и най-вече за произвеждането на едни демократични, свободни и честни избори, обяви Карадайъ.

Принципът и магаре да вържа, ще го изберат, не може да бъде част от демократичния процес - дали за шеф на ЦИК, дали за парламента, коментира Христо Иванов. И подкрепи президента, че ГЕРБ трябва да има зам.-председател на ЦИК и Димитър Димитров бил добро предложение.

Радев се обърна директно към Йорданов дали ще направи предложение за шеф на ЦИК.

Ние, от създаването на партията сме заявили, че спазваме законите. Не можем да си позволим безобразното поведение на ГЕРБ, защото не може демократичният процес да бъде постоянно блокиран от една партия, която е време да си ходи, отговори Йорданов.

С оглед на добрите думи, които чухме за един от нашите кандидати, официално правя предложение за Камелия Нейкова, обяви зам.-шефката на НС Виктория Василева.

ЦИК е колективен орган и основната й функция е да спазва закона и да следи за спазването му, а не кой от коя партия е излъчен, заяви Карадайъ. И призова всички излъчени членове в ЦИК да изпълняват закона, а не да го саботират. И да проведат прозрачни и честни избори, в които цялото общество да има доверие, допълни той.

След политическите консултации при президента на „Дондуков" 2 ще се проведе процедурата процедурата по изслушване на всички 15 кандидата за членове на ЦИК.