Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Почти целия си живот босът прекарва заключен, излежава четири доживотни присъди

Въпреки че е зад решетките, поръчва най-кървавата мафиотска война в Неапол, взела стотици жертви

Групата му се състои от бивши затворници, които са му верни и навън

Дни след 24 февруари 1963 г. Рафаеле Кутоло е изправен на подсъдимата скамейка. 21-годишното момче ще отговаря за убийството на друг млад мъж, който прострелва с пистолета си пред свидетели. Причината - неизвестният посегнал на сестра му. Положението на подсъдимия се влошава в мига, в който се разбира, че въпреки крехката си възраст той вече е част от банда, с която извършват дребни кражби и тормозят търговци. Получава доживотен затвор, по-късно намален на 24 години. Изпратен е в Поджореале, Неапол.

Прехвърляме се директно на 10 юни 2020 г. в съда в град Болоня. Пред магистратите се изправя вече 79-годишният Рафаеле Кутоло. Съдията отхвърля жалбата на

защитата на възрастния престъпник

и искането му да бъде пуснат под домашен арест по здравословни причини. Връщат го обратно в килията му в Парма при строг режим. Очаква го излежаване на цели четири доживотни присъди.

Затворът се превръща не във втори, а в първи дом за Рафаеле Кутоло, по-известен като Професора. Преди броени дни соченият за един от най-страховитите и могъщи босове на неаполитанската Камора почина на 79 години в Парма. За никого не е тайна, че по-голямата част от живота на италианеца преминава не другаде, а зад решетките, обграден от множество рецидивисти. През цялото това време той не просто съумява да оцелее, но и да се превърне в тартор на всички останали.

Ще стане и един от малкото, на които затварянето не им пречи да поръчват убийства, да създават стабилни престъпни връзки и да предизвикат кървава мафиотска война със стотици загинали.

Килията не може да спре Кутоло по никакъв начин. Той я превръща в свой офис, откъдето вербува безброй членове в престъпното сдружение.

Всички те - затворници,

които след освобождаването си са готови да изпълнят всяка поставена от него задача.

Да извоюва това уважение обаче не е никак лесно. Доказването на мафиота започва много назад във времето, още като младеж, малко след първото му влизане зад решетките. Кутоло се утвърждава веднага след като Антонио Спавоне, известен като "О Маломо" (Жестокия), е преместен в неговия затвор. За Спавоне се носят легенди. Те обаче не плашат Рафаеле. Напористият младеж предизвиква закоравелия престъпник на двубой. Антонио отказва надменно. Намира идеята на младока за глупава. Малко след това е освободен от затвора. Кутоло обаче не е приключил. От килията той поръчва нападение над Спавоне. Мафиотът е прострелян с пушка и дори се налага да бъде опериран. Остава му белег. Той напуска Камората след покушението, въпреки че е на една от ключовите позиции в организацията.

Веднъж спечелил овациите на съкилийниците, Рафаеле решава да действа. Събира малка група, чието ядро по-късно ще се превърне в ръководството на голямата престъпна банда, наречена Нуова камора органидзата. Първоначално в нея членуват млади и плахи затворници, които Кутоло превръща в истински мъже. Когато те напускат стените на затвора, очакват нарежданията. За бедните

престъпникът се превръща в бог

Храни ги и им осигурява чиста вода. Те също са му задължени. Твърди се, че в началото на 70-те той вече използвал телефона на началника на затвора, за да провежда разговори с когото пожелае.

Успял да създаде непробиваеми връзки и с калабрийската Ндрангета. Според информатори Кутоло започва кариерата си необезпокоявано благодарение на своята принадлежност към Ндрангета, подкрепян от важни шефове като Пиромали и Паоло де Стефано.

Налага своята група в градовете на изток от Неапол. Привържениците й се множат. Защо? В лицето на Рафаеле се припознава всеки дребен бандит, роден в малко отдалечено градче. Мафиотът е готов да подаде ръка на всички. Налага максимата, че бандата му има морал, който следва стриктно. Казва, че децата никога не трябва да бъдат отвличани или малтретирани. Заявява, че е наредил да бъде разстрелян човек, за когото разбрал, че е бил похитител на малчуган.

"Кутоло превърна Камората в масова организация, подбуждаща млади хора към насилие - казва Исая Салес, есеист и професор по история на мафията в Неаполския университет "Суор Орсола Бенинказа". - Много шефове са командвали от затвора, но те вече са били мафиоти, когато са влезли. Кутоло се озова в килията като обикновен престъпник и оттам основа една от най-мощните престъпни организации в света."

Рафаеле заявява, че е на принципа -

взимам от богатите и давам на бедните

Измисля и ритуал за посвещение в групата му, който включва клетвата: "Денят, в който разберете, че е по-добре да ядете парче хляб като свободен човек, отколкото пържола като роб, е денят, в който ще спечелите".

