Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бракът на двойката трая 27 години.
Бракът на двойката трая 27 години.

След като инвестираха близо $2 млрд. в борбата срещу COVID-19, Бил и Мелинда Гейтс обявиха раздялата си

Двамата са се споразумели как да си разпределят акциите от фондацията, но държат в тайна подробностите

След като инвестираха 1,75 милиарда долара от началото на пандемията от COVID-19, за да бъде спряна заразата, Бил и Мелинда Гейтс обявиха развода си. Това е най-скъпата раздяла. Според някои източници тя ще струва 127 милиарда долара.

В съобщението, което двамата са пуснали поотделно в туитър, се казва, че вече не виждат как могат да се развиват като двойка, но ще продължават да работят заедно във фондацията.

“След дълбоки размисли и

много усилия по

нашата връзка

ние взехме решението да сложим край на нашия брак - написаха те в туитър. - През последните 27 години ние отгледахме три невероятни деца и изградихме една фондация, която работи по целия свят, за да помогне на всички хора да водят здравословен и продуктивен живот.

Продължаваме да вярваме в тази мисия и ще продължим нашата работа заедно във фондацията, но вече не вярваме, че можем да вървим напред като двойка в този етап от нашия живот."

Мелинда и Бил Гейтс са се разбрали как да си разделят акциите в общата им фондация, но не разкриват подробности за споразумението.

Около $50 милиарда са активите

на благотворителната им организация към 2019 г., за когато са последните публикувани данни. За цялото време на съществуването си от 2000 г. е раздала около 55 милиарда долара.

Първите сигнали за разминаване в семейството дойдоха през 2013 г. Тогава Мелинда поиска заедно да напишат годишното писмо до акционерите на "Майкрософт", с което Бил не се съгласи. Аргументира се, че дълги години неговите поздравления са работили и няма какво да се добави. Жена му пък искаше да има равнопоставеност. В крайна сметка на следващата година годишното обръщение се появи от името на двамата.

Семейството е четвърто в света по богатство след Джеф Безос, Илон Мъск и Бернар Арно. Според сп. "Форбс" основателят на "Майкрософт" притежава $130,5 милиарда долара, а "Селебрити нет" го оценява на $146 милиарда.

Магнатът е най-големият собственик на земеделски земи в САЩ - 242 000 акра в 18 щата. Имат пет къщи и автопарк, в който блести

рядко порше за

2 милиона долара.

Разполагат с богата колекция от картини, а Бил Гейтс притежава и издание на научните трудове на Леонардо да Винчи, които струват 30 милиона долара. Освен всичко това двойката има и няколко частни самолета.

Имението им е разположено на 20 000 квадратни метра във Вашингтон. Купили са го за 2 милиона долара, реновирано е за 63 милиона и в момента достига стойност 125 милиона долара. В него има

зала, която може

да побере 150 гости,

7 спални, 18 бани, кино, басейн с подводна музикална уредба, изкуствен поток, захранен със сьомга, и собствен плаж с докаран отвън пясък. В семейния палат се помещава и библиотека с въртящи се тайни рафтове, като в един от тях е скрит бар.

Бил и Мелинда се запознават през 1987 г., когато тя е назначена в "Майкрософт", но бъдещият й мъж работи прекалено много, за да имат сериозна връзка. Женят се на Хаваите през 1994 г. По време на брака си семейството се сдобива с три деца.

Когато забременява с първото им дете, съпругата на собственика на "Майкрософт" го шокира, че иска да напусне компанията и да се отдаде на майчинството.

Двамата нямат предбрачен договор и според документите, с които се е сдобил в. "Дейли Мейл", Мелинда не предявява претенции за издръжка от съпруга си. Тя е подала молба за развод във Вашингтон и предлага процесът да се състои през април 2022 г.

Основателят на "Майкрософт" притежава холдинга "Каскейд инвестмънтс", която се занимава с

продажба на имоти

и енергетика,

има дялове в държавни и частни компании като Канадската национална жп мрежа и "Кока-Кола".

Гейтс развива мащабна дейност в много области. През 2015 г. започва инициативата "Брейктру енерджи", чиято цел е да се забавят климатичните промени. Той все още притежава своя 1 процент от акциите в "Майкрософт", който според сп. "Форбс" струва над 26 милиарда долара.