Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

74-годишният президент на “Реал” от началото на века преследва мечтата си “Ел Галактико”

Привлича “забранения” Зинедин Зидан с кратка бележка, написана на салфетка

Водещата фигура в най-големия скандал около европейска Суперлига е президентът на "Реал" (Мадрид) - амбициозният 74-годишен предприемач Флорентино Перес.

Още през 1995 г. той се кандидатира за поста шеф на кралския тим, но губи надпреварата от Рамон Мендоса. Това обаче съвсем не го отказва и през 2000 г. Перес обявява, че за втори път ще атакува поста. В предизборната кампания той поема ангажимент, че ако бъде избран, ще привлече в "Реал" (Мадрид) голямата звезда на вечния враг "Барселона" - Луиш Фиго.

По това време

съперник на Перес

за поста

е настоящият президент Лоренцо Санс, който изглежда фаворит. Още повече че под неговото ръководство "белият балет" печели Шампионската лига през 1998 и 2000 г. След оспорван вот в крайна сметка Флорентино печели с 55% от гласовете и няколко дни по-късно Луиш Фиго облича екипа на "кралския клуб". За португалеца са платени 62 милиона евро, което се превръща в най-скъпия трансфер в историята.

Фиго обаче е едва първият "диамант" в амбициозния проект на Перес. Испанецът вече е изготвил план да привлече всички най-големи звезди в Мадрид и да създаде нов "галактически отбор" като този в средата на миналия век по време на мандата на Сантяго Бернабеу. Тогава в гранда от Мадрид играят имена като Ференц Пушкаш, Алфредо ди Стефано и Раймон Копа.

С гениален ход Перес привлича в своя клуб Зинедин Зидан.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
С гениален ход Перес привлича в своя клуб Зинедин Зидан. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Целта на дон Флорентино е всяка година към отбора да се присъединява някоя от суперзвездите на световния футбол Резултатите не закъсняват и още през първата година след привличането на Фиго "Реал" (Мадрид) триумфира с титлата в Ла Лига след четиригодишна суша в първенството. Голямата цел обаче е Шампионската лига и за да подсили състава с още една звезда, Перес отново осъществява поредния трансфер, който чупи рекорда. За да се стигне до него обаче, президентът прави един от най-великите си ходове. По време на вечеря за наградите на Шампионската лига Флорентино измисля гениален план, с който да привлече в своя състав феноменалния Зинедин Зидан, но и да избегне евентуално наказание. В този момент Зизу има договор с "Ювентус" до 2005 г., който му забранява да преговаря с други отбори. Знаейки отлично това, Перес пише на една салфетка: "Искаш ли да дойдеш и да играеш в "Реал" (Мадрид)?". Отговорът, който получава, е светкавичен: "Да!". "Ювентус" не е готов да се раздели с най-голямата си звезда, но Флорентино впряга цялата си мощ в привличането на поредния "галактико". Така през лятото на 2001 г. срещу умопомрачителната тогава сума от 76 милиона евро Зинедин Зидан е представен на "Сантяго Бернабеу".

Предстоящият първи сезон с екипа на мадридчани е изключително важен за отбора, понеже съвпада със стогодишнината от създаването на клуба. Така навръх юбилея Зинедин Зидан става главно действащо лице, като отбелязва онзи феноменален гол от воле, който до ден днешен всички спортни издания показват отново и отново.

Попадението

е и победното

в полза на "Реал" във финала на Шампионската лига през 2002 г. срещу "Байер" (Леверкузен) с Димитър Бербатов в редиците си.

За Флорентино Перес това е само началото. Отборът вече е най-популярният в света и само с приходите от реклами мадридчани избиват в пъти инвестициите за бомбастичните трансфери. През 2002 г. за трето поредно лято президентът изненадва с най-големия трансфер за годината. Бразилският нападател Роналдо току-що е направил блестящо световно първенство, на което, освен че става първенец със страната си, той е и голмайсторът на мондиала, вкарал и двете попадения във финалния мач срещу Германия. Бразилецът, определян от някои като най-добрия играч в историята, изглежда, няма никакъв друг шанс, освен да се озове на "Сантяго Бернабеу".

