Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Появиха се новини, че руските власти организират демонстрации в знак на солидарност с президента Владимир Путин. В една от тях жители на Волгоград се оплакват, че били подлъгани да участват в шествие в подкрепа на Путин под претекста, че се снима музикален клип, предаде ДПА.

Местен портал съобщи, че много хора са участвали миналата седмица в това събитие, смятайки, че ще са масовка в патриотичен клип на популярната поп група "Любе". Казано им било, докато ходят,

да размахват мобилните си телефони

с включени фенерчета.

Призивът на образователните власти за участие в проявата е бил отправен специално към учителите, лекарите, студентите и държавните служители.

"На 4 февруари на Мамаев курган във Волгоград беше заснет видеоклип в подкрепа на президента Владимир Путин. Хората си мислеха, че снимат видеоклип за групата "Любе", разказа пред V1.ru учителка от Волгоград, участвала в събитието.

Според нея областният отдел на образованието поискал да се осигурят хора за патриотичната акция. А когато се събрали на място, организаторите извикали лидерите и обявили, че ще бъде заснет клип на популярния състав.

"Бяхме сигурни, че това ще бъде някакво патриотично събитие за деня на победата в битката при Сталинград - казва жената. - И тогава се оказа точно обратното. Мислехме, че сме за Сталинград, но се оказа, че сме за Путин. Но те дори не се поколебаха да ни кажат за това."

И тя съвсем не единствената, която твърди, че е била измамена.

"Бях поканен в младежка организация от свой познат - разказва друг участник, представил се като Алексей. - Ставаше дума за поход в чест на годишнината

от победата

при Сталинград. Нямаше политически мотиви. Когато видяхме накрая резултата в социалните мрежи, се оказа, че не сме участвали в патриотична акци, а във видеоклип в подкрепа на знаете кого. Беше изключително неприятно."

В същото време от администрацията на града герой съобщават за V1.ru, че "структурните отдели са

информирали служителите

и учениците за възможността да участват в събитието".

На снимките, както отбелязва сайтът, диспечерите на линейките взеха активно участие в мероприятието начело с главния лекар и заместник на Волгоградската градска дума Олег Яригин.

"В Мамаев Курган винаги цари атмосферата, духът на единство и победа. Много хора на такова знаково място за всеки жител на Волгоград единодушно изразиха подкрепата си за нашия президент Владимир Владимирович Путин", написа Яригин в Instagram по повод на публикуването на видеоклипа.

Видеото показва и кадри, заснети във Волгоградския държавен технически университет, в спортния комплекс "Зенит" и в металургичния комбинат "Червения октомври". От университета съобщават пред V1.ru, че “нито студентите, нито университетската администрация са подозирали, че участват в

снимките на патриотично видео”

Руският опозиционен сайт “Медуза” пише, че на всички им било казано, че изкачвайки стълбите към паметника на защитниците на Сталинград и загиналите във Втората световна война на Мамаев курган, те се снимат в клип за руските градове герои.

От "Зенит" и "Червения октомври" заявяват, че

не са снимали

нищо,

така че кадрите са взети или от архива, или от отворени източници.

При подобен случай студенти от Москва и Белгород се оплакаха, че са били използвана за пропагандни материали за Путин, публикувани по-късно от политици без тяхно знание. Независимият информационен портал “Знак” подозира, че зад тези акции стои управляващата партия "Единна Русия".

Едва ли случайно инициативата идва след бурните протести в цяла Русия в подкрепа на опозиционния политик Алексей Навални, който е най-сериозният критик на Путин. Руските власти забраниха митингите в подкрепа на Навални, а стотици от участниците в тях бяха арестувани.