Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Юристът спечелил $50 млн., като пренасочил към Дубай чрез фалшиви инвестиционни фондове $400 млн.

Въпреки че от Ружа Игнатова няма следа, на подсъдимата скамейка вече са изправени няколко човека.

Пред американските магистрати показания дадоха брат й Константин Игнатов, нейният бизнес партньор и един от перачите на парите й Гилберт Армента, дясната й ръка - адвокатът Марк Скот, и още няколко души.

През последните месеци нашумя името на юриста, който според прокуратурата бил изключително близък на русенката, измислила криптовалутата. Последната новина около Марк Скот е, че той вече няма да може да практикува професията си в щата Ню Йорк, научи "168 часа". Въпреки дългогодишния опит и спечелените дела, които има зад гърба си, Скот ще трябва да се раздели с правото. Причината - осъден е за две федерални престъпления, свързани със случая OneCoin - конспирация за пране на пари и конспирация за банкова измама. Властите събраха достатъчно доказателства срещу него, за да обявят, че той е бил един от основните играчи в престъпната схема на Ружа. Очевидно той добре е осребрил доверието на криптокралицата - то му е донесло цели 50 млн. долара.

Парите били в знак на благодарност, тъй като Скот успял чрез фалшиви инвестиционни фондове да пренасочи около 400 млн. долара от САЩ в Дубай, твърдят американските власти.

В изявлението на петимата съдии, които са взели решението да забранят на адвоката да практикува професията си в Ню Йорк, се казва, че "на ответника е заповядано да се откаже и да се въздържа от адвокатска практика под каквато и да е форма в щата Ню Йорк, или като принципал, агент, чиновник или служител на друг човек".

Изяснява се още, че на Скот е официално забранено да се явява като "адвокат пред който и да е съд, съдия, съдии, комисия или друг публичен орган, или да дава мнение относно закона или неговото прилагане".

Изглежда Ню Йорк не е единственото място, на което юристът няма да може да работи. Върховният съд на Флорида, което е и родното му място, също е взел решение да го отстрани от адвокатска практика.

Самият Скот твърди, че е невинен и мястото му със сигурност не е зад решетките. Още при първите заседания той обясни, че иска да бъде пуснат на свобода, защото няма "руските връзки" на криптокралицата, които да му помогнат да се покрие от властите. Друг мотив за освобождаване, който той изтъкваше, е, че майка му е с тежко заболяване. До последно Марк уверяваше прокуратурата, че няма опасност да избяга извън страната.

През 2019 г. американските медии излязоха с гръмкото заглавие, че адвокатът може да получи максималната 50-годишна присъда, след като бе уличен в пране на пари, банкова измама и прикриване на информация за произхода на средствата на компанията. Малко след това магистратите го пуснаха, което притесни всички ужилени. Сега обаче той отново е задържан.

Каква точно е била ролята на Скот в OneCoin, властите разбират след открити имейли между него и служители на организацията. Вината му е доказана и от свидетелите по делото, както и от документи, в които името му фигурира.

Неоспорим факт е, че той се запознава с Ружа през 2016 г. в Лондон. Тя научава за него благодарение на партньора си Гилбърт Армента. Нашенката бързо преценява, че двамата ще имат полза от съвместната си работа. С това мнение очевидно се е съгласил и юристът. След като се срещат лично, Скот основава серия фалшиви инвестиционни фондове. Според разследващи именно през тях са минавали парите от OneCoin, а в по-късен етап са пренасочвани по сметки в Дубай, използвани са за покупка на дялове в компании, включително и за нефинализирана сделка за покупка на петролно находище в Мадагаскар.

Оказва се, че това, което Скот е получил за услугите си, е една много малка част от спечеленото от криптокралицата. Според доклад на специалния агент на ФБР Роналд Шимко от края на 2014 г. до третото тримесечие на 2016 г. OneCoin е генерирала 3,353 милиарда евро приходи от продажби и 2,232 милиарда евро чиста печалба.

Как изглежда това в проценти из целия свят?

В документите е записано, че 60% от тези приходи са от инвеститори на OneCoin, пребиваващи в Китай, около 18% - от Европа, 15% - Австралия, 3% от Северна Америка и Карибите. Немалко са процентите и от други части на света.

Сметките са особено шокиращи, когато се изчислят в конкретни суми. Така например през 2016 г. привържениците на криптовалутата само от САЩ са превели общо около 50 млн. евро към банковите сметки на компанията.

