Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Михаел Бар-Зоар се кандидатира за президент на Израел.
Михаел Бар-Зоар се кандидатира за президент на Израел.

Семейството му е изселено до Ловеч, свещеник му подарява “Приказки” на Братя Грим

Талантливият писател става официален биограф на колосите Давид Бен-Гурион и Шимон Перес

Шокиран е, че съпругата на негов приятел е легендарна шпионка на агенцията

Участва в тайните операции на Мосад по залавянето на нацисти

Роденият в София през 1938 г. Михаел и родителите му са сред хилядите български евреи, спасени от нацистките лагери на смъртта по време на Втората световна война.

Семейството му e изселено в едно от селата близо до Ловеч, където момчето прекарва две от най-хубавите години от живота си. Най-яркият му спомен e милият свещеник на общината, който му подарява “Приказки” на Братя Грим.

Винаги когато говори за това, Михаел се вълнува и твърди, че

само българският народ е способен на подобна обич

и отзивчивост. Знае, че получава книгата, защото е едно от малкото еврейски деца, които могат да четат и пишат на български.

Отблагодарява се за подаръка със стихотворение, посветено на църквата.

“България беше за мен една мечта - споделя Михаел Бар-Зоар пред български медии. - Тя винаги ще бъде в сърцето ми. Бях дете и това бяха двете най-хубави години в моя живот, когато семейството ми беше изселено в едно от селата в Ловешко.

Обикалях с истински хора, с български селяни

Тогава видях добротата и любовта. За мен това бяха прекрасни моменти.”

През 1948 г., когато Михаел Бар-Зоар е на 10 г., семейството му решава да замине за Израел.

Учи в гимназия в Тел Авив и завършва икономика в Еврейския университет в Йерусалим. По-късно получава магистърска и докторска степен по политически науки и международни отношения от Сорбоната в Париж. Преподава в университети в Израел и в САЩ.

От малък полага усилия да развие вродения си талант да изразява мислите си красиво и изискано. Неслучайно няколко пъти е обявяван за един от най-добрите писатели, историци и политици. Два пъти е бил член на Кнесета (Народното събрание на Израел), където е председател на Комисията по образованието. Приятел е с едни от най-ярките фигури от политическия елит на страната. Участва дори в акции на Мосад и посвещава книга на приключенията си в шпионажа.

Тази шеметна научна и изследователска кариера превръща Бар-Зоар в един от силните претенденти за поста президент на Израел.

Той е автор на увлекателни биографични и исторически изследвания, както и на документални филми. Сред тях емблематична е историята му за спасяването на българските евреи, описана в книгата “Извън хватката на Хитлер. Героичното спасение на българските евреи”. Досега е убеден, че светът трябва да познава тази история в детайли.

Според него България е спасила 50 хил. души и този факт в продължение на много години не е известен за международната общественост. Бар-Зоар споделя, че първоначално му било много трудно да убеди събеседниците си, че това е истинска история, която лично е преживял. В САЩ обаче винаги му отговаряли, че е много хубав разказ, но, за жалост, не бил верен. Опонентите му твърдели, че за Холокоста отдавна всичко е известно, но за тези факти никога никъде не били чували или чели.

Именно затова освен книгата Бар-Зоар създава и документален филм. В момента се бори

историята за спасяването на евреите да стигне до Холивуд,

за да се направи касова продукция, която да трогне хората по целия свят.

“Всички знаят какво е направил Оскар Шиндлер, но това, което България е направила, е 50 пъти повече - казва Бар-Зоар. - Искам да разказвам тази история, за да не я забравят хората.”

Според него тези събития от Втората световна война съдържат три урока. Първият е, че добрите победиха лошите. Вторият е, че българите спасяват 50 хил. души, и третият - за нарушаването на човешките права и демокрацията.

“Българският пример показва как една малка страна, която беше под ботуша на Хитлер, три пъти му каза "не". Тоест ние като малка сила успяхме да победим големия германец”, разказва развълнуван Бар-Зоар.

Самият той е и официален биограф на първия премиер на Израел Давид Бен-Гурион. Бил е с него 9 години и смело заявява, че този политик е бил подарък за еврейския народ. Бен-Гурион му заръчал: “Бар-Зоар, всяка сутрин, когато станеш,

решавай какво е важно и какво е маргинално

Второто не го прави. Концентрирай се само върху важното!”

Когато Михаел му разказал за спасяването на българските евреи, бившият министър-председател споделил, че българите са прекрасни хора.

