Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Над 2,8 милиона са вече жертвите на коронавирусната пандемия, сочат данни на правителствата по света, обобщени от Световната здравна организация (СЗО).

Потвърдените случаи на КОВИД-19 до момента са 132 730 691, а 2 880 726 от заразените са починали. Към 7 април в различни държави са поставени общо 669 248 795 дози ваксини, предава БТА.

Според изчисления на Франс прес трите страни с най-много смъртни случаи са Съединените щати (560 116), Бразилия (345 025) и Мексико (205 598). Следват Индия, Великобритания, Италия, Русия, Франция, Германия и Испания. Сред държавите в тази десетка само САЩ и Италия отчитат спад в смъртността на седмична база, останалите - увеличение.

СВЕТЪТ

==========

СЗО констатира нараснала смъртност от КОВИД-19 в световен мащаб. През последната отчетна седмица вирусът е взел с 11 на сто повече жертви - над 71 000, а броят на заразените расте вече шеста седмица поред.

Планетата отбеляза Световния ден на здравето с минута мълчание в памет на медиците, загубили живота си в битката с новия патоген.

СЗО не подкрепя засега изискването за ваксинационни паспорти при пътуване поради неясноти около неговата справедливост и ефективността на ваксините.

Изследвания показаха, че всеки трети преболедувал от КОВИД-19 до шест месеца развива мозъчни нарушения или психични разстройства. Оксфордският университет предупреди, че пандемията може да предизвика неврологични проблеми у цялото население на Земята.

"Амнести интернешънъл" заяви в годишния си доклад, че правителствата са използвали здравната криза като извинение за нарушения на човешките права.

Милиони християни по света за втора година честваха Великден под знака на строги антивирусни рестрикции. В пасхалното си послание папа Франциск призова за споделяне на ваксините с най-бедните страни. Той нарече "скандални" въоръжените конфликти и военните разходи по време на пандемия.

През великденските празници ред държави въведоха нови мерки - било за да ограничат разпространението на КОВИД-19, било за да вдъхнат сили на своите икономики, отслабени от карантини и спънки в трафика на стоки.

ЕВРОПА

==========

16 страни от ЕС и Европейската икономическа зона съобщиха за нараснал брой случаи миналата седмица, 5 страни - за засилена заболеваемост сред възрастните, 11 - за все повече хоспитализации на болни от КОВИД-19, 12 - за увеличена смъртност.

Европейската комисия (ЕК) започна обществени консултации във връзка с рамката на ЕС за разработване и внедряване на медицински мерки за противодействие на КОВИД-19, оценките на рисковете, събирането на логистични данни и дейността на бъдещия Орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации (HERA). Комисията планира също разговори с държавите членки и заинтересованите страни.

Въпреки наличието на достатъчно ваксини никоя държава от ЕС не е постигнала целта до края на март да ваксинира срещу КОВИД 80 на сто от хората над 80-годишна възраст, както и повечето заети в здравеопазването, констатира ЕК.

Европейската агенция по лекарствата и британският регулатор потвърдиха връзката между ваксината на АстраЗенека/Оксфорд и образуването на тромби. Двете агенции уточниха, че опасността е малка, но ред страни въведоха ограничения за използване на препарата. Британски политици и учени се опитват да разсеят страховете.

Според ЕК Германия, Франция, Италия, Испания и Нидерландия ще могат, изпреварвайки графика, да ваксинират над половината си жители до края на юни. Европейският съд по правата на човека призна междувременно, че задължителното ваксиниране отговаря на демократичните норми.

Страните от Европа продължават усилията срещу третата вирусна вълна, нахлула на континента.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Премиерът Борис Джонсън изрази надежда британците отново да заминават на почивка в чужбина от 17 май. Лондон ще разхлаби рестрикциите още на 12 април с отваряне на козметичните салони, фитнес залите, зоопарковете, второстепенните магазини, откритите тераси на баровете и др. Тези мерки важат за Англия, а Шотландия, Уелс и Северна Ирландия следват собствени планове, които малко се различават.

Кралството прави над половин милион ваксинации дневно и вече са имунизирани 57 на сто от пълнолетните му поданици. Джонсън заяви, че броят на новозаразените спада. Той потвърди, че кабинетът ще изпробва спорната система с "ваксинационни паспорти" за подпомагане на пътуванията и масовите прояви. Всички желаещи в Англия ще могат да се тестват за коронавирус два пъти седмично.

ГЕРМАНИЯ

Броят на германците с КОВИД-19 в интензивните отделения нарасна до 4000 - най-високият показател от началото на февруари. Близо половината пациенти там са на командно дишане. Властите замислят нов, макар и кратък локдаун.

Супермаркетите обслужват само купувачи с маски, гарантиращи висока защита, а много магазини за облекло - само с отрицателен тест за коронавируса. Очаква се 20 на сто от населението да бъдат ваксинирани до началото на май. Вече са имунизирани изцяло 4,3 млн. души. В Германия заработи денонощно и първият ваксинационен център на въоръжените сили. Според здравните власти хората, развили имунитет, може би ще могат да пътуват без изисквания за карантина и тестове.

