Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руският президент Владимир Путин
Руският президент Владимир Путин

Павлин Павлов е готвен за нелегал по линия на разузнаването. Животът обаче се стича така, че през 1981-1985 г. е аспирант в Москва и готви дисертация за съвременната политика на Западна Германия.

Един ден, докато той е в Ленинската библиотека в закритата зала, в която се четат западни издания и списания, идва неговият научен ръководител.

"Намекна, че аз малко чета, че това прави впечатление - спомня си Павлов. - Истината е, че аз нарочно заявявах определени статии предимно в западни списания, за да ми ги дадат, да прочета всичко в тях и да се ориентирам, но винаги ми даваха само това, което е по специалността. Това бе закритата аспирантска зала."

Павлин Павлов
Павлин Павлов

Тогава научният му ръководител чукнал с бастуна и казал: "Я виж този в съседната зала! Той е съветски аспирант - казва се Путин".

"Аз го видях от високо, с характерната му сламеноруса коса - разказва Павлов. - Той не бе от моето направление. Знам, че след 1985 г. е бил командирован в Германия, а аз вече се върнах в България. Не сме имали възможност да се засечем в Германия."

Благодарение на подготовката на дисертацията си Павлов е свидетел на всички процеси, които ще подготвят падането на социализма.

"Мой научен ръководител бе един от авторите на краткия курс на "Руската комунистическа партия - Болшевики" - разказва той. - Бондаренко бе полковник и политофицер на спецразпореждане на Сталин. В края на войната е поканен да участва в групата, която да опише историята на РКПП, където по нов начин се пресъздават събитията.

Един от рецензентите на дисертацията ми бе референт на Андрей Громико (тогавашния външен министър - бел. ред.) по Западна Германия, лично посочен от Юрий Андропов.

Работих по дисертацията си под ръководството на тези хора, бях в Западна Германия няколко пъти заради аспирантурата си. Това ми дава самочувствието, че знам какво се е случвало в периода 1981-1985 г."

Павлов си спомня как празнувал рождения си ден на 12 ноември в Москва точно когато починал Брежнев.

"Всички бяха в дълбок траур, а аз ставах на 30 години. Да, след това празненството ми излезе през носа, но бях свидетел на тези събития", усмихва се той.

Преди години Павлов издаде книгата "Записки от оня свят", в която подробно описва събитията от този период. На същата тема са посветени и книгите му "Не дразни ченгето, когато обича", "Шпионски истории", "Не дърпай дявола втори път за опашката".

Очаквайте в няколко части интервюто с контраразузнавача Павлин Павлов.