Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов миналата година след среща на кризисния щаб във връзка с мерките срещу коронавируса. СНИМКА: “24 ЧАСА”
Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов миналата година след среща на кризисния щаб във връзка с мерките срещу коронавируса. СНИМКА: “24 ЧАСА”

И при бърз вот на 18 юли, и при избори 2 в 1 ГЕРБ може да спечели най-много, а не това иска президентът

Един ден ще се върна, когато спра да куцукам, събера сили и се мобилизирам!” Тази закана отправи премиерът в оставка Бойко Борисов, докато представяше проекта си за ново правителство на ГЕРБ-СДС във вторник.

Борисов куцука от доста години. И в пряк, и в преносен - управленски смисъл. Но вероятно и сам не вярва колко скоро ще му се удаде възможност да се върне. И то не на патерица или подпрян на ортопед, а на гърба на бял еднорог като от детска приказка. Еднорогът ще се казва Румен Радев и засега се надява, че ще успее да хвърли и стъпче неочаквания ездач.

Радев стана първият президент, който

се закани на

новоизбрано

Народно

събрание, че

е готов да го

разпусне

Виктор Иванов
Виктор Иванов

Извън критиките за нарушен бонтон посланието е всъщност доста реалистично. Защото конфигурацията в този парламент напълно закономерно води към превръщането му в първия у нас, който не е успял да излъчи кабинет.

Свиканите от президента консултации за ново правителство с парламентарните групи само потвърдиха тези подозрения. А в сряда вече и Тошко Йорданов (и.д. Слави Трифонов, докато партийният лидер е под карантина) заговори за връчване на трети мандат още преди партията “Има такъв народ” да е получила възможността да пропилее втория.

Веднага след изборите чух от иначе здравомислещи социалисти какви прекрасни неща може да свърши един бърз служебен кабинет на Румен Радев. Като задача №1 за ден първи е да арестува зрелищно Бойко Борисов.

Следват бързи предсрочни избори, предшествани от кампания с изваждане на документи за злоупотреби на ГЕРБ, които ще бъдат спечелени окончателно от анти-Борисов партиите.

Да оставим настрана тези делюзии как робокопите на главния прокурор изнасят Борисов от дома му, овързан като мортадела. Румен Радев вече трябва да знае, че служебно правителство просто няма време да извади документи за злоупотреби на Борисов като министър-председател. Ако не му стига горчивият опит от неизпълнените поръчки, които даде на правителството на Огнян Герджиков, може да се върне и в 2013 г. Тогава в парламента бе направена специална комисия, която да разследва как със самолети на правителствения авиоотряд

Борисов е

изнасял чували

с пари в Ливан.

Накрая

установиха

преразход на

фъстъци и

бадеми

на борда на самолета на властта. Не стана ясно кой ги е изял. А атака с подобни аргументи срещу Борисов единствено ще се превърне в неговия бял еднорог, с който да влезе отново триумфално в Министерския съвет.

Всъщност никой не желае по-горещо предсрочни парламентарни избори веднага от ГЕРБ. Партията на Борисов дори вече се готви за разпускане на 45-ия парламент на 18 май и вот на 18 юли. И най-вероятно тогава тя ще увеличи сегашните си 26% от гласовете.

Колкото и в момента ГЕРБ да изглежда притисната в ъгъла, а резултатите на т.нар. партии срещу статуквото - ИТН на Слави Трифонов, “Демократична България” и конкубината на Мая Манолова и “отровното трио”, да са окуражаващи, реално единствените с резерв от гласоподаватели при бърз вот са ГЕРБ, БСП и ДПС.

Социолозите вече отбелязаха, че на изборите

на 4 април

липсваха едни

200-300 хил.