ФРАНЦИЯ

Ситуацията в страната с коронавируса е усложнена. Над 31 000 души с коронавирус са в болници, а в реанимация са 5746 души. Тече трети локдаун, предизвикан от опасения, че резкият скок в броя на заразените може да претовари здравните заведения, по-специално в Париж. Работят само магазините за стоки от първа необходимост; училищата са затворени, а в цялата страна е обявен вечерен час. Ограничено е движението на гражданите. Столичната прокуратура образува наказателно дело заради съобщения за нелегални луксозни партита с участието на министри.

С оглед на новите рестрикции правителството понижи очакванията си за икономически растеж в страната, прогнозира тази година по-голям публичен дефицит и държавен дълг.

Преодолян е обаче прагът от 10 милиона поставени дози ваксина. Френският национален стадион Стад дьо Франс край Париж е превърнат в голям център за ваксиниране, където седмично ще бъдат поставяни по 10 хиляди инжекции.

ИТАЛИЯ

Страната регистрира средно близо 20 000 нови заразени на денонощие. Училищата, музеите, ресторантите и повечето магазини са затворени, наложен е вечерен час, забранено е излизането навън без крайна нужда. След тридневния локдаун около Великден, когато в цялата страна бе обявен "червен режим" на опасност, ограниченията изглежда ще останат в сила поне до края на април, но са смекчени в някои региони. Все повече са призивите за отваряне на ресторантите. Всеки петък властите правят преоценка на ситуацията.

Под влияние на пандемията публичният дефицит на страната за 2020 г. е скочил до 9,5 на сто от БВП срещу 1,9 процента през 2019 г., информира Рим.

ИСПАНИЯ

Данните показват засилване на разпространението на коронавируса в страната от две седмици - от 151,8 случая на 100 000 жители в средата на март те са вече 163,4. Здравните власти изтъкват, че видимо расте натоварването на системата. Мадрид заяви, че ускорява ваксинацията срещу коронавируса и напълно ще ваксинира 25 милиона души до края на юли, а до края на август - 70 процента от испанците.

Правителството не смята да удължава извънредното положение, въведено в края на октомври и изтичащо на 9 май, ако епидемиологичната обстановка го позволява. Няколко области впрочем затегнаха ограниченията, за да предотвратят четвърта инфекциозна вълна. Властите очакват да получат до септември 87 милиона дози ваксини.

ПОРТУГАЛИЯ

Президентът тържествено обяви, че започва "историческо" смекчаване на рестрикциите след поредния локдаун. Работят музеите и прогимназиите, всички магазини освен големите супермаркети, заведенията сервират на терасите.

МАЛТА планира разхлабване на ограниченията до края на април.

Правителството на УНГАРИЯ бе подложено на международни критики за ограниченото отразяване на антивирусната си кампания. Страната започна отваряне на икономиката, но ситуацията там е сред най-напрегнатите в Европа наред с положението в ЧЕХИЯ, ПОЛША, СЛОВАКИЯ и УКРАЙНА. Киев впрочем очаква 10 милиона дози от ваксината на Пфайзер/Бионтех. ЛАТВИЯ откри 10 големи ваксинационни центъра. ДАНИЯ разреши на фризьорските салони и козметичните центрове да подновят работа.

РУСИЯ ваксинира средно към 100 000 - 120 000 души на ден. Така необходимото равнище на колективен имунитет ще бъде постигнато едва след две години, предупредиха медии. С оглед успешното ваксиниране и поскъпването на петрола руският БВП може до октомври да се върне на нивото отпреди коронавирусната рецесия, прогнозира обаче експертът на Блумбърг Скот Джонсън.

АМЕРИКА

===========

САЩ

В страната ваксинират 2,5 до 3 млн. души дневно и 32 на сто от населението вече са получили поне една доза. От 19 април всички пълнолетни граждани ще могат да получат ваксина. Новата администрация каза, че скоро ще имунизира 90 процента от населението и вероятно ще предостави излишъка от ваксини на страни в затруднение.

Белият дом увери, че няма да налага използването на ваксинационни паспорти във всекидневието, тъй като частният живот на американците трябва да бъде защитен. Здравните власти разрешиха на ваксинираните да пътуват, но с маски и спазвайки социална дистанция. Президентът Джо Байдън приветства създаването на 916 000 работни места в страната през март - показател, вдъхващ надежди за ускорено възстановяване на трудовия пазар.

КАНАДА

Страната премина прага от един милион инфектирани и провинция Онтарио обяви четириседмична карантина. Другаде обаче училищата остават отворени и няма разпореждане хората да си стоят у дома. Магазините впрочем приемат ограничен брой клиенти. Спортните зали и фризьорските салони са затворени. В провинция Квебек в няколко области е въведена изолация и продължава да действа вечерен час. Генералното консулство на България в Торонто остава отворено за български граждани.

