Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Запечатването на първата се провали, изпращат на помощ кораба „Прогрес”

Въпреки усилията на екипажа на Международната космическа станция, изтичането на кислород оттам продължава. Причината – откритата през 2019 г. дупка в корпуса съвсем не е единствената.

Неглижирането на проблема в продължение на повече от една година доведе до тревожна ситуация – цепнатина, за която първоначално бе съобщено, че е 0,1 милиметра (приблизително колкото косъм), постепенно е нараснала до 4,5 см.

Астронавтите установиха притеснителния факт, след като уредите за анализ отчетоха увеличаване на изтичането на кислород и това провокира системно търсене къде точно е пукнатината.

За да локализират мястото, руските космонавти използваха пакетче чай. Чрез бордовите камери то бе заснето как в условията на безтегловност се придвижва към отверстието. По този начин екипажът установи, че проблемът е в преходната камера на модула „Звезда“.

Резултатите показват, че ако в началото станцията е губила по около 270 грама въздух на денонощие, то течът постепенно се увеличил и е станал 5 пъти по-голям. Изчисленията на учените сочат, че изтичането на кислород вече е 1,4 кг, като причината според тях е разширяването на дупката.

За да решат проблема, космонавтите запълниха пукнатината със силиконова пяна и тиксо, но след първоначалните обнадеждаващи резултати се оказа, че опитът им е неуспешен. След това пробваха с гума и алуминиево фолио, но и това не доведе до добър резултат.

Докато трескаво се търсеха варианти, на 18 декември по време на комуникационна сесия с МКС специалист от Центъра за управление на мисията съобщи, че е засечена нова повреда в корпуса на секцията за достъп до руския модул „Звезда“. Според него втората дупка, през която се губи кислород, все още не е открита, но ситуацията е под контрол.

Четете повече в новия брой на списание "Космос".