Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Путин връчва орден на Николай Малинов
Владимир Путин връчва орден на Николай Малинов

“Докато четях материалите по делото, в двора на Специализираната прокуратура през цялото време имаше автомобил на американското посолство”, заяви  Николай Малинов пред "24 часа". Той е обвинен за шпионаж в полза на чужда организация и делото скоро ще влезе в съда, стана ясно по-рано днес. 

От прокуратурата отказаха коментар по случая.

“Обвиненията са актуализирани, но не видях нищо ново в тях. Все същите неща - поръчани и платени изследвания, анализи, и това било шпионска дейност”, казва Николай Малинов.

Лидерът на политическа партия “Възраждане на отечеството” и все още председател на движението на русофилите свързва внасянето на делото в съда с предстоящите избори, на които формацията му ще участва самостоятелно.

“Реално бях призован чрез 13-годишната ми дъщеря. Тя ми се обади преди 2 дни, че ме търсят. Още се тресе от страх, вдигна температура. Неслучайно хората излизат на протести с искането за оставка на главния прокурор”, заяви Малинов пред “24 часа”.

Разследването срещу Малинов започва на 9 юли 2019 г. Според обвиненията се е поставил в услуга на чужда организация, за да и служи като шпионин.

Беше задържан на 9 септември 2019 г., а на следващия го обвиниха и го пуснаха с гаранция от  50 хил. лв. От прокуратурата публикуваха докладна записка на руски език, изготвена от Николай Малинов, в която като председател на „Национално Движение Русофили“ е изложил вижданията си за геополитическа преориентация на България и стратегия, чрез която същата да бъде постигната. Прокуратурата публикува и документи, касаещи „КТБ“ АД, „ДУНАРИТ“ АД и „ЕМКО“ ЕООД.

След това избухна и друг скандал, в който името на Малинов беше намесено. САЩ посочи като корумпиран съдията Андон Миталов, който го пусна в Русия, за да получи орден от Владимир Путин. 

Делото за шпионаж срещу Николай Малинов влиза в съда