Михаел бил близък с първия премиер на Израел Давид Бен-Гурион.
Михаел бил близък с първия премиер на Израел Давид Бен-Гурион.

Бар-Зоар пише биографията и на друг изключителен израелски политик - Шимон Перес.

В неговите очи бившият президент на Израел бил личност с фантастични възгледи за развитието на света. Бил изключително умен и интелигентен човек, който държал във всичко да има научен и държавнически подход. Според него той бил слаб политик. Причината е, че половината страна била влюбена в него, а другата го мразела.

Покрай контактите си с фигури от правителството Михаел Бар-Зоар участва в няколко акции на израелската разузнавателна агенция Мосад. Темата дотолкова го увлякла, че той посвещава книга на шпионската организация, в която разказва и за Исер Харел - митичния шеф на тази тайна служба.

В нея описва неизвестни подробности от акцията по залавянето на нациста Адолф Айхман, който оглавява Отдела по еврейските въпроси към Гестапо между 1941 и 1945 г. Всъщност той е сред най-големите виновници за Холокоста. Хващат го в Аржентина благодарение на шефа на командосите Рафи Ейтан.

Тайно го прекарват до Израел,

където е осъден и обесен.

Бар-Зоар смята, че Ейтан е толкова талантлив агент, че ако Джеймс Бонд някога разбере какви операции е провеждал, ще си подаде оставката.

Михаел бил изключително изненадан, че жената, която играе ключова роля в задържането на Айхман, всъщност е съпруга на негов близък приятел - един от шефовете в Мосад. Бар-Зоар изобщо не подозирал, че тя е истинската Мата Хари на Израел.

“Тя беше много неприятна жена, малко дебела, доста обикновена, не бърбореше, само седеше, мълчеше, една такава прозрачна - разказва той. - Отиваме например в неговата къща, тя ни прави кафе и чай, но не разговаря с нас. Все се чудех как такъв мъж е намерил тази жена. Докато случайно не научих, че

тя е най-прочутата агентка на Мосад

Тази невидима жена била между хората, които са изиграли ключова роля при залавянето на Айхман и е била нашата Мата Хари.”

Паралелно с това агентите на прочутата шпионска организация усилено издирвали и злодея д-р Йозеф Менгеле.

Рафи Ейтан успял да намери адреса на германския офицер от Аушвиц. Оказало се, че той се криел в Буенос Айрес. Когато от Мосад установили точно къде живее, той не бил там, но се очаквало, че ще се върне след ден-два.

Шефът на командосите предложил на ръководителя на Мосад Исер Харел да докара Айхман в Израел, но да не съобщават, че мисията е успешна. Междувременно Ейтан трябвало да залови чудовището, подлагало деца на всякакви експерименти.

След като хващат агента в Аржентина обаче, министър-председателят на Израел Давид Бен-Гурион не се съгласява да запазят новината в тайна. Информацията бързо се разпространява.

Това било сигнал за Менгеле да бяга

Според някои той заминал за Парагвай, където се усамотил в секретна квартира на границата между Бразилия и Боливия. Нарочно избрал мястото да е на кръстопът, за да може бързо да избяга в случай на нужда.

Въпреки че шпионската дейност на Мосад винаги е била голяма тайна, Бар-Зоар е допуснат до вълнуващите операции, за да ги увековечи в книга.

“КГБ и ЦРУ нямат добри операции,

това е истинската причина за мълчанието им - казва Михаел. - Те търпят провал след провал. А за Мосад се знае много и покрай залавянето на Адолф Айхман, и заради операция "Божи гняв" срещу терористите от "Черния септември", избили нашите спортисти на олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. И донякъде, но в по-малка степен заради операции като тези, при които е спасено еврейското население в Етиопия или Мароко. Затова мисля, че КГБ и ЦРУ би трябвало да изучават опита на израелската разузнавателна агенция. Те правят тайни операции и убиват хора, които не са някакви злодеи, а най-обикновени цивилни."

За своята дейност в България и Израел Михаел Бар-Зоар е удостоен с израелската награда "Соколов" за журналистическите приноси. През 2018 г.

получава и най-високото държавно отличие

- орден "Стара планина първа степен".

В момента той е един от претендентите за президентския пост в своята втора родина, която обича наравно с България. Изборите ще са през юли, но анализатори отсега прогнозират, че Бар-Зоар има голям шанс да стане държавен глава на Израел.