Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Белязаната от COVID 2020 година няма да е най-лошата за следващото десетилетие.
Белязаната от COVID 2020 година няма да е най-лошата за следващото десетилетие.

Американската спецобщност, която през 2017 г. прогнозира пандемията от COVID-19, предупреждава за глад, хаос и вълнения в следващите 20 години

След като преди 3 години Националният съвет за разузнаване на правителството на САЩ прогнозира световна пандемия, която ще доведе до ограничаване на пътуванията, сега спецструктурата публикува нов 150-страничен доклад.

Предсказанието от 2017 г. се сбъдна под формата на COVID-19, болестта, която отне близо три милиона човешки живота по целия свят", пише в. "Дейли мейл". "Факт е, че заразата от коронавирус изостри икономическото неравенство, натежа на публичните ресурси и разпали националистическите настроения", добавя британският вестник.

Новият документ говори за следващите две десетилетия и е изпълнен с

мрачни прогнози до 2040 г. включително

Според тях през следващите 20 години ни очакват намалял брой на населението, застаряването му, още по-влошени параметри на изменението на климата и глад. Американските разузнавачи се фокусират върху въздействието на пандемията, която американското разузнаване нарича "най-значимият уникален глобален шок след Втората световна война, със здравни, икономически, политически последици и отражение в областта на сигурността, които ще продължат с години".

"COVID-19 разби дългогодишните предположения за устойчивост и адаптация и създаде нова несигурност в икономиката, управлението, геополитиката и технологиите", се казва в доклада.

Подобно на терористичните атаки от 11 септември

2001 г. пандемията COVID-19 ще доведе

до някои промени за години напред и ще промени начина, по който живеем, работим и управляваме както в самите държави, така и в международен план. Колко големи ще бъдат последствията, е под въпрос.

COVID-19 показа някои социални пукнатини, подчерта големите различия в достъпа до здравните грижи и инфраструктура и прекъсна усилията за борба с други заболявания.

Пандемията също така направи видни слабостите в международната координация по здравни кризи и несъответствието между съществуващите институции, нивата на финансиране и бъдещите здравни предизвикателства.

Карантините и затварянето на границите катализират някои съществуващи вече икономически тенденции, включително диверсификация в глобалните вериги за доставки, увеличаване на националните дългове и по-голяма държавна намеса в икономиките.

В бъдеще промените от този кризисен период може да се запазят.

Дълговете за развиващите се икономики ще тежат на възможностите на страните им в продължение на години.

Национализмът и

поляризацията са във възход

според доклада в много страни. Усилията за справяне с вируса засилиха националистическите тенденции в световен мащаб, тъй като някои държави предприеха строги мерки за защита на гражданите си и понякога критикуваха маргинализирани групи. Непропорционалното икономическо въздействие на COVID-19 стана причина за още по-голямо изоставане на ниските доходи или на доходите на хора, работещи в сектора на услугите и др.

Пандемията разкри и разликите в дигитализацията между държавите и слабостите и политическите разцепления в международните институции като СЗО и ООН. В доклада се налага изводът, че недържавни мрежи (например фондации като тази на Бил Гейтс, б.а.)

Фондации като тази на Бил Гейтс ще бъдат все по-влиятелни за сметка на държавните структури, става ясно от доклада.
Фондации като тази на Бил Гейтс ще бъдат все по-влиятелни за сметка на държавните структури, става ясно от доклада.
ще допълват националните и междуправителствените действия при бъдещи здравни кризи, включително ранно предупреждение, лечение, улесняване на обмена на данни и разработване на ваксини.

Разузнаването предупреждава за разрушаване на доверието в правителствата и институциите и за

“пропастта в доверието”

между обществото като цяло и по-добре информираните и образовани части на населението. В същото време COVID-19 може да доведе до общ отговор и обединяване на усилията за справяне с проблема на цели региони, например ЕС, който се обедини около пакет от мерки за икономическо спасение.

Климатичните промени стават все по-интензивни. Последните 10 години са най-горещите и всяка година след 1960 г. е по-гореща от предишната. Усилията за начертаване на път към нетни нулеви емисии на парниковите газове ще се засилят през идващото десетилетие и това ще провокира дебата за постигането на тази цел. Според експертите въздействието на изменението на климата може да изостри

несигурността за храна

и вода в бедните страни

и да ускори глобалната миграция. Здравеопазването и образованието, които се подобриха през последните десетилетия, трудно ще поддържат такъв напредък поради негативните фактори, предизвикани от пандемията, застаряващото население и "потенциално по-бавния глобален икономически растеж", пише в. "Дейли мейл". В природата вероятно има около 1,7 милиона неоткрити вируси, половината от които могат да се разпространят и да предизвикат нови пандемии, предупреждават учени от ООН.

В доклада екипът от 22 експерти твърди, че ако не бъдат предприети стъпки за превенция, пандемиите ще се появяват по-често, ще се разпространяват по-бързо, ще убиват повече хора и ще нанасят повече икономически щети. Всички пандемии досега са произхождали от патогени, пренасяни от животни, но появата им се дължи изцяло на човешките дейности. Почти една трета от тези болести, които се разпространяват от животните, се появяват поради загубата на гори, което увеличава вероятността за близък контакт между нас и дивата природа.

Проучванията показват, че животните, които се увеличават след подобно унищожаване - като

прилепи и плъхове, - също могат да пренасят опасни зарази

Около пет болести преминават у хората всяка година, като в доклада се отбелязва, че "всяка от тях има потенциал да се разпространи и да стане пандемия". За да се възпрепятстват бъдещите огнища, човечеството трябва да намали действията, които водят до загуба на биологично разнообразие - като обезлесяване, отглеждане и търговия с диви животни, казват експертите.