Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лебедите и делфините се върнаха във Венеция, но вредните емисии през 2020 г. намаляха едва с 8%

Учените са озадачени - наистина ли транспортът е големият замърсител

Никой не е изчислявал какви вреди нанасят гниещите оризови полета, милиардите питки говежда тор в Индия и изпаренията от тундрата

Двата локдауна през 2020 г. изчистиха планетата, но някои ефекти върху климата определено озадачиха учените. Стигна се до въпроси дали наистина транспортът е големият замърсител, дали няма други, които сме приели за даденост, но са много по-опасни?

Глобалните дневни емисии на CO2 спаднаха със 17% в пика на кризата.

Сателити констатираха, че излъчваният в атмосферата азотен диоксид над Европа и САЩ е намалял с между 23 и 38%.

С 500% се понижиха отпадъчните води и тези, отделяни от промишлеността в реките.

Стойността на разтворения кислород (DO) се повиши със 79%. Биологичното потребление на кислород (BOD) се увеличи с 30 на сто, а рН на реките със 7,9%.

Нивото на шума на планетата намаля с между 35% и 68% по целия свят. Звучи невероятно, но учените констатират, че във Великобритания сеизмичният шум се е понижил с до 50%. Сякаш самата Земя се бе успокоила. Това се потвърди и от данните на центъра в NERC, които със сеизмометри установиха, че след първия локдаун вибрациите са с 10 до 50% по-малко.

Дивият живот получи шанс

да си върне земята.

В Индия констатираха, че заради по-чистия въздух и по-слабото третиране на почвите с пестициди пчелите са започнали да носят с 30-40% повече мед.

Природата сякаш взе да се съвзема - лебедите и делфините се върнаха във Венеция, привлечени от чистата вода в каналите.

В Ню Делхи за първи път от много време се радваха на синьото небе след толкова години постоянен смог.

НАСА засне безпрецедентни снимки как въздухът над Китай се прочиства.

Морските обитатели също спечелиха от локдауните през 2020 г. Френският риболов отбеляза спад с 50%, а в Средиземноморието корабите, които кръстосваха, на моменти бяха с 80 на сто по-малко.

Наред с тези предимства стана ясно, че локдауните са довели до съвсем неочаквани ефекти.

Изненадващо за всички в Европа се оказа, че по време на карантините потреблението на електроенергия не е намаляло. Затварянето на офисите изглежда не е имало никакъв ефект. Във Франция през март и април е отбелязан своеобразен връх, като през последните месеци няма съществено намаление.

Подобна е ситуацията и в Германия и в Испания.

При търсенето на петрол обаче ситуацията е по-различна. През първите три месеца на годината то действително намалява от почти 102 млн. барела дневно на 100 млн., но

след това рязко започва да се повишава до над 103 млн. барела,

при положение че през цялата 2018 г. са използвани много по-малки количества - около 99 млн. барела дневно. Разбира се, трябва да се отчете и фактът, че през 2020 г. много страни като Китай се възползваха от срива в цените и се презапасиха с петрол за месеци напред.

Защо въпреки всичко това учените бяха озадачени, четете в новия брой на сп. "Космос".