Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корнелия нинова с шефа на кабинета си Асен Марков
Корнелия нинова с шефа на кабинета си Асен Марков

Асен Марков проправя пътя й към върха на БСП

В петък, 2 април, когато всички закриваха кампаниите си, Корнелия Нинова обяви, че спира своята заради смъртта на шефа на кабинета й Асен Марков. Това е човекът, който проправя пътя на днешната лидерка към БСП и й помага да стигне до върха. Благодарение на него тя влиза във влиятелната партийна организация в район "Оборище". В нея към 2003 г. членуват стари кадри, които успяват да прокарат своите предложения пред ръководството. Групата е начело с бившия министър Григор Стоичков и екссекретаря на ЦК на БКП Иван Абаджиев. Именно те я предлагат за депутат през 2005 г. Тогава на пленума се разразява бурен скандал. Останалата част от социалистите отказват да гласуват кандидатурата й, тъй като е управлявала държавната "Техноимпекс" по времето на Иван Костов.

Тогава защитниците на Корнелия Нинова решават да прескочат партийната структура. Пробиват при Румен Овчаров, който назначава Нинова директно за заместник-министър в тройната коалиция, без да е присъствала в списъците за парламента. И тогава често ходела на редовните сбирки на старата номенклатура в елитно заведение, като казвала: "Трябва да посетим другарите".

Всичко това се случва, след като днешната лидерка има вече 2 години стаж като член на БСП. Но преди това й отнема една година, за да успее да убеди Асен Марков да я вземе под крилото си и да я лансира като перспективен червен кадър.

През 2002 г. той попарва надеждите й, когато тя си предлага услугите да работи за соцформацията и че иска да стане депутат. Казва й: "Моето момиче, не сме отворили още папките за кандидати. Когато се случи, ще си подадеш молбичката". Случката си припомня самата Нинова в свое интервю по-късно.

Как успява да го убеди да я вземе под крилото си, не е ясно. Но когато влиза в кабинета на председателя на БСП, Корнелия Нинова взема за своя дясна ръка именно Асен Марков. За повечето хора името не говори нищо. Но в БСП е добре познат. Той е работил в могъщия партиен апарат още от времето на БКП.

До 1990 г. е в отдела на ЦК за международните отношения, а след това – на "Позитано" 20 като организационен работник, преди да оглави кабинета на Нинова. Според официалното съобщение от централата Марков е починал след дълго боледуване.