Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Имението в престижен квартал на Мюнхен
Имението в престижен квартал на Мюнхен

Тук идват ексагенти, бивши военни, бизнесмени и перачи на пари

Избягалият шеф на Wirecard AG, обвинен за изчезването на 1,9 млрд. евро, Ян Марсалек се среща с приятелите си в огромна сграда в престижния квартал “Богенхаузен” в Мюнхен. Една от стаите на третия етаж има дълбоки дупки в стените, където някога са били монтирани дебели, здраво завинтени плочи от дърво и метал. Явно е била защитена от подслушване, пише в. “Зюддойче Цайтунг”. Избягалият топмениджър на Wirecard

Ян Марсалек
Ян Марсалек
кани тук бивши агенти, военни, перачи на пари и бизнесмени, пише германският вестник.

Отсреща е руското генерално консулство. "Говорят за насочена радиовръзка с руското генерално консулство, което се намира отсреща. Съседите също предполагат, че има таен тунел."

Австриецът наема “вилата” през 2016 г. и тя служи за клуб за пъстра мъжка компания. В имението “Алфонс” гледат порно при полуосветени помещения и залагат онлайн. Зад покритата с бръшлян ограда и цветни лехи с хортензии Марсалек и приятелите му обсъждат нови сделки. Понякога пътуват. На една от снимките Марсалек позира с войници в сирийския град Палмира, след като руските наемници и армията на Башар Асад си връщат града от “Ислямска държава”. Според очевидци доскоро в имението е имало военно камуфлажно облекло, което той е придобил при посещение в размирен район.

Мъжът, който организира пристигането на изчезналия финансов бос в Сирия, е Стас. Той “обича да се хвали с пари, предлагайки ни къщата си в Монако и своя бял кабриолет Rolls Royce за почивка”, казва човек от обкръжението на Марсалек. Преди това

Стас е работил в администрацията

на Кремъл,

по-късно директно в централата на руския президент Путин. През това време явно се е срещал с високопоставени служители в областта на сигурността, основава няколко компании, печели много пари. Според разследване на Лондонския център “Досие” той има поне две имена - Станислав и Борис, но отрича да има връзка с тайните служби.

Признава, че познава бивш полковник в армията, а днес преподавател арабист в Москва. Марсалек също се среща с човек, за когото се твърди, че има връзки с руската военна разузнавателна служба ГРУ. Той го кани в имението си и го нарича

свой доверен

човек в Москва

Пенсионираният полковник твърди, че не поддържа контакти с руските специални служби и е “бил във връзка с Марсалек само като учен”, съобщава изданието. Но от случващото се в “Алфонс” се интересува и Федералната служба за защита на конституцията.

Кабинетът на бившия австрийски разузнавач Мартин В. също се намира в имението, продължава изданието. Той е един от последните, които се срещат с Марсалек, преди бизнесменът да изчезне през юни. В. отрича да е участвал в бягството...

Преди четири години Мартин В. оглавява 2-ри отдел на вътрешната разузнавателна служба, който координира операциите срещу екстремизма, тероризма, контраразузнаването и незаконната търговия с военна техника.

Днес имението е празно, но около него се носят слухове. Един от гостите е Рами ал-Обейди, за когото се смята, че е помогнал при прикриването на сделки. През 2011 г., след свалянето на либийския владетел Муамар Кадафи, Рами ал-Обейди е известно време ръководител на временна правителствена външна разузнавателна служба. Днес казва, че Марсалек го е "измамил".

С имението е свързана още една загадка - фондацията на Марсалек. Кръстена е на икономиста и банкер Феликс Сомари и нейната цел е “публични изследвания и политическо образование на свободна демократична основа в духа на Феликс Сомари.” “През октомври 2014 г. фондацията кани бивш разузнавач от САЩ, бивш военен съветник на Ангела Меркел и други експерти по политиката за сигурност на кръгла маса в замъка “Планег”, след това се провежда и полет с хеликоптер над Алпите. Ян Марсалек също участва. Друг път основен фокус на срещите е обсъждането на конфликта в Украйна. Казват, че сред поканените е бил и бившият ръководител на специалната служба на Украйна.

След бягството на Марсалек мъжката компания, която се среща в имението “Алфонс”, се разпада. За никого не се знае къде е. За имението с тази невероятна история се търси наемател. 680 хил. евро за 1844 кв. м, завършва “Зюддойче Цайтунг”.