избиратели,

които иначе

редовно гласуват

Предимно възрастни хора, уплашени от пандемията. При спадащата трета вълна и летните жеги този страх, ако не е изчезнал, ще се е смалил. Но тези хора не са борци срещу статуквото и като нищо ще попълнят правилната бюлетина. Още повече че към 18 юли ще са станали вече 3 месеца, в които пенсионерите не вземат онези допълнителни 50 лв. “от Бойко”. А хората свикнаха на този доход (който трудно може да бъде окачествен като нещо друго освен изящно купуване на гласове).

В следващите три месеца ползи за партията си ще извлече и Корнелия Нинова. Опарена от раздорите, които сама вся в БСП, едва ли ще повтори подхода си да налага само свои верни хора в кандидатските листи. Ход, който провокира другари да работят срещу партията си на изборите, а много редови социалисти - да не гласуват на 4 април. ДПС пък, както се видя от резултата, има едни 100 хил. гласа резерв, които не бяха активирани. А движението винаги получава на избори толкова, колкото му трябват в момента.

Във вреда на сегашната анти-Бойкова коалиция ще играят и разтурилите се през март патриоти, които

като нищо могат

да се разберат

пак да са една

чета

Поне ВМРО и НФСБ на Валери Симеонов. Не се знае какви резултати ще постигне и Васил Божков, който, макар и под чуждо име, бе впечатляващо близо до бариерата от 4%. А бракът по сметка на Манолова и “отровното трио”, които успяха да я прескочат, се разскърца още преди да е консумиран с клетвата на новите депутати.

Бракът по сметка на Мая Манолова и “отровното трио” (вече дуо) се разскърца, още преди да е консумиран. СНИМКА: “24 ЧАСА”
Бракът по сметка на Мая Манолова и “отровното трио” (вече дуо) се разскърца, още преди да е консумиран. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Цялата тази комбинация за предсрочни избори през юли много лесно връща Бойко Борисов на власт за четвърти път. На гърба именно на размахалия юмруци Румен Радев и неговата необмислена жажда за отмъщение. А за да е пълен циркът, президентът не само ще е белият еднорог на Борисов, но и розовото фламинго, с което Нинова отново ще полети нагоре.

Ако не иска да се превърне в такова приказно чучело,

Радев има само

един вариант -

да менажира

правителство в

рамките на този

парламент

Георги Първанов доказа със сформирането на тройната коалиция, че един хитър президент може да има ключова роля при съставянето на сложни управленски формули.

Проблемът е, че както и тройната коалиция, едно такова правителство ще е явен или скрит заложник на ДПС. А както социалистите, така и ГЕРБ знаят вече колко е токсично да си на един дъх от хората на Доган.

Сложна конструкция, менажирана от Радев, ще даде възможност сегашният парламент да добута поне до избори 2 в 1 в края на октомври. И те да се проведат по приети от анти-ГЕРБ коалицията нови изборни правила за машини, гласуване в чужбина, бюлетини по пощата и още каквото решат. Но и в такива избори печелившият пак ще е ГЕРБ. Макар Борисов вече да обяви, че няма да се кандидатира за президент, със сигурност този път партията му ще издигне силен мажоритарен кандидат. А съчетанието от силен мажоритарен кандидат плюс пропорционални избори винаги досега е увеличавало резултата на партията, която стои зад него. Докато зад Радев отново ще има сбирщина от партии - БСП, тази на Слави Трифонов, Мая Манолова и още кой ли не, които много трудно ще капитализират от неговата популярност. Отделно всички партии, участвали в кабинет през следващите месеци, няма как да не понесат негативите от връхлитащите проблеми - отпадане на кредитния мораториум, първите мизерни втори пенсии, отново липсващите 50 лева “от Бойко”, завещан бюджет със спешна нужда от актуализация. Само един от тях би доразклатил едно принципно нестабилно правителство, а съвкупността им няма да му позволи да изкара повече от есента. Когато, понесен на гърба на еднорога Радев, Борисов има големи шансове да влети на куц крак обратно в Министерския съвет. Тъжен край за един летящ високо генерал.