Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Биткаджията се готви за своя втори шанс и отново ще атакува световната титла

Предишният двубой със Стипе Миочич съсипа боеца и го тласна към депресия

Ще стане ли Франсис Нгану следващият световен шампион в тежка категория? Този въпрос си задават феновете на UFC, след като роденият в Камерун боец получи своя втори шанс да се изправи срещу световния номер едно Стипе Миочич на 27 март.

Нгану се би за последно през май миналата година, когато напълно оправда прякора си Звяра, като нокаутира представителя на Суринам Жаирзиньо Розенструйк само за

20 секунди

Историята на Франсис по пътя към върха в ММА е трънлива и изпълнена с лишения. Известният боец е роден в Батие, Камерун, през 1986 г. Израства в изключително бедно семейство и почти всяка година се налага да сменя училища. Има затруднения да създава приятелства и прекарва детството си в самота. Когато е на 6-годишна възраст, родителите му решават да се разведат и той е изпратен да живее при леля си. Мечтае да стане адвокат, защото още съвсем малък разбира, че от тази работа се изкарват добри пари. Хроничната липса на средства обаче го подтиква да напусне училище и на 12-годишна възраст той започва работа

в пясъчна кариера

"Никога не съм имал приятели и мисля, че точно заради това свикнах да съм самотен - признава той. - Бях в капан в тази пясъчна кариера, обграден само от скали, камиони и гладуващи хора. Отказвах да повярвам, че това е най-доброто за мен, и мечтаех за нещо повече. Често бях по цял ден във вода до коленете и изравях пясък от речните корита. Имаше и дни, в които бяхме в дъното на кариерата, където неведнъж големи парчета земя се откъсваха и зариваха някои от работниците."

С годините той започва да се увлича по бокса. Неговият баща, популярен уличен боец, постоянно бил в полицията заради различни сблъсъци.

Синът му Нгану е с впечатляваща физика и сила и всички очаквали, че той ще тръгне по стъпките на татко си, но Франсис ги изненадал. Той не се гордеел с изцепките на баща си и си обещал, че каквото и да става, ще бъде различен.

"Той имаше много лоша репутация, а аз бях голямо момче

с доста сила

и хората казваха, че ще стана като него - спомня си сега боецът. - Тогава аз намразих това чувство. Беше ме срам и си казах, че никога няма да стана като него."

Франсис не спира да мечтае за боксова кариера и на 22 години решава да напусне родния Батие и да живее в най-големия град в страната - Дуала, за да се запише да тренира бокс. Започва да работи като общ работник във фирма за облекло, но в началото на своята спортна кариера нямал никакъв опит и не можел да се справи с бързината на своите опоненти. Заради това те успявали да го удрят, както решат. След първата си битка младежът получава тежък удар в главата и това отключва неимоверна агресия. Нгану става толкова избухлив, че често се налагало реферите да се намесват в неговите двубои. Треньорите виждат потенциал у Франсис в боевете, но той самият разбира, че за да направи кариера, трябва да напусне Камерун.

Хората около него гледали с насмешка на амбицията му да пробие в ЕС, но той не се отказал.

"Започнах да говоря непрекъснато на близките си за Европа, а те ми казаха, че

там не е рай

- разказва той. - Аз им отвърнах, че не ми трябва рай, защото сам ще си го изградя. Ще се боря и ще постигна всичко, за което някога съм мечтал. Един ден реших и тръгнах, минавах държава след държава и след много месеци успях да стигна до Европа."

Звяра пристига в Париж, но заради липса на средства и приятели живее по улиците. Приоритетите му са да намери подслон и да си осигури храна. Едва на второ място бил въпросът в коя зала ще тренира.

Физиката на Франсис му дава естествено предимство. 
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Физиката на Франсис му дава естествено предимство. СНИМКИ: РОЙТЕРС

"Пристигнах във Франция и бях истински бездомник, който скита и спи по улиците - казва спортистът. - В джоба си имах по-малко от 100 евро. Въпреки това аз бях щастлив, защото знаех, че самото ми пристигане в Париж вече беше шанс да прогресирам.

Шанс, за

който мечтаех

от толкова дълго време."

Няколко месеца Нгану се лута от квартал в квартал в търсене на зала, където да тренира. Най-накрая той открива подходящото място и отива директно при собственика.

"Казах му, че живея на улицата, но не съм дошъл да прося - твърди боецът. - Обясних му, че ще тренирам, защото ще стана световен шампион." Може би заради внушителната му физика събеседникът му не го отпраща с

подигравки

и решава да му даде шанс. Стига се дотам, че един от треньорите му дава 50 долара, с които да си купи раница, тениска за тренировки, чифт къси панталони и една кърпа.

"Нямах бинтове на ръцете, протектор и подобни неща, но това нямаше значение, вълнувах се, че най-накрая ще мога да тренирам", казва Франсис.

Първоначално моли своя треньор само да оставя нещата си в залата, но след като той разбира, че Нгану е бездомен, му позволява и да спи там.

Франсис правел отлични двубои и скоро талантът му е забелязан от различни наставници. Повечето от тях го уверили, че ако иска да направи пари от бойните спортове, е най-добре да се насочи към ММА. Според тях боксът бил затворен свят, в който

не можеш

да пробиеш,

ако нямаш връзки с мощни промоутъри или треньори. Нгану никога не бил чувал за този спорт и нямал интерес към него, докато не влязъл за първи път в залата.

"Честно казано, първоначално ММА не ми допадна, аз бях свикнал да удрям, а не да се боря - признава той. - Съгласих се само защото неистово се нуждаех от пари." За всеобща изненада Звяра печели първия си двубой и принуждава опонента си Рашид Бензин да се предаде. За две години записва 5 победи и само една-единствена загуба.

Стига се дотам, че неговият треньор публикува постове в социалните мрежи, с които предизвиква всички бойци от Европа да се бият с Франсис. Малко след това, през 2015 г., наставникът на Нгану получава обаждане, което ще промени живота на камерунеца завинаги.

"Един ден моят треньор ми каза, че има изненада за мен - спомня си боецът. - Той ми каза, че ще подпиша договор с UFC и първата ми битка ще е след четири месеца."

Франсис дебютира срещу Луис Хенрик и побеждава с нокаут във втория рунд. Неговият втори двубой е срещу Къртис Блейдс. Звяра отново печели, този път след технически нокаут. Камерунецът записва серия от победи, които сериозно вдигат акциите му.

През 2017 г. идва и първият сериозен тест за Нгану срещи бившия световен шампион Андрей Арловски. Франсис

печели с

нокаут

за минута

и половина. След което Звяра дава заявка за титлата, размазвайки легендарния Алистър Овърийм. Така Нгану стига до своята мечта - битка за световната титла с американеца с хърватски корени Стипе Миочич. Двамата се срещат през януари 2018 г., като прекарват 25 минути в клетката. В крайна сметка след тотална доминация победата е присъдена на шампиона. Франсис изпада в депресия и всички го отписват.

Следва двубой срещу Дерек Люис, в който Звяра сякаш не е на себе си. Двамата видимо се страхуват един от друг, а Нгану почти не успява да отправи удар.

В крайна сметка Люис печели след съдийско решение, а Франсис търпи жестоки критики от феновете си. Скоро обаче познатият на всички хищник се завърна и натрупа серия от четири поредни и

убедителни победи

Така Франсис Нгану, чийто живот е осеян с възходи и падения, отново намери верния път и вече заслужено се готви за своя втори шанс, когато ще атакува световната титла в тежка категория на UFC.