Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Защо дъщерята на Румен Овчаров попадна в листите, а на Антон Кутев – не?

Момичетата гласуват еднакво с бащите

Теодора Руменова Овчарова е опровержение на максимата, че в историята нищо не се повтаря, и потвърждение на правилото, че социализмът се предава по наследство. Тя върви уверено по стъпките на баща си. Класира се на 6-о място в листата на БСП за 23-ти столичен многомандатен избирателен район -

същият, в който Румен Овчаров четири пъти

бе избиран за депутат

Разликата е, че той винаги е бил водач. Но след конгреса през есента двамата участват заедно във висшите органи на столетницата и на градската организация в София. А при гласуването на конференцията в събота, 6 февруари, по няколкото различни предложения как да протече заседанието, ясно се очерта, че принадлежат на едно и също лоби. Тоест няма как да очакваме поведението на младата дама в партията да се различава от това на баща й.

Между другото, на този пленум по еднакъв начин гласуваха и Антон Кутев и дъщеря му, но Мина Кутева не попадна в листите за разлика от Теодора Овчарова. Според опитните партийци причината се крие в мълчаливото съгласие в списъците да участва по един от семейство

Тъй като Кутев е в активна възраст, той влезе на избираемо място в 25-и МИР. Пак по информация от "Позитано" 20 Румен Овчаров вече искал да се оттегли окончателно от политиката, но преди това да види Теодора да върви постепенно нагоре. Според него дъщеря му сама избрала да се занимава с политика, а той я предупредил, че не знае с какво се захваща.

Шестото място в 23-ти МИР е избираемо, ако БСП повтори

резултата си от предишните избори. Но дори и да не се класира, най-малкото от трите деца на бившия министър вече има завидни работни места в биографията си. В момента

тя е сътрудник на левия евродепутат Петър Витанов, а преди това прекара известно време в централата

като част от международния отдел.

Според запознати е била назначена, когато Корнелия Нинова предприе уволнения сред щатните апаратчици, за да се раздели с недоволните от политиката й. И това показва чия страна ще заеме в партийните битки младата Овчарова. Завършила е политология в университета в Саутхемптън като бакалавър и Лондонския университетски колеж като магистър.

Тя не е единствената, чийто баща е в основата на номинациите за депутат. На четвърто място в 25-и МИР е програмистът Станислав Младенов, чийто родител е бивш първи секретар на БКП на район "Красно село" по времето на Тодор Живков. Известен е с това, че е построил културния дом "Красно село", но след 1990 г. е напуснал БСП и отишъл в компартията.

Димитър Данчев, който и сега е депутат, а е в листата на 24-ти столичен МИР на второ място, също дължи издигането си за депутат на баща си. Той е бил в ръководството на ДКМС и БКП заедно с дългогодишните шефове на БСП – София, Анна Янева и Тодор Модев, които поканили сина му да тръгне в партийната йерархия.

Но не за всички имената на родителите носят номинация. Например

Ана Пиринска отпадна от Националния съвет

през есента

заедно с Георги Пирински. И не успя да се класира в листите, защото баща й попадна в групата социалисти, които Корнелия Нинова отстрани. Извън списъците са и дъщерите на Нора Ананиева и на Димчо Михалевски – Ана Ананиева и Петя Михалевска, които градят кариера в БСП.

Всички се чудят дали Корнелия Нинова има амбиции да включи сина си Рафаел в БСП. Засега изглежда, че работещият в САЩ младеж няма никакво намерение да се върне в България. За сметка на това има няколко души, които на "Позитано" 20 наричат "личната квота на Нинова", защото много държала да са избираеми.

Двама от тях ще са водачи на листи – автомобилният състезател Крум Дончев, който ще оглави списъка в Габрово, и Иван Ченчев, който е и досегашен депутат и ще води в София - област. Опитни кадри предполагат, че като гражданска квота пак

по лично предложение на Нинова в парламента ще влезе и Калоян Методиев

Бившият шеф на президентския кабинет бе уволнен от "Дондуков" 2, след като участва в купон, организиран от БСП.

Срещу подредбата започна брожение в много градове в страната, като се започне с Пловдив, където Георги Гергов бе изключен от партията, мине се през Перник и се приключи със София. В столицата бившият съпруг на Десислава Радева Георги Свиленски обвини конференцията в корпоративен вот – манипулиране на резултатите. Антон Кутев също бе остър. "По този начин не можем да се явим, камо ли да печелим изборите", заяви той.

Разделението набира скорост и е трудно да се предвиди дали на вота червените ще се мобилизират в името на властта, както е ставало досега, или една част ще откажат да гласуват.