Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Трифонов с дясната си ръка в партията Тошко Йорданов
Трифонов с дясната си ръка в партията Тошко Йорданов

Политиката му следва принципите на шоуто – винаги да има изненади, за да държи публиката нащрек

Първан Симеонов: Той е търпелив и също като Борисов иска да остане в историята като помогнал на хората

Слави Трифонов, който според всички социолози и политолози има най-големи шансове да състави правителство, продължава със стратегията на мълчанието повече от седмица след изборите. Какво печели или губи с нея, докато никой не знае с какво се занимава в момента – договаря ли се за правителство, програма ли пише?

Първо, дава му възможност да сюрпризира всички – принцип, който следва и в предаванията си. "Мълчанието води до ефекта на изненадата. Това е основно правило в шоуто. Подготвя се поредица от обрати, за да не заспи публиката", коментира социологът Юрий Асланов пред "168 часа".

Второ, печели очакването на публиката и същевременно

елиминира възможните грешки

и засега успява да ги избегне, смята Първан Симеонов от "Галъп". Той добави, че засега Трифонов е заобиколил подхлъзванията на предишни новопробиващи лидери, някои от които крещяха, заплашваха и партиите им бързо започнаха да се разпадат.

"Другите са нетърпеливи, той е търпелив. Иска да остане в историята, в съзнанието на хората, че е сторил нещо добро за тях.

В това отношение

с Бойко Борисов

си приличат

– и премиерът има същите амбиции", каза още Симеонов.

Трето, безмълвието му води до ефекта, че всяка негова дума се гълта като топъл хляб.

Лаконичните му постове във фейсбук се превърнаха в нещо като комюникета, без възможност за журналистически въпроси, но броят на тези, които чакат статусите на Слави, расте главоломно. Интересът към "Има такъв народ" също се увеличава. А когато все пак се стигне до връчването на мандат, е много вероятно

всичко, което

каже той, да се превърне в сензация.

Четвърто, опонентите му се объркват и изнервят. Светльо Витков, чиято партия не можа да се класира нито за парламента, нито за субсидия, няколко пъти го призова да не се крие от избирателите си и да излезе на светло. ГЕРБ открито признават, че шансовете им да сформират правителство са нищожни. В БСП започна вечната битка срещу загубилия изборите лидер и Корнелия Нинова през ден обещава подкрепа за кабинет на Слави Трифонов, без той да е поканил когото и да било.

ДПС също обяви, че ще застане зад министерски съвет на Трифонов. Адвокатът Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!" даде да се разбере, че ще се "жертва" за министър, което предизвика бурна реакция на Мая Манолова и Татяна Дончева. Спокойствие цари само в лагера на шоумена политик.

Пето, като политически ход това му дава време да обмисли следващите си стъпки и да подготви депутатите си за битките, които им предстоят. Докато останалите влезли в парламента партии и коалиции се надпреварват да коментират и анализират случилото се, шоуменът си запазва правото да се изкаже последен. Освен това

хората му са неопитни политически

и отлагането на техните изяви им помага да стъпят на краката си.

"Слави действа с идеята, че е гарант за експерти, които са свестни. Вероятно тук-там по места е събрал и играчи, защото няма как иначе да правиш партия", коментира Първан Симеонов от "Галъп".

Според пиара Нидал Алгафари обаче, мълчейки, Слави Трифонов си е докарал само главоболие. "Можеше да изчисти много неясноти. А когато парламентът заработи,

ще трябва да отговаря за много депутати от листите.

Ще му се наложи да мисли и за кабинет, и за коалиционната политика с разнородни формации. Ще му е изключително трудно – заяви Алгафари. - Пълното мълчание може да бъде донякъде.

Слави е издръжлив,

но неговите съратници не са толкова силни духом, някой от тях трябва да се обади."

Освен това шоуменът постоянно говори, че иска народът да избира личности, и е естествено да покаже своите депутати. Когато дойде времето за участие в парламентарни дебати, комисии или съставяне на правителство и управленски решения, ще са необходими друг тип действия. Те трябва и да бъдат обяснени.