Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Светият престол: Не приемайте видението като конкретно бъдещо събитие

Трите тайни на Фатима представляват серии от загадъчни видения и пророчества, които са се случили с появяването на Дева Мария в португалския град. Вярва се, че те са се случили на трима млади португалски пастири – Луция Сантос и нейните братовчеди Яцинта и Франциск Марто. Всичко е започнало на 13 май 1917 г. Трите деца твърдят, че са били посетени от духа на Дева Мария шест пъти

за времето от май до октомври 1917 г.

Според Луция на 13 юли 1917 г. по обяд на Дева Мария й е било възложено да повери на децата три тайни. Две от тайните са били разкрити през 1941 г. в документ, написан от Луция по молба на Хосе Алвес Корея, епископ от Лейрия, Португалия, което било с цел да се попълни новото издание на книгата на Яцинта.

Когато през 1943 г. епископът я моли да разкрие третата тайна, Луция се бори за кратък период, като "все още не е убедена, че Бог я е упълномощил да действа".

Сестра Луция избира да не разкрива третата тайна в мемоарите си от август 1941 г. През 1943 г. обаче тя се разболява тежко от грип и плеврит. Епископ Силва, посещавайки я на 15 септември 1943 г., й предлага да запише третата тайна, за да гарантира, че тя ще бъде запазена, в случай че умре. Луция обаче се колебае да го направи. По времето, когато получава тайната, тя е чула Богородица да казва да не я разкрива, но тъй като кармелитското подчинение изисква заповедите от началниците да се разглеждат като идващи директно от Бог, била в затруднение по отношение на това чии заповеди имат предимство. Накрая, в средата на октомври, епископ Силва й изпраща писмо, съдържащо директна

заповед да запише тайната,

и Луция се подчинява.

Третата част от тайната е записана “със заповед на Негово Превъзходителство епископа на Лейрия и Пресветата майка” на 3 януари 1944 г. и през юни същата година запечатаният плик с нейното съдържание е доставен на Силва, а през 1957 г. е доставен в Рим. На 13 май 2000 г., 83 години след явяването на Дева Мария на децата в Кова да Ирия и 19 години след атентата срещу папа Йоан Павел II, кардинал Анджело Содано обявява, че най-после третата тайна ще бъде публикувана.

В своето съобщение кардинал Содано намеква, че тайната е свързана с преследването на християните през XX век, което завършва с неуспешния опит за покушение срещу папа Йоан Павел II на 13 май 1981 г. И в това има логика, тъй като съществува забележително съвпадение във времето - първото видение на децата във Фатима е било точно 64 години преди атентата срещу папата на същата дата - 13 май 1917 г. Неслучайно дори

атентаторът Мехмед Али Агджа

при един от разговорите си с папа Йоан Павел II в затвора споменава за чудото от Фатима.

Самата трета тайна е от 13 юли същата година и дава следното описание: "...вляво от Дева Мария и малко по-горе видяхме ангел с меч от пламъци в лявата ръка, които изглеждаха така, сякаш ще подпалят света, но те угаснаха от великолепието, което Дева Мария излъчваше към него от дясната си ръка: сочейки към земята с дясната си ръка, Ангелът извика със силен глас:

“Покаяние, покаяние, покаяние!”

И видяхме в огромна светлина, която е Бог, както и "нещо подобно на хора, които се появяват в огледало, когато минават пред него". "Епископ, облечен в бяло", за който имахме впечатлението, че е Светият отец.

Други епископи, свещеници, вярващи мъже и жени да се изкачват заедно по стръмна планина, на върха на която имаше голям кръст от грубо изсечени стволове като на корково дърво с кората. Преди да стигне дотам, Светият отец премина през голям град, наполовина в руини, и треперещ със забавена крачка, поразен от болка и скръб, той се помоли за душите на мъртвите, които видя по пътя си; след като стигна върха на планината, на колене в подножието на големия кръст той беше убит от група войници, които изстреляха куршуми и стрели по него, и по същия начин загинаха един след друг другите епископи, свещеници, мъжете и жените. ... До двата края на кръста

имаше два ангела, всеки с кристален асперсориум (средство за разпръскване на светена вода) в ръката си, в който те събраха кръвта на мъчениците и с нея поръсиха душите, които се отправяха към Бога”.

Чудото от Фатима отдавна е признато официално от Римокатолическата църква. Навремето местният епископ разследва събитията и установява, че явленията са достоверни. Самият папа Йоан Павел II е

посещавал португалския

град 3 пъти

Там на 13 май 2000 г. той обявява Ясинта и Франциск Марто, две от трите деца, на които се явява Светата Дева, за блажени. Неговите наследници също отдават почит на място.

Проблемът е, че според официалната позиция на църквата явленията, предсказани там не бива да се свързват с предстоящи събития. А още когато се публикува третата тайна, тогавашния кардинал Йозеф Рацингер (бъдещият папа Бенедикт ХVI)

публикува богословски коментар към нея,

в който заявява: “Внимателният прочит на текста на т.нар. Трета "тайна" от Фатима ... вероятно ще бъде разочароваща или изненадваща след всички спекулации, които е предизвикала. В нея не се разкрива нито някаква голяма мистерия, нито бъдещето”.

И след като обяснява разликите между публичните и частните разкрития, той предупреждава хората да не виждат в съобщението определено бъдещо събитие. До голяма степен тази позиция на църквата по отношение на пророчеството от 1917 г. е валидна и в момента.