Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мира Радева
Мира Радева

А в момента напрежението САЩ - Русия расте и се засилва ролята ни като съюзник в региона

Бойко Борисов е успешен като лидер, защото проявява гъвкавост и има чуваемост за онова, което прави. Но в предложението му за правителство с мандата на ГЕРБ-СДС виждам

втвърдяване на

позицията му

около нещата, които той смята за важни. От една страна, вероятно се чувства обиден, че посланията му не се чуват, от друга, очаква другите да се провалят.

Какви са посланията на Борисов с този проект за кабинет. Първо, той казва: може аз да не съм премиер, но излъчвам устойчивост. А тезата му, че на държавата и на икономиката им трябва стабилност, е сред основните на Борисов, с които печели.

Всички са наясно, че този кабинет може би няма да бъде гласуван. Все пак там има знакови фигури.

Борисов по време на срещата с част от министрите. КАДРИ: Фейсбук
Борисов по време на срещата с част от министрите. КАДРИ: Фейсбук

Какво показва Борисов с проекта си за правителство? Първо, че си харесва министрите от досегашното правителство и 11 от тях си запазват местата. Става дума за:

- вицепремиера Томислав Дончев,

- финансовия министър Кирил Ананиев,

- здравния министър проф. Костадин Ангелов

- социалния министър Деница Сачева,

- министъра на образованието Красимир Вълчев,

- външния министър Екатерина Захариева,

- министъра на правосъдието Десислава Ахладова,

- министъра на земеделието Десислава Танева,

- спортния министър Красен Кралев,

- министъра на транспорта Росен Желязков,

- министъра на вътрешните работи Христо Терзийски.

Второ, не мога да пропусна присъствието на Любен Дилов-син като министър на туризма. Дилов е много популярен и харесван заради интелигентността си, чувството си за хумор, езоповския си език.

Другата ярка фигура е на музиканта Калин Вельов - популярен, артистичен, интересен човек, който е ясно

послание към по-младата

аудитория

Със сигурност по-популярно лице за министър-председател от Даниел Митов беше Томислав Дончев. Струва ми се обаче, че в ГЕРБ пазят Дончев за следващ кабинет в по-добри времена.

Кабинетът, който Борисов предложи, носи и

геополитически знак

Изборът на Даниел Митов е послание за много ясна проевропейска и проамериканска ориентация на фона на нарастващо напрежение между САЩ и Европейския съюз, от една страна, и Русия, от друга.

В този момент със състава на това правителство Борисов показва преданост към проевропейската и проамериканската ориентация.

Отношенията между САЩ и Турция, която доскоро беше важен техен съюзник, са много пропукани. Наскоро чух коментар, че България започва да заема мястото на Турция в отношенията с Щатите като много верен стратегически съюзник. Това е много важен момент.

Ако парламентът отхвърли този кабинет (а това е почти сигурно), ще демонстрира най-малкото неуважение към споменатите две линии - проамериканската и проевропейската.

Всъщност Борисов вероятно цели послание, че “Има такъв народ” няма да може да покаже кабинет, който да говори на хората в страната и навън с лицата си.

Ако обаче у избирателя се създаде усещане за нестабилност и липса на контрол върху ситуацията, че страната е поверена в ръцете на хора, които нямат опит или не знаят как да си построят изпълнителната власт, естественият отговор ще бъде втвърдяване около ГЕРБ.

Даниел Митов, Александър Иванов и Калин Вельов
Даниел Митов, Александър Иванов и Калин Вельов

.