Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен СНИМКА: Ройтерс
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен СНИМКА: Ройтерс

Жените трябва да работят двойно повече от мъжете, за да заслужат признание. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент по повод днешния Световен ден на правата на жените.

Правилата на ЕС предвиждат от 1957 г. равенство на половете и трябва да ги приложим, призова тя. По нейните думи всяко дете в Европа трябва да знае, че няма ограничения за това кой може да ръководи и да има власт в ЕС, независимо от цвят и пол.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис във видеообръщение до ЕП призова за взаимодействие в укрепването на демокрацията, върховенството на закона и човешките права. Популизмът работи срещу демокрацията навсякъде и никой не е защитен, добави тя. По нейните думи днешната криза показа това, с което жените допринасят и онова, от което са заплашени. Харис отбеляза, че 70 на сто от здравните работници по света са жени.

Всички страни трябва да приемат Истанбулската конвенция, призова председателят на ЕП Давид Сасоли. Той настоя изравняването на правата на жените и мъжете да започне от заплащането.