"Новата Камора трябва да има статут, структура, клетва, цялостна церемония, ритуал, който да вълнува хората така, че те да искат да рискуват живота си за тази организация", пише в записките си Кутоло. До такава степен той успява да се превърне в кумир за своите хора, че те започват да го наричат "Принца" и да целуват лявата му ръка, когато ги приема при себе си.

През 1977 г. апелативен съд признава Рафаеле за психично болен. Изпращат го в съдебната психиатрична болница в Аверса, от която той бяга на следващата година. Тогава, без никой да знае как, създава връзки с ломбардския подземен свят в лицето на няколко мафиоти, заемащи ръководни позиции. Според италианското издание "Il Sole 24 Ore" така затвърждава бизнеса си с Ндрангета и отношенията си със силна криминална банда в Рим.

"Кокаинът нахлува в Кампания и босът прониква във всички сектори на регионалната икономика, с благословията на политици използва средствата на Европейската общност", пише още медията.

През 1980 г. Кутоло купува замъка на Отавиано Медичи за тогавашните 270 милиона лири. Сградата е конфискувана през 1991 г. от общината.

С какво се занимава групата на подземния бос?

Според властите стотици млади мъже в безизходица са наети на големи заплати като изпълнители. Основно се занимават с изнудване и рекет на местни бизнесмени и търговци, собственици на фабрики и предприятия, както и строителни предприемачи. По-късно започва и трафикът на кокаин. Превземат територии, действат агресивно срещу другите престъпни семейства в Камората. Кутоло иска от тях дори да плащат процент от заработеното. Например за всеки кашон цигари, който се внася контрабандно в Неапол.

През осемдесетте години групата му влиза в сблъсък с картела Нуова Фамилия. Те искат да противодействат на възхода на Кутоло. Неапол е залят от кървави разстрели на десетки хора. Още толкова са и ранените. За поръчаните убийства Кутоло получава четири доживотни присъди. Прекарва последните десетилетия от живота си заключен в килия. Задържането обаче не му попречи да има дъщеря благодарение на изкуственото осеменяване, разрешено от правосъдното министерство през 2001 г. след дълга съдебна битка.

А какъв всъщност е затворническият живот на Рафаеле?

Със сигурност не такъв, какъвто си го представят всички. Той разполагал със собствен готвач, който му сервирал омар с шампанско. Живеел в най-чистата килия. Обличал се с дизайнерски ризи и вратовръзки, носел златен часовник и обувки от крокодилска кожа.

"Между 5 март 1981 г. и 18 април 1982 г. Кутоло е получил парични нареждания на сума от 55 962 000 лири (тоест 55 000 долара през същата година), с които заплащал услугите, които получавал", твърдят от Министерството на правосъдието.

Бандата, която действала извън затвора, обаче била под контрол. За това се грижела сестрата на Рафаеле - Розета, чийто прякор бил Ледените очи. Тя въртяла и бизнеса. Срещала се с южноамерикански кокаинови барони, давала нареждания и дори поръчала атентат срещу полицейския щаб в родния й град. Малко след него властите искат да я арестуват. Розета бяга зад граница. Остава в неизвестност 10 години. Предава се през 1993 г. и е обвинена в мафиотско сдружение заедно с брат си. Оправдана е 9 пъти за убийство.

За Кутоло съществуват десетки легенди. Според една от тях той помогнал за освобождаването на християндемократа Чиро Чирило, който е член на регионалното правителство на Кампания. Чирило е отвлечен от Червените бригади през април 1981 г. и освободен след три месеца. Слухът тръби, че групата на християндемократите помолили Кутоло да се свърже с похитителите и да използва влиянието си. Твърди се, че в замяна той поискал разследванията срещу Камората да намалеят значително, както и да бъде намалена присъдата му.

Според записки

мафиотът дори имал син на име Роберто,

който обаче бил застрелян на 24 декември 1990 г. Малко след това убийците му са намерени мъртви с множество куршуми в главите.

Въпреки ожесточената битка, която адвокатите му водеха години наред, Кутоло така и не бе освободен. На 17 февруари тази година той почина в затворническото отделение на болница "Маджоре" в Парма на 79-годишна възраст.

"Не съжалявам за нищо от живота си - казва по време на интервю мафиотът. - Престъпността винаги е грешен ход. Вярно е. Ние обаче живеем в общество, което е по-лошо от престъпността. По-добре да си луд, отколкото да си мечтател. Един луд човек може да бъде върнат към разума. Един мечтател може да загуби само главата си. Камористът трябва да бъде смирен, мъдър и винаги готов да носи радост там, където има болка. Само така той ще се превърне в добър каморист пред Бога. Далеч съм от това да съм светец. Разплаквах хората и съм причинил зло на тези, които са искали да ми навредят, карайки ме да плача. Камористът заявява себе си чрез начина си на живот. Който греши, умира."