Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Предстои да се обсъди затваряне на търговски центрове, заведения, училища и детски градини в София и в София област. Това каза пред журналисти Данчо Пенчев, директор на Столичната регионална здравна инспекция след среща с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и директори на столични болници. Тези предложения ще се обсъдят по-късно днес от столичния оперативен щаб. Пенчев уточни, че вероятно мерките ще влязат в сила от петък, тази седмица. Възможно е да се затворят напълно и театрите и кината, както и фитнес центровете. Не се предвижда създаване на контролно-пропускателни пунктове, добави Пенчев.

Около 75 на сто от болничните легла в София са заети, посочи още Пенчев. По думите му в болница "Пирогов" е увеличен броят на леглата с 20 за лечение на коронавирусна инфекция.

В болница "Света Анна" също ще бъде увеличен броят на леглата, каза директорът на лечебното заведение Славчо Близнаков. По думите му половината от всичките легла в болницата са отделени за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция. Близнаков уточни, че 30 на сто от капацитета на детското отделение са заети от деца, заразени с COVID-19, които не са в тежко състояние. Някои от децата са заедно с майките си, които също са заразени с вируса.

От петък за срок от две седмици всички ученици от 5-и до 12-и клас ще преминат на онлайн обучение. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„В последните дни чувствително се повиши броят на заразените на територията на Столична община и броят на хоспитализираните достигна нива, които помним от месец ноември. Повиши се и броят на пациентите, които са на интензивно лечение в софийските болници. Затова от петък за срок от две седмици всички ученици от 5-и до 12-и клас ще преминат на онлайн обучение“, заяви кметът.

„Всички заведения ще работят с намалено работно време до 22.00 часа. Това включва ресторантите в града, но и тези в хотелите, както и игралните зали, за да се намали рискът от заразяване и натискът върху болниците“, посочи Фандъкова.

Продължават работа кабинетите в общинските ДКЦ-та и бившите
поликлиники, които да позволят на хората, които са със съмнения или по-леки симптоми, да ги посещават, да получават медицинска помощ и да си правят тестове, без да натоварват допълнително лечебните заведения. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Длъжни сме да осигурим възможност на всеки, който има нужда, да получи адекватна помощ в лечебните заведения в София“, посочи Фандъкова.„Следим много внимателно всеки ден ситуацията. Софийският оперативен щаб има готовност да заседава всеки ден, за да може да вземаме адекватни решения. Ще може да чуем и предложенията на лекарите, директора на

Столичната РЗИ. Много важно е да продължи засиленият контрол за спазване на мерките и всеки от нас да има съзнанието, че от всеки човек зависят нивата на заболяемост. Независимо какво е отворено или затворено, ако всеки от нас спазва мерките, можем да се справим отново, както се справихме при предишната сериозна вълна“, заяви тя.