* * *

Няколко латиноамерикански страни отчетоха значително влошаване на епидемиологичната ситуация през последните седмици. УРУГВАЙ и ПАРАГВАЙ информират за рекордна смъртност, а болните в БРАЗИЛИЯ вече са над 13 млн. - според учени от ред страни заради новия т. нар. бразилски щам на вируса. Медии писаха, че в Бразилия също като миналата година не стигат вече местата на гробищата за жертвите на коронавируса. Президентът Болсонаро обаче се обявява против локдаун с мотива, че икономическите загуби ще са по-голямо зло за страната от коронавируса.

Около 3,7 милиона души в АРЖЕНТИНА са вече ваксинирани, а близо 700 000 са получили и двете дози. Възрастни хора чакат с часове за ваксинация в ЕКВАДОР. Сенатът в ЧИЛИ одобри отлагане на изборите за Конституционно събрание, предвидени за тази неделя, заради санитарната криза. ГВАТЕМАЛА купува 16 милиона дози от руската ваксина Спутник V, за да имунизира половината си население. САЛВАДОР очаква дарение от Китай - 150 хиляди дози от ваксината на Синовак. Столицата на КОЛУМБИЯ Богота ще бъде поставена в карантина през предстоящия уикенд.

АЗИЯ

=======

ИНДИЯ

Страната с население от около 1,3 милиарда души стана втората страна след САЩ, регистрирала над 100 000 нови случая за ден. След позитивни очаквания през януари-февруари заболеваемостта там рязко нарасна през март, а през април се регистрират вече по 80 000 заразени дневно. Експерти сочат за причина отмяната на повечето ограничения и призива на властите за участие в започналите религиозни празници.

Поради засилване на епидемията в щата Махаращра, където се намира финансовата столица Мумбай, властите решиха да наложат на 110-милионното местно население карантина за почивните дни и вечерен час. Нови рестрикции има и в други региони. В цялата страна не достигат болнични легла. Правителството засега отказва да наложи втори национален локдаун, след като първият се отрази отрицателно върху икономиката.

Лабораторията Синовак в КИТАЙ съобщи, че е удвоила производството на ваксина до два милиона дози годишно. Препаратът КоронаВак е сред четирите, одобрени от Пекин. БУТАН заяви, че е ваксинирал поне с една доза 60 на сто от населението си. Броят на заразените в ИРАН, обхванат от четвърта вирусна вълна, надхвърли 2 милиона. Няколко префектури в ЯПОНИЯ въведоха по-строги мерки срещу КОВИД-19, за да спрат скока на заразяванията. Заради риска от инфекция обаче СЕВЕРНА КОРЕЯ се отказа да участва в летните Олимпийски игри в Токио. ЮЖНА КОРЕЯ забранява от понеделник да работят нощните увеселителни заведения. САУДИТСКА АРАБИЯ ще допуска само ваксинирани и преболедували на поклонение в Мека този месец.

АФРИКА

==========

Африка ще има нужда от около 12 милиарда долара за ваксини срещу КОВИД-19 и за логистика с цел да преустанови предаването на вируса, констатираха Световната банка и МВФ. Те призоваха Г-20 да удължи до края на годината мораториума по обслужването на африканския дълг.

Поради влошаване на ситуацията ТУНИС затяга антивирусните мерки от днес. ЛИБИЯ информира, че е получила първите си ваксини - 100 000 дози от руската Спутник V. Тя ще се произвежда от септември и в АЛЖИР. До 60 милиона китайски ваксини Синовак ще изготвя годишно ЕГИПЕТ. ЮЖНА АФРИКА купи 20 млн. дози ваксина от Пфайзер, след като преди сключи сделка за 31 млн. дози с "Джонсън и Джонсън". КЕНИЯ спря частния внос на ваксини поради опасения да не бъдат използвани фалшиви препарати. Държавните институции там поставят безплатно медикамента на АстраЗенека, получен чрез механизма Ковакс.

АВСТРАЛИЯ И ОКЕАНИЯ

==========================

АВСТРАЛИЯ и НОВА ЗЕЛАНДИЯ са сред държавите с най-големи успехи в борбата с пандемията. Двете страни договориха от 19 април "зелен коридор" вместо карантина за пътуващите между тях.

Чрез бързо въвеждане на локдауни, затваряне на граници и експедитивно проследяване случаите на зараза в Австралия бяха ограничени. Жертвите в страната за момента са 909, в Нова Зеландия - 26, а във ФИДЖИ има само двама починали. Трите държави не отчитат смъртни случаи през последната седмица. ПАПУА-НОВА ГВИНЕЯ съобщи за 68 жертви досега, но регистрира спад.

Австралийският здравен министър Грег Хънт очаква до октомври ваксини за всички желаещи. Нова Зеландия временно ще спре да приема пристигащи от Индия заради увеличения брой болни от КОВИД-19 сред новодошлите.