Засега остава неясна съдбата на останалите, които са гравитирали около криптокралицата. За брат й Константин международни медии пишат, че вече не е сред основните обвиняеми по процеса срещу OneCoin, тъй като се е споразумял с адвокатите на ищците - инвеститори. Пред съда той разкри подробности от живота на Ружа, което до момента никой друг не си е позволил. В момента Игнатов прави всичко възможно, за да помогне на властите да я открият. В съдебна зала стана ясно, че дори е наел частен следовател, за да я намери. Уверявал магистратите, че не е разговарял с нея, откакто е изчезнала, въпреки че в първите месеци, след като следите й се губят, пред инвеститори и колеги поддържал тезата, че общува със сестра си. Идеята била бизнесът да върви нормално, докато тя се върне и отново заеме ръководната позиция. През декември 2020 г. за споразумение с прокуратурата преговаряше и Себастиан Гринууд - сочен от властите за маркетинг гуру, отговорен за привличането на нови инвеститори в OneCoin. Той беше арестуван в началото на 2018 г., но тогава ролята му в една от най-големите пирамиди с криптовалути беше само предполагаема. По-късно се събраха доказателства, чрез които прокурорите го обвиниха, че е "правил фалшиви изявления и неверни изказвания, призоваващи лица по целия свят" да се включат в схемата. Това, което им е спестявал, е, че дивиденти няма да имат и най-вероятно ще загубят вложенията си.

Кoй е богатият руски олигарх, за когото Ружа говори, преди да изчезне

За последно е видяна на летището в Атина, където мъже, говорещи на руски, я чакали

Името на "богатия" и "могъщ" руснак, за когото криптокралицата Ружа споделя пред брат си Константин, остава неясно. И до днес човекът, за когото тя казва, че е със силни позиция в Русия и лично го познава, е неизвестен. Легендата за анонимния олигарх бе пусната пред американския съд от самия Константин Игнатов. Той свидетелства, че малко преди да изчезне, тя му признала за този човек.

Съмненията, че Ружа може да е в Русия, се подклаждат и от последния човек, който я е видял преди следите й да се изгубят. Това бил личният й бодигард, който излетял с нея към гръцката столица на 25 октомври 2017 г. с полет на компанията Ryanair. Същата вечер охранителят се върнал сам с обратен полет към България.

Към онзи момент близките на русенката нямат идея какво се е случило с нея. Тя не за първи път пътувала само с гардовете си и чак след завръщането си казвала какви са били причините за воаяжите й. В този случай роднините й също не бързали да се притесняват, тъй като по-рано тя уверила брат си, че съвсем скоро ще се върне.

Това обаче така и не се случило. На събитията, организирани от компанията, започнал да се появява Константин вместо Ружа. Той поддържал тезата, че всичко е наред, въпреки че бизнес партньори и служители усещали липсата на криптокралицата. Точно тогава към него започнали да валят и заплахи от измамени инвеститори. Предупреждавали го, че с него ще се случи най-лошото, ако сестра му не им се издължи.

За да разбере какво става, Игнатов провел разговор с гарда, който изпратил Ружа до Атина. Мъжът разказал пред брат й, че двамата кацнали на летището в Атина, слезли от самолета, а там вече имало няколко души, които я очаквали. Направило му впечателние, че тя не се чувствала притеснена, дори не трепнала при вида им. Сякаш знаела добре, че тези хора ще са там точно в този час.

Спокойствие запазил и охранителят. Той обяснил, че не се е наложило да вади пистолета си, за да пази шефката си от въпросните мъже. Те стояли до автомобила, очаквайки пристигането на Ружа. Тя отпратила бодигарда си и тръгнала с тях.

"Единственото, което той ми каза за въпросните хора, беше, че са говорели на руски", спомня си Константин пред съда.

Накъде е тръгнала колата с криптокралицата, остава загадка и до днес. Неясни са и имената на мъжете, които са я чакали. Мистерия е и с кого е трябвало да се види Игнатова в Атина.

Преди време властите получиха сигнал, че криптокралицата е била забелязана в ресторант в гръцката столица, където вечеряла с компания. Проверката обаче не потвърди дали тази информация е достоверна. По-късно се появиха още няколко версии за това къде може да е нашенката. Все още не е ясно и дали тя не се е подложила на пластични операции, за да промени външността си.