Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел на срещата на ЕС.
Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел на срещата на ЕС.

"Зелен сертификат” ще бъде въведен на ниво ЕС до 3 месеца за хората, които не пренасят COVID-19, независимо дали са ваксинирани, преболедували, или имат отрицателен резултат от PCR тест.

Решението взеха лидерите на 27-те страни на виртуална среща. Това ще стане, ако държавите членки свършат цялата техническа работа, така че системата да е неутрална по отношение на информацията и данните да са уеднаквени в ЕС. Тези сертификати трябва бързо и в пълен мащаб да бъдат въведени в националните здравни и гранични системи. Това съобщи шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен след заседанието на Европейския съвет. “Това отнема време - най-малко три месеца. Това е важно, така че да не създаваме преждевременно твърде високи очаквания”, посочи тя.

Председателката на ЕК подчерта, че все още има редица отворени въпроси.

“Първият е, разбира се,

за какво ще се използват

тези сертификати.

Съществуват обаче и научни въпроси, които все още не са решени. Още не е ясно дали може да предадете болестта дори ако сте ваксинирани. Все пак това е проблем, който ще намалява с увеличаването на процента на ваксинирани. Разполагаме с обещаващи данни от Израел, където ваксината на “Пфайзер”/“Байонтек” показва, че когато сте ваксинирани с двете дози, вече не предавате болестта. И накрая, решението за това какво може да направите евентуално с такъв сертификат за ваксинация трябва да бъде взето конкретно от всяка държава”, каза Фон дер Лайен.

В края на януари държавите членки се споразумяха какви данни са необходими за издаването на такова удостоверение за ваксинация за медицински цели. Става дума за уеднаквено съдържание - какъв вид ваксина е била използвана. “Това е уникален идентификатор - подобно на IBAN код, и минимален набор от данни, който е необходим за всеки сертификат”, каза шефката на ЕК.

Цифровите удостоверения за ваксинация, даващи възможност на хората да пътуват в Европа въпреки пандемията от коронавирус, вероятно ще бъдат налични преди лятото, заяви германската канцлерка Ангела Меркел след виртуалната среща на лидерите. “Всички се съгласиха, че се нуждаем от цифрово ваксинационно удостоверение”, каза Меркел на пресконференция. Според канцлерката такива сертификати първоначално ще бъдат разработени от всяка държава членка, като по-късно Европейската комисия ще ги направи единен документ. Това, заедно с допълнителна информация за гражданите, ще направи възможно пътуването в рамките на блока и би могло също така да позволи на гражданите на други държави да пристигнат в ЕС, отбеляза Меркел. В Германия вече е взето решение за издаване на сертификатите.

“Трябва да се подготвим за

ситуация, при която

ще се наложи постоянно

да се ваксинираме

през идните години заради новите разновидности на вируса”, предупреди Меркел. Според нея е необходимо в краткосрочен план да се увеличи капацитетът за производство на ваксини. “Ще направим всичко възможно, за да намалим проблемите за пътниците и превоза на стоки”, заяви тя.

Според френския президент Еманюел Макрон въвеждането на паспорти за ваксинация, което искат някои страни като Гърция, няма да бъде справедливо към младите хора.

“Младежите са на опашката на програмите за ваксинация”, посочи той след срещата на лидерите. Според него това

може де факто да забрани

на младите да пътуват по

време на летните отпуски

Макрон добави, че самият той е готов да приеме да му бъде поставена ваксина на “АстраЗенека”, ако това му бъде предложено, когато дойде неговият ред. “Предвид последните научни проучвания, ефективността на ваксината на “АстраЗенека” беше доказана”, посочи той.

Българският премиер Бойко Борисов изрази позитивно мнение по отношение на създаването на европейски портал, чрез който да се координира информацията, а това от своя страна ще даде възможност гражданите да се върнат по-бързо към нормалния живот и пътуванията. “Разбира се, това може да влезе в действие само когато всички желаещи европейски граждани са получили ваксина. Така че с обединени усилия всички държави членки в момента полагат огромни усилия да се измъкнем от пандемията”, подчерта българският министър-председател. Премиерът Борисов добави, че общият европейски подход в битката с COVID-19 към момента дава изключително добри резултати, а ваксинирането е най-доброто, което е направил ЕС.

“Не си представям, ако всяка

държава членка трябваше 

самостоятелно да договаря

и доставя ваксини, как щяхме да се справим, особено в конкуренцията на държави като САЩ, Бразилия, Израел, Великобритания”, добави Борисов.

След виртуалната среща на ЕС председателката на ЕК изрази оптимизъм, че поставената задача за ваксиниране на 70 на сто от пълнолетните граждани на ЕС до края на лятото ще бъде изпълнена. Фон дер Лайен посочи, че се очаква голямо увеличение на доставките на ваксини от различните лаборатории, достатъчни за ваксинирането на 225 милиона европейци. Данните, разпространени от ЕК, показват, че се очаква до края на юни да бъдат доставени близо 600 милиона дози.

Шефката на ЕК съобщи, че досега около 8% от пълнолетните граждани на ЕС са ваксинирани. До края на седмицата количествата ваксини, доставени в ЕС, ще достигнат 50 милиона дози. Ваксини се произвеждат на 41 места в Европа.

“За да продължим да ускоряваме ваксинирането, всеки трябва да изпълни своята роля. Затова работим с компаниите, за да увеличим производството и да се справим с пречките пред доставките. Ние осигуряваме бързо наличие на нови производствени инсталации в Европа - добър пример е “Байонтек”, която наскоро започна да произвежда в Австрия и в Германия, в Марбург. Това доведе до леко забавяне през въпросната седмица, но те вече наваксаха с доставката на ваксините си. И заводът в Марбург например при пълен капацитет ще бъде в състояние до юли да произвежда 1 милиард дози годишно. Така че това е реална крачка напред”, посочи Фон дер Лайен.

В ЕС британският щам на коронавируса вече е навсякъде, южноафриканският - в 14 страни, а бразилският - в 7, добави Фон дер Лайен.

По нейните думи разпространението на заразата е устойчиво или намалява в 20 от страните в ЕС, а в седем се отчита ръст.