Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кървав ден в Мианмар! Застреляни са 18 демонстранти, 30 са ранени СНИМКИ: Ройтерс

Силите за сигурност в Мианмар откриха днес огън по протестиращи срещу военния преврат и прибягнаха до масови арести, предаде Асошиейтед прес.

Убити са най-малко 18 демонстранти и 30 са ранени, заяви Върховният комисариат на ООН за правата на човека, предаде БТА.

"Смъртните случаи, за които се съобщава, са резултат от стрелба по множества от хора" в няколко града на Мианмар, се казва в изявление на комисариата.

От изявлението става ясно още, че силите за сигурност са използвали срещу демонстрантите лютив спрей и зашеметяващи гранати.

"Решително осъждаме ескалиращото насилие срещу протестите в Мианмар и призоваваме военните незабавно да прекратят употребата на сила срещу мирни демонстранти", заяви говорителката на комисариата Равина Шамдасани.

Великобритания заяви днес, че ескалиращото насилие срещу демонстранти в Мианмар е отвратително и призова военните лидери на страната да възстановят демокрацията.

"Като работи в сътрудничество със САЩ и Канада, Великобритания предприе действия за въвеждането на санкции, във връзка с нарушаването на човешките права, срещу деветима офицери от армията на Мианмар, включително и срещу нейния главнокомандващ, заради ролята им в преврата. Ясно заявяваме, че трябва да бъде сложен край на насилието и демокрацията да бъде възстановена", заяви говорителка на британското външно министерство.