Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Депутатите на първото заседание на правната комисия на парламента.
Депутатите на първото заседание на правната комисия на парламента.

След 3 часа дебати на първото заседание в правната комисия на парламента депутатите отхвърлиха 5 от предложените 6 законопроекта за промени в Изборния кодекс. Така депутатите казаха "не" на идеи като мажоритарния вот, електронното гласуване и гласуването изцяло с машини.

Единствено подкрепа получи внесеният законопроект от председателката на парламента Ива Митева и депутати от "Има такъв народ". С него се предлага създаване на изборен район "Чужбина", където сънародниците ни да могат да подават гласа си по кандидатска листа, а не само за партия както е до сега.

Одобрените на първо четене текстове предлагат и видеоизлъчване в избирателните секции, както и в РИК-овете. Текстовете предлагат да се намали и броят на членовете на ЦИК, също и да се премахнат членове на комисията от квотата на изборите за евродепутати.

"Смятаме, че е абсурдно да има представители на Реформаторски блок, "България без цензура", ВМРО, НФСБ и ВОЛЯ. Липсва представителство на партиите в настоящия парламент", каза Ива Митева.

Законопроектът на ГЕРБ за мажоритарни избори предизвика остър дебат между депутатите на партията и шефката на парламента, която силно разкритикува предложените текстове. Как ще се раздели страната на 234 изборни района без да е правено последното преброяване в страната, което се отложи за края на тази година, попита тя. Така при гласуването от "Има такъв народ" всички депутати в комисията гласуваха "против" мажоритарни избори, въпреки че партията на Слави Трифонов бе създадена заради това предложение, както той сам е казвал. То бе една от точките в референдума, иницииран от него и екипа му.

Депутатите отхвърлиха и предложението на Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън", с което се даваше право на съдии и висши магистрати да се кандидатират за избори в листите на партии без да напускат поста си.