Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Около 13,7 процента от британците с положителен тест за коронавирус са изпитвали симптомите на заболяването три месеца след заразяването си, установи официална статистика, цитирана от Франс прес.

Данните са на британското Национално статистическо бюро и се отнасят до тъй-наречения "дълъг ковид". В проучването са били изследвани 20 хиляди заразени британци в периода 26 април 2020 - 6 март 2021 година. Една седма от тях изпитвали симптоми като умора и мускулни болки в продължение на 12 седмици след като са били инфектирани. Процентът на жените с "дълъг ковид" е бил по-голям /14,7%/, в сравнение с мъжете /12,7%/, както и този във възрастовата група на 25-34 годишните /18,2%/, предаде БТА. 

Според цитираните статистически данни общо 1,1 милиона британци, дали положителни тестове, считат че са изкарали "дълъг ковид" през четирите седмици, предшестващи 6 март. Сред засегнатите е групата на 35-69-годишните, съпругите на лекуващия персонал и на социалните работници и живущите в по-бедните райони на страната.

По думите на британския здравен министър Мат Ханкок публикуваните данни будят тревога и правителството възнамерява да отдели повече средства за проучвания, свързани с "дългия ковид".

Във Великобритания е в ход една от най-напредналите имунизационни кампании в света с 31 милиона получили първа доза от ваксината срещу Ковид-19 и 4,5 милиона с втора доза от началото на декември, припомня агенцията.