"Реал" (Мадрид) не успява да защити трофея в Шампионската лига, но вдига този от испанския шампионат за рекордния 29-и път, като по-рано през сезона е спечелена и Интернационалната купа. Оттук натък обаче нещата за Флорентино Перес тръгват надолу. Сякаш болната амбиция го заслепява и постепенно той превръща отбора в медиен балон, с който трупа милиони от реклами и турнета в Близкия изток.

Разбира се, Перес спазва традицията и успява да убеди мегазвездата Дейвид Бекъм да подпише с "кралете", но допуска голямата грешка да освободи "мотора" в центъра на терена Клод Макелеле, както и треньора Висенте дел Боске.

Негативните резултати

вече са налице, но дон Флорентино не си взема поука, защото за него сякаш глобалните приходи са по-важни, отколкото успехът на отбора.

Кристиано Роналдо се превърна в най-скъпия трансфер в историята на футбола.
Кристиано Роналдо се превърна в най-скъпия трансфер в историята на футбола.

Въпреки че успява да се пребори и за подписа на "детето чудо" на "Ливърпул" Майкъл Оуен и по едно и също време в Мадрид играят едновременно четирима носители на "Златната топка", това не променя печалната статистика. Стига се до комичната развръзка, че може би най-скъпоплатеният и с най-силните футболисти отбор в историята остава с празни ръце. Доскоро наричаният "Ел Галактико" клуб все по-често е сравняван с пътуващ цирк. Въпреки това Перес не променя стратегията си и продължава да залага на мегатрансферите Бразилската перла Робиньо се превръща в поредния "галактико", с който отборът продължава да трупа незадоволителни резултати. Заради това Перес все по-често е обвиняван, че се фокусира прекалено много върху маркетинга на клуба, а не върху футбола. Поставен под огромен натиск и след поредния слаб сезон за галактическия отбор, президентът хвърля оставката си на 27 февруари 2006 г., като признава, че "Реал" трябва да тръгне в нова посока. Постът му е поверен на Рамон Калдерон и с това официално приключва ерата "Ел Галактико" в Мадрид.

Макар че "Реал" продължава да се проваля на осминафиналите в Шампионската лига, отборът все пак се стабилизира и печели титлата в Ла Лига през 2007 и 2008 г. Сезон 2008/2009 обаче се оказва може би най-слабият за клуба и след серия кошмарни резултати Флорентино Перес отново се кандидатира за поста прездент, обещавайки, че ще привлече мигновено най-добрите футболисти в света на "Сантяго Бернабеу". Макар че в Мадрид се бяха опарили веднъж от тази стратегия, при липсата на друга светлина в тунела Флорентино отново пое кралския клуб.

Верен на стила си, той спазва обещанието си и почти веднага привлича суперзвездата на "Милан" Рикардо Кака, избран за най-добър футболист в света две години по-рано. За бразилския плеймейкър са броени 67 милиона евро, но този път Перес не чака следващия сезон за поредната придобивка. Няколко дни по-късно е обявен и най-скъпият трансфер в историята на футбола дотогава. Така носителят на "Златната топка" Кристиано Роналдо

е представен

пред 80 хиляди души на "Сантяго Бернабеу".

Тоест Перес отново бе успял да събере двамата последни носители на най-ценното индивидуално отличие в един клуб. По всичко личеше, че историята ще се повтори, но този път се оказа, че бизнесменът си е взел поука.

Той изостави амбицията си да създава все по-звезден отбор и започна да залага на доста по-печеливши трансфери. Успехите не закъсняха и тимът направи невъзможното през периода 2014-2018 г., печелейки четири пъти Шампионската лига в рамките на пет сезона, като три от тях поред.

Тогава мнозина забелязаха, че у Перес се заражда нова мания - да позира с европейски купи и да стане

президентът с най-много

трофеи

в историята, като изпревари Бернабеу. Към момента по време на двата му мандата отборът притежава пет купи от най-престижния европейски клубен турнир, докато легендарният Сантяго Бернабеу е спечелил шест - с една повече.

Днес мнозина се питат дали именно тази надпревара не провокира Перес да създаде Суперлигата?