Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МИТЬО МАРИНОВ
МИТЬО МАРИНОВ

Лекарите са героите на последните 12 месеца, предстоят ли лечебни избори?

Гледай Митьо Маринов на видео за рубриката "Завещание на седмицата":

В последните дни трескаво се редят изборните листи. За някои партии вече знаем кандидат депутатите, но други решиха да изчакат в последния възможен момент - 2 март, когато имената вече ще се подадат в ЦИК.

От ясните до момента имена добре личи една тенденция да заложим на водачи лекари. И то не какви да е лекари, а много известни, дори както е популярно някои биха ги нарекли “светила в медицината”. Първият такъв пример дойде от АБВ с кандидатурата на доц. Атанас Мангъров. Ход, с който се цели да се събере вотът на всички, които са антиковид мерките или мангъровистите, както стана популярен терминът на неговите привърженици.

Вторият пример е здравният министър и бивш шеф на Александровска болница проф. Костадин Ангелов. До момента той не е бил политическо лице. Очаква се обаче да е водач на 2 листи на ГЕРБ - във Варна и Велико Търново. Така би влязъл в пряк сблъсък с бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, който по традиция е водач на листите в Търново, както и с доц. Мангъров, който повежда в морската ни столица.

Друг пример за лекарската инвазия в политиката е проф. Григор Горчев. Пионерът в роботизираните операции в България и почетен ректор на плевенския Медицински университет е получил предложение лично от премиера Борисов да е водач на ГЕРБ в Плевен.

Сред тези имена се появи и това на станалият особено известен от малките екрани напоследък - пулмологът д-р Александър Симидчиев. Той сам призна в интервю за националното радио, че влиза в изборната битка за място в парламента.

Никой от изброените четирима, а може би до дни и повече популярни лекари, не е партиен член. Интерсът на партиите към тях обаче е очакван. Те са умни, успешни, хората се вслушват в тях и разбира се, са героите на последната една година. Това е нещо като на избори да се явят Супермен, Батман и Спайдърмен. Очакваш от тях, че както спасяват света, ще спасят и законността. COVID-19 ги направи лидери на мнение не само за това как да се предпазим и лекуваме от болестта, но и как да се контролира заразата, какви мерки да се наложат в държавата. Някои станаха част от щабове, други даваха съвети от медиите, което си е директно водене на политика и излиза от полето на медицината. Лекарите ни повлияха и дори нещо по-важно - направиха ни съпричастни и благодарни към тяхната работа. Затова обаче към медиците се появиха поредните очаквания, но в политиката.

Явно предстоят едни лечебни избори с главни действащи лица героите на новото време. И единствената препоръка за това е: “Преди употреба, прочетете листовката!”

Вече всеки петък видеозавещание на седмицата от нашите репортери.